İçeriğe geçmek için "Enter"a basın
Makineli Alçı Sıva Yapılması

MAKİNELİ ALÇI SIVA NASIL YAPILIR – KULLANILAN MALZEMELER NELERDİR

Makineli Alçı Sıva Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir?

HAVA KOŞULLARI

Uygulama sırasında ortam en az +5°C, en çok +35°C olmalıdır.

MAKİNELİ ALÇI SIVA YAPILMASI ÖNCESİ ZEMİNİN HAZIRLANMASI

  • Uygulama yapılacak yüzeyler toz, kir ve yağdan tamamen arındırılmış olmalıdır.
  • Duvarda çivi, metal vb. paslanmaya sebep olabilecek herhangi bir malzeme kalmayacak şekilde yüzey hazırlığı yapılmalıdır. B.A. perde, kolon, kiriş ve döşemelerde segregasyon sonucu donatı demirleri görünüyorsa alçı sıva öncesi  tamir harcı ile gerekli düzeltmelerin yapılması gerekir.
  • Makineli Alçı sıva yapılması öncesi, alçı sıva yapılacak yüzeyde kırılan, zarar gören yerlerin tamirinin yapılması gerekir. Konik boşluğu gibi delikler, sıva yapılmadan önce kapatılmalıdır.
  • Uygulama yapılacak yüzeylerin bulunduğu yerlerin zeminlerine duvara sıfır olacak şekilde naylon, karton v.b. malzemenin serilmesi gerekir. Zemin üzerinde alçı sıvanın bulunmaması gerekir.
  • Alçı Sıva uygulaması yapılacak brüt yüzeyler taze beton olması durumunda ve zeminden nem alması ya da yağmur-kara maruz kalmış olması durumunda kurumadan uygulama yapılmamalıdır.

ALÇI SIVA YAPILMASI ÖNCESİ ADERANS ARTIRICI ASTAR

Beton tavan, brüt duvar gibi yüzeylere 24 saat önceden aderans artırıcı astar malzeme sürülmelidir. Böylelikle sıvanın betona yapışma gücü artacaktır ve betonun sıvanın suyunu emmesi engellenmiş olacaktır.

Aderans artırıcı astar brüt yüzeyler için 0,20 kg/m2 olarak alınabilir. Eğer brüt ve tuğla-gazbeton v.s. üzeri alçı sıva pozu tek ise o zaman sarfiyat düşürülebilir. (Tuğla-gazbeton üzerinde astar kullanılmazsa)

İlginizi Çekebilir:  KABA VE İNCE KARA SIVA YAPILMASI

KAPI PENCERE BOŞLUKLARI 

Kapı, pencere ve benzeri rezervasyonlarda çelik profillerden hazırlanmış şablonlar kullanılmalıdır. Bu tür boşlukların tam ölçüsünde ve düzgün çıkması sağlanır. Kapı pencere veya rezervasyon boşluklarının ano çıtası ile yapılmasında ölçü hataları olabilmektedir. Ayrıca boşluk etrafında alçı sıva temiz ve düzgün çıkmamaktadır.

UYGULAMA – MAKİNELİ ALÇI SIVA UYGULAMASI

Ano Çıtalarının Konulması

Uygulama kalınlığı, yüzeyin düzgünlüğü kontrol edilerek ve alüminyum anolar kullanılarak tespit edilmelidir.

Ano aralıkları mastar boyunu geçmeyecek şekilde terazisinde, gönyesinde ve ölçüsünde, sıva yapılacak zemin üzerine alçı sıva ile sabitlenir. Özellikle dolap, portmanto gibi yerlerde ölçü,gönye ve teraziye çok dikkat edilmelidir. Kapı, pencere gibi yerlerin duvar sıvaları da terazi ve ölçüsünde olmalıdır. Aksi taktirde kapı – pencere montajı terazisinde olacağı için hatalı yapılan sıva imalatı kötü bir görüntü oluşturucaktır.

Koridor gibi uzun alanların duvarlarında ano imalatında ip çekilerek düzgünlüğü kontrol edilmelidir.

Zamanla düzgünlüğü bozulan ano çıtaları yenileri ile değiştirilmelidir.

Makineli Alçı Sıva Harcının Hazırlanması

Alçı Sıva Makinesi
Alçı Sıva Makinesi

Harç, 6  lt. suya 10 kg sıva alçısı oranında hazırlanır. Alçı sıva makinesinde karışım sağlanarak kullanıma uygun hale gelir.

Makineli Alçı Sıva Yapılması –  Uygulama Kalınlığı

Uygulama kalınlığı 5 mm ile 25 mm arasında olmalıdır.

File Kullanılması

Farklı malzeme birleşim bölgelerinde yatayda ve düşeyde uygun sıva filesi kullanılmalıdır. (Sıva Filesi 105-115 gr/cm2 Alkali Dayanımlı) Her iki yüzeye 10 cm bindirilmelidir. Kapı ve pencere üzerlerinde çatlamaları önlemek için diyagonal çapraz file kullanılmalıdır.

