Mutfaklarınızı özel hale getirecek ve alımlı gösterecek, size kolaylık sağlayacak mutfak adası modelleri konusunda önerilerde bulunacağız. Herkesçe malumdur ki mutfak adaları bilhassa geniş mutfaklar için vazgeçilmez birer tamamlayıcıdır. Mutfak mobilyaları, mutlaka mutfak adası ölçülerine göre seçilmelidir. Genellikle dikdörtgen biçimde olan bu yapılar bazen farklı formlarda da üretilmektedir. Dekorasyon seçimleri mutfağı küçük göstermeyecek tarzda yapılmalıdır. Mutfağınız büyükse mutfak adası da bu nispette seçilmelidir. Diğer türlü geniş mutfaklar biçimsiz gözükecektir. Burada mutfağın dolu bir şekilde gözükmesi önemlidir.
Günümüz koşullarında mutfakları evlerin kalbidir diye nitelendirebiliriz. Aile fertlerini ve misafirleri bir araya getiren bir ortamdır. Böylesine güzide bir ortamın hoş görünmesi elbette gereklidir. Modern hayatta mutfak alanları sadece yemek pişirmek ve hazırlamak gibi mahdut alanlarda hizmet vermemektedir.
Hizmet ağı bunların ötesine geçmiştir, sohbet ortamlarının, çay ve kahve saatlerinin merkezi, durağı olmuştur. Özellikle ev hanımlarının yemek işleriyle iştigal ederlerken bir yandan mutfaklarına kurdukları mini TV’leri izledikleri, küçük bir salon hüviyetine kavuştuğu alanlar olmuştur. O sebeple mutfağı güzelleştirmenin en etkili yolu olan ve son dönemin trendi haline gelen mutfak adaları konusuna değineceğiz ve mutfak adası modelleri üzerinde duracağız.
Mutfak adası modelleri evleri estetize etmektedir. Fonksiyonel bakımdan da faydalı olduğu su götürmez bir gerçektir. Mutfağın evler için önemi neyse, mutfak adalarının da önemi mutfak için odur dersek mübalağa etmiş olmayız. Evlerinizi günümüz trendlerine uygun hale getirmek ve modern bir görünüme kavuşturmak istiyorsanız öncelikli olarak işe mutfaklarınızdan başlamanız gerekir.
Modern Mutfak Adaları
Mutfak adası modelleri arasında seçim yapılırken uzun süreli kullanılabilecek sağlamlıkta olmasına dikkat edilmelidir. Burada kullanılan malzemeler dikkate alınmalıdır ki yapının ömrünü ve sağlamlığını malzeme kalitesi belirler.
Mutfak Adası Tarihçe
İkinci dünya savaşı sonrası bu tip dizaynlar yaygınlaşmıştır. Bu dönemde anlayış değişmiş ve her şeyin daha kolay hale gelmesine ve verimli olmasına çalışılmıştır. Ev dizaynı da bundan nasibini almış. Ev işlerinde sarf edilen eforun minimize edilmesi, daha işlevsel ortamların oluşturulması ve aileler için bir yandan yemek işleriyle uğraşırken öteki yandan da çocuklarını gözetleyebilecekleri alanların oluşturulması amaçlanmıştır. Bu bakımdan kapalı kat planlarından açık planlara geçiş yapılmıştır. Ve bunun sonucunda mutfak adası fikri ortaya çıkmış ve bundan da çeşit çeşit mutfak adası modelleri doğmuştur.
Yemek hazırlama süreci uğraş gerektiren ve ev içinde en çok zamanın mutfakta harcanmasına sebep olan bir iştir. Bu iş ile uğraşırken diğer aile üyelerinden izole olmamak ve aile bireyleri ile geçirilen vaktin artırılması gayet haklı bir istektir. Servisi kolaylaştıracak, yemek ve bulaşık işlerinde kolaylık sağlayacak bir ortamın oluşturulması için mutfak adası elzemdir. Elbette mutfak tezgâhları bu işleri görmüyor mu diye düşünülebilir; ama takdir etmek gerekir ki mutfak tezgâhları da bir süre sonra yetersiz kalıyor ve beklentilere cevap veremez hale geliyor, işte tam olarak bu noktada mutfak adası devreye giriyor ve mutfak tezgâhlarına yardımcı vazifesi rolünü üstleniyor.
Günümüzde gitgide yaygınlaşan ve adından sıkça söz ettiren mutfak adaları, şık görünümlerinin yanı sıra, daha fazla yüzeye sahip olmaları, depolama kapasiteleri ve yemek hazırlama konusunda geniş kullanım alanı sunması ve açık planlı salonlarda hoş görüntü arz etmesi gibi pek çok açıdan gözde bir yapıdır.
Mutfak Adaları Hangi Tip Mutfaklarda Kullanılabilir?
Mutfak adalarının sadece büyük mutfaklarda uygulanabileceği görüşü insanlar arasında yaygındır. Bu yanlış bir kanıdır. Mutfak planlayıcılarının ortaya koydukları prensibe göre asgari uzunluğu 240 santimetre ve genişliği 220 santimetre olan alanlarda mutfak adaları kullanılabilir. Çünkü mutfak adalarının en küçüğü 80×40 boyutlarındadır. Ada olarak tabir edilen bu alanların etrafında rahatlıkla gezilebilecek kadar boşluk bulunmalıdır. Bu bilgiler ışığında ilgili ölçüler asgari olarak belirtilmektedir.
Standardizasyona göre mutfak adası ile duvar arasında en az 80 cm aralık olacak şekilde pay bırakılmalıdır. Bu sınırdır, daha iyi bir görüntü elde edebilmek için 120 cm civarlarında boşluğun bırakılmasıyla daha iyi görüntü elde edilebileceği söylenmektedir. L şeklinde bir ana tezgâh, mutfak dolabı ünitesi vb. de bu alana eklenecek olursa ölçülerde değişiklik olmaktadır. Bu durumda en az 300 x 280 cm’lik bir alanın olması gerektiği saptanmaktadır. Tabii iş pratikte değişebilir. L şeklinde tasarımdan feragat ederek, tek kenarla ana mutfak tezgahını sınırlı tutarak mutfak adası da küçük mutfaklara yerleştirilebilir. Buna göre mutfak bölümü özel olarak düzenlenebilir.
Mutfak Adası Modelleri ve Boyutları
Öncelikli olarak mutfak adasını ne amaçla kullanmak istediğimize karar vermeliyiz. Ne gibi bir fayda temin etmeye çalıştığımız konusunda düşünmeliyiz. Buna göre bize hitap eden kategoriyi bulacağız. Mutfak adası modelleri her işleve göre farklılık göstermektedir. Ve boyutları da bu durumda değişmektedir. Her şeyden önce mutfağınızın genişliği de bu seçimde ana etmendir. Sözü daha fazla uzatmadan isterseniz modellere kısaca bir göz gezdirelim:
Basit Mutfak Adası Modelleri
Sadece yemek hazırlamak için ekstra alan olarak size hizmet edecek, basit ve sade görünümüyle mutfağınıza şık bir görünüm katacak bir model bakıyorsanız, basit mutfak adası modelleri işinize yeterince yarayacaktır. En küçük mutfak adaları olarak bilinen bu adalar genel itibariyle 80×60 boyutlarında olmaktadır.
Bar Tipi Mutfak Adası Modelleri
Barlardaki tezgâh yapısına benzer bir yapıda olan bu modellere bar tipi mutfak adası modelleri ismini verdik. Yüksek tabureler ile bütünleşik bir yapıya bürünerek, az yer kaplayan bir tezgâh görevi görmektedir. Bu diğer tip tezgahlara göre daha ince yapıdadır. Yemeklerinizi hazırlarken misafirlerinizle sohbet edebileceğiniz bir ortamın oluşmasını sağlamaktadır. Küçük ve şık bir yemek masası olarak da işlev görmektedir. Genellikle 80×40 cm ölçülerindedir.
Yemek Hazırlama Odaklı Mutfak Adası Modelleri
Basit mutfak adası tiplerine göre daha büyük olan bu modellerde en önemli özellik, yemek pişirme odaklı olması ve buna göre tasarlanmasıdır. Çoğu zaman ada mutfaklarda davlumbaz, ankastre ocak ve tencere askılıklarının tasarıma dahil olduğu görülür. Servis alanları da mevcuttur. Endüstriyel tarzda olan bu mutfak adaları genellikle 140×80 cm ölçülerinde üretilir.
Bulaşıklık Mutfak Adası Modelleri
Genelde bulaşık alanı ve su tesisatları ana tezgahlarda konumlanırken bu tip modellerde bulaşık alanı ve su tesisatı mutfak adasında bulunmaktadır. Sadece ocak ana tezgâhta yer alır. Bu tipteki modelleri sonradan eklemek güçtür. Sıfırdan yapımlarda tercih edilebilecek bir modeldir. Bulaşık makinesinin geleceği yerlerin yanlarında tabak çanak için raf ve bölmeler, çekmeceler yer alır. Bu tip mutfak adalarında ölçü 150×80 cm’dir.
Versatil Mutfak Adası Modelleri
Ada mutfaklar arasında her özelliği bünyesinde barındıran, çok amaçlı bir yapıdadır. Yemek masası olarak kullanılma, yemek pişirme bölümlerinin bulunması, servis alanlarının ve bulaşık yıkama bölümlerinin eklenmiş olması gibi özelliklere sahiptir. Mutfaklarda yapabileceğiniz her şeyi bu mutfak adalarında yapabilirsiniz. Bunca özelliği barındırmasının bir de geniş bir alana ihtiyaç duyması gibi külfeti bulunmaktadır. Bu mutfak adası modelleri 200×100 cm ölçülerinde olmaktadır.
Yarım Mutfak Adası Modelleri
Mutfak adası modelleri ile uyumlu olmayan küçük mutfaklar için ideal bir çözümdür; yarım mutfak adaları. Mutfak tezgâhı, duvar gibi alanlara istinat ederek, bunların bir uzantısı şeklinde yerleştirilir. Stüdyo daire ve 1+1 dairelerde kullanımına sıklıkla rastlanmaktadır. Dar alanı verimli şekilde kullanmak ve burayı şık bir konuma getirmek isteyenler için ideal bir çözümdür.