Barok tarzı dekorasyon ile ilgili içeriğimize geçmeden önce barok ne demektir onun tarifini yapalım. Barok, Fransızcadan dilimize geçmiştir; kelime anlamı itibarıyla düzensizliği nitelemekte ve “şekilsiz inci” anlamına gelmektedir. Rönesans’ın ardından İtalya ve Avrupa’da ortaya çıkan, kıvrık hatlara, abartılı yapılara ve süslere yer veren bir mimari anlayışa isim vermektedir.
Roma ve Yunan mimarisinin etkisinde kalan keskin, kati ve kırma Rönesans üslubunun hilafına (aksine), kıvrık hatlara ve bol süslere yer vermektedir. Bu akımın zuhur ettiği ilk dönemler süslemelerde istiridye benzeri deniz hayvanlarının kabukları kullanılmıştır.
16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar etkisini sürdürmüştür. Şimdilerde ise lüks yaşam alanları oluşturmak isteyenlerin örnek aldığı bir konsept haline dönüşmüştür. Biz de yazımızda bu anlayış ile evlerinizi nasıl dizayn edebileceğinize ve modernize edilebileceğinize dair birkaç ipucu vereceğiz.
Öteden beridir ev ve iş yerlerinin dekorasyon anlayışları hep sanat akımlarından etkilenmiş ve eski-yeni tüm sanat akımlarının tesirinde kalmıştır.
Barok anlayışı, ilk zamanlar pek çok sayıda figür kullanımı ve bütünüyle eğri çizgileriyle ön plana çıkmıştır. Barok sanatını, Rönesans döneminin Monarşi yapısına atıfta bulunan mübalağalı sanatsal bir yansıma olarak tasvir edebiliriz.
Göz alıcı, dikkat çekici büyüleyici çizgiler, o dönemin ince ve muntazam süslemeciliğinden farklı bir anlayış ortaya koymuştur.
Barok stilini yansıtan dekoratif aksesuar ve eşyalarda ilk dikkati çeken hususiyetler ise; dairesel üst kısımlar, ön ve yan bölümlerde iç ve dış bükeye sahip yüzeyler, abartılı ve kıvrımlı tarzda olan oymalardır.
Avrupa’nın Katolik ülkelerinde çarçabuk benimsenen ve sahiplenilen bu anlayış, Fransa’da sosyokültürel durumlardan ötürü gecikmeli bir şekilde ve daha sade bir biçimde kabul görmüştür.
Barok Tarzının Yaşam Alanlarında Kullanımı
Barok döneminin mobilya kullanım tarzlarını inceleyecek olursak; tavanların genelde ceviz ağacı ile kaplandığını görürüz.
Eşyalarda yer yer abartılı oymalara yer verilir. Eşyaların hemen hemen hepsi ağaçtan üretilmedir. Çekmece ve dolaplar çeşitli figürlerle bezelidir.
Kabin ve konsollara olan ilgi, bu dönem artırmıştır. Hatta o dönemden giysi asılabilen dolap anlayışı günümüze yadigâr kalmıştır. Bu şekildeki dolapların ilk olarak o dönemde kullanıldığı düşünülmektedir.
Günümüzde barok stili, kendine klasik ve modern anlayış çizgisinde yer bulmaktadır. Sadece dekorasyon ve eşya alanında değil, giyim kuşam noktasında da tesirini göstermektedir.
Eşya ve mobilya kullanımında barok tarzlar; salon ve yatak odası takım ve mobilyalarında, yemek odası takımlarında sıklıkla uygulanmaktadır. Klasik tarzda üretilen her türlü lüks aksesuar, barok dizayn ile uyumludur.
Sözü daha fazla uzatmadan, evlerinize dekorasyon bağlamında nefes aldırabilecek, tarihi çehreyi günümüz modernliğiyle buluşturup, zengin ve pırıltılı ortamları barok dekorasyon tarzı ile nasıl oluşturabileceğinize değinelim.
Barok Tarzı Dekorasyon Nasıl Uygulanır?
Öncelikli olarak barok stilinin karakteristik özelliklerini incelemek yerinde olacaktır. Böylece bu stili evlerinize dekorasyon açısından kolayca yansıtabilirsiniz.
Akabinde barok stilince üretilen ve o havayı taşıyan aksesuarları uygun bir biçimde bir araya getirmelidir.
Parçaların sırıtmaması, mutlaka klasik ve modern bir dekorasyon anlayışının güdüldüğü ortamlarda uygulanması ile mümkündür. Farklı anlayışa sahip (örneğin; endüstriyel veya tropikal tarzın yansıtıldığı alanlar gibi) dekorasyonlarda eğreti duracaktır.
Binaenaleyh, barok tarzının klasik ve klasik-modern anlayışın hâkim olduğu alanlarda uygulanması yerinde olacaktır.
Barok Stili Mobilya ve Aksesuar Seçimleri
Mobilya seçimlerinde, oymalı olanların tercih edilmesi gerekir. Barok dönemi yansıtacak dokudaki aksesuar ve mobilyalar da ayrıca yaptırılabilir.
Salon, yatak odası, antre ve banyo gibi bölümlerde altın çerçeveli aynaların kullanımı ise idealdir. Klasik koltuk takımları ve yemek takımları kullanılabilir, altın varaklı aksesuar ve aynalarla desteklenebilir. Barok tarzları genelde yüksek tavanlı ve yüksek girişli, geniş ölçülere sahip yerlerde tercih edilir.
Böylece bu anlayış ile arzulanan zengin ve ihtişamlı görüntü daha kolay yansıtılabilir. Tabii daha küçük alanlarda doğru şekilde konumlandırma yaparak aynı etkiyi yakalamak da mümkündür.
Avizeler ve Şamdanlar
Aydınlatmalar her dekorasyonda son derece mühimdir. Bir zamanlar, sadece aydınlatma işlevi olan ve başka bir fonksiyonu olmadığı sanılan aydınlatmaların günümüzde dekorasyon açısından son derece önemli olduğu anlaşılmıştır.
Barok dizayn için, bu dizaynı ön plana çıkaracak, o zengin ve ihtişamlı görüntüyü alabildiğine yansıtacak tarzda, heybetli ve büyük bir avize tercih edilmelidir. Bu noktada siyah renkli bir avize kullanarak, barok tarzının vereceği lüks etki yakalanabilir.
Mesela sarkıt avizeler kullanılabilir. Bu konuda Sarkıt Avize Modelleri adlı yazımızı okumanızı ve orada yer alan görselleri incelemenizi tavsiye ederiz. Yazımızda yer alan klasik tarzlı ve koyu renkli avizeleri inceleyerek, evinize en uygun olan modeli bulabilirsiniz.
Şamdanlarla odalarınızı estetize edebilirsiniz. Özellikle yemek odalarında şamdanların kullanılması uygun olacaktır. Aydınlatma noktasında duvara monte edilebilen ışıklarda tercih edilebilir. Loş bir hava ile ortam büyüleyici bir alana dönüştürülebilir.
Yatak Odasında Barok Dokunuşu
Barok tarzının en kolay ve etkili şekilde uygulanabileceği alan ise yatak odalarıdır. Buralarda kullanılan eşya sayısı az olduğu için değişiklikler kolaylıkla yapılabilir.
Ayrıca yatak başının geniş ve gösterişli bir yapıda seçilmesi; oymalı klasik tarzda dolapların kullanılması ile hızlıca istenilen stil yansıtılabilir. Yatak odasını böyle bir anlayış ile tasarlamak veya yenilemek istiyorsanız, yatağın etrafını tüllerle de kaplayarak tasarımsal etkiyi artırabilirsiniz.
Tasarımsal anlamda bir bütünlük oluşturması için tüllü yastıklar da kullanılabilir. Tül kullanımı, tavanı yüksek evlerde oldukça şık bir görüntü oluşturmaktadır. Yine dolaplarda olduğu gibi diğer mobilyalarda da oymalı yapılar tercih edilmelidir.
Barok Tarzı Dekorasyon da Yatak Başı
Yatak odaları barok tarzı anlayış ile dizayn edilmek isteniyorsa, burada mihenk taşı görevi gören yatak başlarına son derece dikkat etmelidir.
Bu stili yatak odalarında öne çıkaran ayrıntı, yatak başlarıdır. Yataklar ne kadar sade olursa olsun; işlemeli, yaldızlı çerçeveye sahip olan ve ebat olarak büyükçe yatak başlarının kullanılması, tasarımı tamamlayıcı unsur olacaktır.
Altın renkli yatak başları zengin bir görüntü oluşturacaktır. Varaklı aynalar ile tasarım bütünleştirilebilir. Dalgalı hatların olduğu yatak takımları kullanılabilir.
Yatak başlarında sarı ve kırmızının uygun tonları ya da zümrüt yeşili gibi tonlar kullanılabilir. Odanın genişliğine göre tek ya da çift kişilik koltuk takımı da yerleştirilebilir.
Barok Tarzı Halılar
Elbette abartılı yanları dengeleyecek birkaç dokunuş da lazımdır. Aksi takdirde tasarım sırıtacak ve bayağı bir görüntü oluşacaktır. Bunun için ise sade, yumuşak tonlu nötr halılar kullanılabilir. Özellikle yatak odalarında gayet hoş duracaktır.
Halıların sakin görüntüsünü destekleyecek ve onunla hoş bir kontrast oluşturacak pastel tonlar da kullanılabilir.
Barok Tarzı Dekorasyon İçin Perdeler
Barok stili ile dizayn edilecek odalarda halılar ile uyumlu olacak şekilde perdeler de tercih edilmelidir. Hem fon hem de tül perde, mobilya ve halı ile uyumlu olacak tonlarda seçilmelidir.
Ayna Kullanımı
Büyük çerçeveli ve varaklı aynaların kullanımı, barok tarzını yansıtmaktadır. Odanın ışığını doğru şekilde etkilemesi açısından, pencere karşısında konumlandırılabilir. Duvarlara klasik tarzlı tablolar eklenerek debdebeli bir hava yakalanabilir.
Klasik Duvar Kağıtları
Yalnızca klasik ve lüks yapıdaki mobilya ve aksesuar tercihleri, barok dizaynı oluşturmak için yeterli değildir. Bu tasarımı destekleyecek, duvar kağıtlarının, zemin ve duvar döşemelerinin de kullanılması gerekir.
Böylelikle işleme harikası olan, klasik çizgide yer alan gösterişli mobilyaların, aksesuarların verdiği etki katbekat fazla olacaktır. Pastel ve nötr renklerde olacak şekilde duvarlar boyanabilir. Veya klasik desenli çizgilerin yer aldığı duvar kağıtları tercih edilebilir.
Barok Tarzı Dekorasyon İçin Aksesuar Seçimleri
Barok stili tamamlayıcı özellikte olacak, zengin bir görünüm sunacak, ünik aksesuarlar tercih edilmelidir. Bu uğurda altın renkli aksesuarlar kullanılabilir.
Unutulmamalıdır ki barok dizaynda amaç lüks ve zenginliği doğru bir şekilde yansıtabilmektir.
Altın renginin kullanımı bu cihetle önemlidir. Ahşap mobilyalarla güzel bir uyum yakalayacaktır. Ahşabın da oymalı modellerden seçilmesi gerekir. Altın renkli çerçeveli aynalar, vazo, şamdan, mobilya ayakları, saksılar vb. gibi ürünler, aksesuar olarak kullanılabilir.
Mobilyalar
Monarşinin bir yansıması, aristokrasinin bir sunumu gibi olan bu anlayış, doğrudan doğruya lüks yapıyla ilgilenir. O yüzden, barok stilini olabildiğince doğru bir şekilde yansıtmak istiyorsanız, belirttiğimiz ruha uygun yapıda mobilyalar satın almanız gerekir.
Örneğin cevizden imal edilen, süslü yapılara sahip ve üzerinde kavisli çizgiler barındıran sandalyeler tercih edilebilir. Kumaş olarak ise kadifenin tercih edilmesini tavsiye ederiz. Bunları dilerseniz yemek odalarında veya oturma odalarında kullanabilirsiniz.
Banyolar
Banyolarda ise şifonyer, dolaplı tezgahların üstüne yerleştirilen lavabolardan tercih edilebilir. Bunların ağaçtan yapılma ve oymalı olanları tercih edilebilir.
Siyah renkli olması ve çekmece kulplarının altın kaplamalı olanlarının tercih edilmesi, barok stilinin ruhuna uygun olacaktır. Altın çerçeveli aynayı burada da kullanabilirsiniz.
Barok Tarzı Dekorasyon Uygulamasında Dikkat Edilecekler
Barok tarzı ev dekorasyonu için genellikle koyu renkler tercih edilmelidir. Açık renklerden ise beyaz rengi yer yer tercih edilebilir.
Özellikle canlı renklerin kullanımından kaçınılmalıdır. Klasik tarzda mobilyaların kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Aksesuarların gösterişli olması gerekir. Mutlaka duvar renginin ve halı gibi eşyaların, mobilyaları ve diğer aksesuarları dengeleyecek nitelikte, abartıdan kaçınan renkte ve desende olması gerekir. Diğer dikkat edilecek hususlar ise şöyledir:
- Barok tarzı dekorasyonu yatak odaları için kullanmayı düşünüyorsanız, yatak kenarını tüller ile kaplamak gerekir.
- Yatak başlığında yer alan desenlerin, şifonyerlerde de kullanılması bütüncül bir anlayış açısından önemlidir.
- Büyük tablolar, ahşap yapılı mobilyalar, altın varaklı çerçeveler, dikkat çeken ve lüks duran objeler, büyük boy ayna ve avizeler, ışıltılı ama sade kumaşlar kullanılması icap eder.
- Zengin bir yapıya ve lüks bir görünüme klasik tarzda kavuşmak isteyenlerin tercih edeceği bir dekorasyondur.
- Banyolarda altın ya da gümüş renkli çerçeveler ve büyük aynalar kullanılmalıdır.
- Sarkıt avize gibi eksantrik avizelerin kullanılacağı bir dekorasyondur. Yemek odası için tam yemek masasının üzerine gelecek konumda kullanılabilir. Böyle konumlandırmalar yaparak şıklığı yakalayabilirsiniz.
Yazımızda verdiğimiz önerilerden de anlaşıldığı üzere barok tarzı zengin ve gösterişli ortamların oluşturulması anlamına gelmektedir.
Doğru mobilya ve aksesuar seçimleri ile herkesin dikkatini çekecek ve hayranlıkla seyredilecek ve seyrine doyum olmayacak alanları oluşturmak son derece kolay. Burada önemli olan, ögelerin doğru şekilde ve birbirine uyumlu olacak tarzda seçilmesi ve konumlandırılmasıdır.
Eski Roma dönemiyle başlayan yuvarlak hatların kullanımı, barok tarzının verdiği anlayış ile yenilenmiş; süslü aynaların ve dolapların, hatta ihtişamlı aydınlatmaların kullanıldığı bir akım haline gelmiştir.
Sıradan tarzdan ve günümüzde sürekli kullanılan monoton moda akımlarından ve bunların getirdiği yapılardan sıkılanlar ve biraz da tarihi yapılara karşı meraklı ve ilgili olanlar için barok tarzı dekorasyon birebirdir.
Bu tarz ile hem geçmişi hem de günümüzü bağlayan unsurları doğru bir şekilde bir araya getirerek, evlerinizi karakteristik alanlara dönüştürebilirsiniz.
Bu Yazıyı Paylaş!