Makineli Alçı sıva file sarfiyatı 1 m2 sıva için 0,20 m2 olarak alınabilir.

Makineli Alçı Sıva Yapılmasında Uygulama Kriterleri

Alüminyum Mastar
Alüminyum Mastar

Yeni alçı sıva yapılan yüzeyi kurutmak için önünde soba vs. yakarak ısıtma yoluna gidilmemelidir.

Alçı sıva yüzeyi, hızlı kurumaya karşı rüzgardan korunmalıdır.

İlginizi Çekebilir:  İnşaat Sıvası Nedir? Sıva Çeşitleri Nelerdir?

Kör kasa ile duvar arasında oluşabilecek boşluklar xps, alçıpan gibi malzemelerle doldurulmalıdır. Sonrasında alçı sıva yapılmalıdır.

Alüminyum mastar ile makineli alçı sıva doldurulan ano aralarında yüzey düzeltilir. Harcın fazlası yüzeyden alınır. Harç prizini almaya başlamadan yüzey mala ile perdahlanır. Yaklaşık 1 saat sonra yüzeye su serpilir. Tirfil ile parlatılır. Anolar sökülerek dolgusu yapılır.

Galvaniz veya Alüminyum Baklava Dilimli Köşe Profili
Galvaniz veya Alüminyum Baklava Dilimli Köşe Profili

 

Tüm köşe ve merkezlerde alüminyum veya galvaniz baklava dilimli alçı sıva köşe profili kullanılır. Köşe profilinde imalatı yapılacak duvarın yüksekliğinden az olmamasına dikkat edilmelidir. Mesela duvar sıva yüksekliği 3 m ise 2.70 m standart boy kullanılması doğru olmaz. 3 m özel boy profil siparişi verilmelidir.

Asma tavan olan mahallerde alçı sıva asma tavan kotunu 10-15 cm geçecek şekilde yapılır. Asma tavan yoksa tavana kadar sıva yapılır.

Duş, küvet, dolap girecek 3 tarafı kapalı nişlerde istenilen standart ölçü ve gönye mutlaka sağlanmalıdır. Mutfak, Antre, Koridor, Çamaşır Odası, Soyunma Dolapları Nişleri ölçüsünde, şakülünde, gönyesinde sıvanmalıdır. Kapı, pencere pervaz basacak kısımlar şakülünde, mastarında olmalıdır. Çapraz mastar kontrolü yapılmalıdır.

Pencere merkezlerinde her iki yan ve üst ölçüleri birbiri ile eşit ve gönyesinde olacaktır. 

Sarfiyat

Alçı sıva sarfiyatı her 1 mm kalınlık için 1 kg olarak hesaplanır. Betonarme duvar ve bims-gazbeton-tuğla duvarlarda ortalama 2 cm yani 20 kg alçı sarfiyatı olur. Alçı sıva yapılacak duvar imalatının işçilik olarak hatası az ise bu sarfiyat miktarı daha da aşağıda olabilir. 

Tavan sıvasında tam mastar istenmediği için  1 cm kalınlık için 10 kg sarfiyat olabilir.

Saten alçı sarfiyatında 2-3 mm kalınlık için 2-3 kg alınabilir.

Makineli Alçı Sıva İmalatında Kontrol İşlemi

Alçı sıvaya başlamadan önce ano çıtalarının ölçü, terazi ve gönye kontrollerinin yapılması gerekir. Ayrıca imalat bittikten sonrada alçı sıva yüzeyleri  mastar, terazi ve gönye ile kontrol edilir. Mastarda hata 2-3 mm’den fazla olmamalıdır. Özellikle süpürgelik gelecek kısımların, kapı – pencere kenarlarının mastarına çok dikkat etmek gerekir. Kapı-pencere rezervasyonlarında çapraz mastar kontrolü yapılmalıdır. Mastar 3 m’den kısa olmamalıdır. Sıva yüzeyinde yumruların, kabartıların olmaması gerekir. Saten alçı imalatı öncesinde aydınlatma – projektör ile duvarların kontrol edilmesinde fayda vardır. Ayrıca saten alçı yapılmasında da, aydınlatma imalatı yapılacak bölgeye belli bir açıyla tutularak, boya öncesi hatalar en aza indirilir.

İlginizi Çekebilir:  ÇİMENTO ESASLI MAKİNE SIVASI BİRİM FİYAT ANALİZİ NASIL YAPILIR?

 MAKİNELİ ALÇI SIVA NASIL YAPILIR UYGULAMA VİDEOSU

Bu Yazıyı Paylaş!

Bir yorum

  1. sevda sevda Mart 29, 2022

    Merhabalar Öncelikle çok teşekkür ederim emeğiniz için. Çapraz mastar kontrolü nedir bu konuda video ve ya görsel paylaşabilir misiniz acaba?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir