Bugün dekorasyonda renklerin psikolojik etkileri konusunu irdeleyeceğiz. Renklerin hayatımızdaki önemi pek açıktır. Peki, psikolojimize etkisi var mı? Özellikle evimizdeki ve iş yerimizdeki renkler hayatımızı tümüyle kuşatmaktadır.
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki renklerin insan psikolojisine etkisi vardır. Bunlar ya menfi ya da müspet olmaktadır.
Dekorasyonda da renk konusu çok önemlidir. Bu sebeple renklerin ne gibi etkilere sebep olduğunu öğrenmemiz halinde, hem ruh halimize hem de gözümüze hitap eden doğru ve güzel bir düzen oluşturabiliriz.
Dekorasyonda renklerin etkisi ile neyi amaçlıyoruz? Ortamın hareketli ve sıcak mı yoksa duru ve huzurlu bir yapıya mı kavuşmasını istiyoruz, hangisi bize daha cazip geliyor bunu belirliyoruz.
Bu renk seçimi dikkatli bir şekilde yapılması gereken bir iştir ve buna paralel olarak doğru şekilde uygulanmalıdır. Yapılacak en ufak bir hata iç mekânın kötü görünmesine ve arzuladığımız psikolojik etkinin kötü şekilde işlemesine sebep olacaktır.
Dekorasyonda Hangi Renkler Tercih Edilmeli?
Mavi Renklerin Psikolojik Etkileri
Dekorasyonda renklerin psikolojik etkileri konusunda ilk inceleyeceğimiz renk; mavi rengidir. Yeryüzünde en çok görülen renklerden olan mavi, sonsuzluğu ifade eder ve huzuru, ferahlığı simgelemektedir.
Bu renk genelde düzenli, ılımlı, sakin yapıdaki kimseler tarafından tercih edilmektedir. Gözleri dinlendirici etkisi vardır. Ton olarak koyulaştıkça bu insanın içinde karmaşaya neden olurken, tam aksine durumda ise sedatif bir etki vermektedir. Evinde sakin bir ortam isteyenler mavi tonlarını kullanabilirler.
Ferahlatıcı etkisi vardır. Tabii az öncede bahsettiğimiz gibi bu etkinin elde edilmesi mavinin her tonu için geçerli değildir.
Kobalt, petrol ve çivit tonları daha baskın ve enerji dolu bir ortam elde etmek için tercih edilmelidir. Daha sakin ve ferah bir ortam için ise pastel tonlar ve açık tonlar tercih edilmelidir.
Çalışma odaları için pastel tonlar dinlendirici etkisi ve dikkat dağıtmama özelliği sebebiyle tercih edilebilir. Mavi rengi, sakin bir ortam elde etmek için tercih edilmeye değer renklerden biridir.
Sarı Renklerin Psikolojik Etkileri
Sevinç ve işlevselliğin sembolü olarak nitelendirilen bir renktir. İnsanlara şevk, neşe ve coşku gibi duyguları aşılar. Kullanılan alana dinamizm katar, hareket getirir. Sarı rengi ile her zaman diliminde enerjik bir görünüm elde edebilirsiniz.
Balkon ve mutfaklar için biçilmiş kaftandır. Bu etki için illaki boya uygulamak gerekmez. Çeşitli aksesuarlarla ve tekstil ürünleri ile de bu etki sağlanabilir.
Kırmızı Renklerin Psikolojik Etkileri
Dekorasyonda renklerin psikolojik etkileri konusunda renklerin en dikkat çekici olanından bahsetmesek olmaz. Renklerin en sıcağı olan kırmızı, şehveti, tutkuyu, gençliği yansıtır. İnsanlar üzerinde mutluluk, istenç ve azim gibi etkileri oluşturduğu gözlemlenmektedir.
Duyguları dolayısıyla insanı harekete getirir. Her nerede kullanılırsa kullanılsın dikkatleri üzerine çeken bir tondur. Bu kadar dikkat çekici olması sebebiyle duvar boyası olarak kullanımı çok dikkat gerektirir.
Çeşitli aksesuar ve tekstil ürünlerinde kullanılması daha doğru bir tercih olur. Böylece daha iyi sonuçlar elde edilecektir.
Dekorasyonda Kırmızı ile Uyumlu Renkler
Dekorasyonda Yeşil Rengin İnsanlar Üzerindeki Etkileri
Doğaya işaret eden, huzurun, rahatlığın rengi olan yeşil insana güven duygularını ilka eder. Bünyeler üzerinde dengeli hale getirmek ve uyumlu kılmak babında bir etkisi vardır. Evinde doğallık isteyenlerin yeşili tercih etmesi isabet olacaktır.
Dengeli bir biçimde kullanıldığında istenen etkiler güzel şekilde sağlanacaktır. Aşırıya kaçılması halinde insanda atalet, miskinlik meydana getirmektedir. Dinlendirici etkisi çoktur. Bu sebeple yatak odaları için kullanılması yerinde olur.
Eğer ki salon veya oturma odalarında kullanılacaksa perde ve koltuklarla uygun bir ton seçilmelidir. Dekorasyonda renklerin psikolojik etkileri başlığıyla bahsettiğimiz yeşil rengini yukarıdaki tavsiyelerimize uygun bir biçimde kullandığınız takdirde olumlu tesirlerini siz de göreceksiniz.
Turuncu Renk Tonlarının Dekorasyonda Etkisi
Sıcaklığı temsil eden bir renktir. İnsana zindelik getirir ve enerji verir. Dinamizme maruz kalmak isteyenler bu rengi kullanabilirler.
Eve sıcak ve hareketli bir hava katar. Oturma odalarında kullanımı daha uygundur, samimi bir ortam inşa edilmesine sebep olur. Koyu renkli dekorasyonlarla uyumludur.
Dekorasyonda Siyah Renklerin Psikolojik Etkileri
Gizemi ve saygıyı sembolize eden renktir. Işığı yok eden hususiyeti nedeniyle birbirine zıt duyguları karşı tarafa geçirir.
Dekorasyonda renklerin insanlar üzerinde psikolojik etkileri üzerine bahsettiğimiz renkler arasında en keskinidir.
Siyah rengi; yalnızlık, sıkıntı, kasvet gibi duyguları insanda uyandırabildiği gibi aynı zamanda da büyülü bir ortamın oluşmasına, ağırbaşlılık, tutku, soyluluk, güç gibi hislerin uyanmasına da sebep olabilir. Ev ya da ofisi vakur bir hale getirmek için kullanılabilir.
Bu rengin dikkat çekici, asalet duygularını geçirici ve insanlara saygı telkin eden bir havası vardır. Kullanım bakımından aşırıya kaçılmadığı takdirde olumlu tesirleri görülür.
Ölçü kaçırıldığı takdirde pesimist duyguların yeşermesine, insanı karamsarlığa sürüklemeye sebep olabilir. Gotik ev dekorasyonları için vazgeçilmez renktir.
Dramatik bir havası vardır. Modern dekorasyonlarda en çok kullanılan renkler siyah ve gri gibi tonlardır. Etkileyici ve büyüleyici bir havası vardır.
Ortamı kasvetli bir hale getirmemek için beyaz ve tonları ile dengelenmelidir. Minimal ya da monokrom dekorasyonlar incelenerek doğru şekilde nasıl kullanılacağı az çok anlaşılabilir.
Mor Renklerin Psikolojik Etkileri
Mor, lüksün renk bazında tanımıdır. Güçlü bir renktir. Hayal gücünü artırıcı ve konsantrasyonu sağlayan bir etkisi vardır. Mor renginin yumuşak tonları banyo ve yatak odası gibi alanlarda kullanılabilir. Yemek odasına ise şık bir hava katar.
Koltuk, sandalye ve kanepe gibi mobilyaları bu renkte kullanmak odanızın havasını baştan sona değiştirecektir.
Aşırıya kaçmadan belli başlı noktalara yerleştirmek etkiyi artıracaktır. Ortamı bu renge boğmak insanda meyusluk, umutsuzluk hasıl edebilir.
Bu rengin parlak tonlarıyla modern bir görünüm yakalanabilir. Üzerine basa basa belirtmek gerekirse mobilyalarda kullanılması, evlerde çok güzel bir görüntü sağlamaktadır.
Pembe Rengin Psikolojik Etkisi
Sıra dekorasyonda renklerin psikolojik etkileri adlı konumuzda bahsedeceğimiz son renge geldi. Pembe rengi, romantizmi yansıtan özel renklerdendir.
Ortamda romantik bir havanın baskın kılınması isteniyorsa bu rengin açık ve pastel tonları kullanılmalıdır. Hareketli bir ambiyans oluşturulmak istenildiği takdirde ise parlak tonları tercih edilmelidir.
Öfkeyi teskin edici etkisi de olan bu renk için en uygun alanlar yatak ve bebek odalarıdır. Birkaç parça aksesuar ile de ortamda feminen bir tarz elde edilebilir. Dresuar, koltuk vb. gibi eşyalar bu renkten seçilebilir.
Bu Yazıyı Paylaş!