Geçirimli Beton Nedir? Poroz Beton Özellikleri ve Kullanım Alanları

geçirimli beton

İnce agreganın kullanılmadığı ve normal betondan farklı olarak bağlantı boşlukları bulunan geçirimli beton özellikleri ve kullanım alanları ile klasik beton yapılara göre farklılık göstermektedir. Poroz beton adıyla da bilinen bu beton yapının kullanım alanı kadar, amacı da farklılık göstermektedir.

Hiç ince agrega kullanılmadan veya çok az kullanılarak içerisinde su, kimyasal katkılar, kaba agrega ve portland çimento kullanılarak yapılan beton türüdür diyerek, geçirimli beton nedir? sorusunu cevaplandırabiliriz.

Geçirimli beton nedir
Geçirimli beton nedir

Geçirimli beton özellikleri arasında en önemlisi beton arasının su geçirgen boşluklara sahip olmasıdır. Bu yüzden klasik beton ihtiyacı yerine kullanılmasa da farklı amaçlar için kullanılabilmektedir.

Geçirimli Beton Ne İşe Yarar, Ne Amaçla Kullanılır?

geçirimli beton ne işe yarar
Geçirimli beton ne işe yarar

Yağmur suları başta olmak üzere yüzeyde bulunan suların yerin altına sızmasında yardımcı olan geçirimli beton, ayrıca yüzeyde bulunan kirler içinde bir süzgeç olarak kabul edilebilir. Yağmur sularının yer altına hızlı bir şekilde geçmesini sağlaması, suyun otoyollar veya otoparklar gibi alanlar başta olmak üzere ihtiyaç duyulan yüzeyden tahliyesine yardımcı olur.

Yüzeysel su akışının hızlı ve sağlıklı sağlanmasına önem verilen alanlarda tercih edilen poroz betonlar, ayrıca su kaynaklarının korunmasına da yardımcı olur. Yağmur suyu yönetim çözümleri arasında en iyi yöntem olarak seçilen geçirimli beton, çevre dostu çözümleri ile farklı alanlarda kullanılmaktadır.

Geçirimli Beton Nerelerde Kullanılır?

Poroz beton nerelerde kullanılır
Poroz beton nerelerde kullanılır

Betonun kullanım amacı nedeniyle bu amacın gerçekleşmesi için çözüm olabilecek, farklı yerlerde kullanılması mümkündür. Genellikle aşağıdaki ve benzer alanlarda kullanılan bir beton türü olsa da bunların dışında su ve hava kirliliği süzgeci olarak kullanılabilir.

  • Yol ve kaldırımlarda suyun yeraltına hızlı geçmesini sağlayarak, yüzey akışının önlenmesine yardımcı olur.
  • Otopark alanlarında su birikintilerinin önlenmesini sağlar. (Otopark Türleri – Çeşitleri Nelerdir?)
  • Yaya geçitlerinde aktif olarak kullanılabilir.
  • Bahçe avlularında su birikintilerini önlemek amacıyla kullanılır.
  • Sera altı döşemeleri ve peyzaj çalışmalarında suyun birikmesini engellemek amacıyla kullanılır.
  • Yüzme havuzu çevrelerinde suyun emilimini sağlamak için tercih edilir.
  • Tenis kortları gibi farklı alanlarda kullanılabilmektedir.
İlginizi Çekebilir:  Granit nedir? Özellikleri, Kullanım Yerleri, Renk ve Çeşitleri

 

Geçirimli Betonların Fiziksel ve Mekanik Özellikleri

Geçirimli betonların içermiş oldukları boşluk, basınç dayanıklılığının az olmasının önemli nedenlerinden biridir. 3,5 ile 28 MPa arasında değişen bir basınç dayanımına sahiptir. Karışımın içerisine eklenecek bazı katkı maddeleri ile basınç dayanımını artırmak mümkündür.

Geçirimlilik yani permeabilite gibi özelliklerde betonun fiziksel ve teknik özellikleri arasındadır. Hatta bu özellik aslında geçirimli beton özellikleri arasında ilk sayılabilecek şeylerden biridir.

Temelinde bu betonun sızdırma özelliği sadece aradaki boşluk mesafeler gibi algılansa da aslında bu tam olarak doğru değildir. Boşluklarda oluşan dolaşıklık, birbirleri ile bağlantılar ve boşlukların boyutları gibi etkenler, permeabilite özelliğini netleştirmektedir.

Geçirimli Beton İmalatında Kullanılan Malzemeler

Yapımında kullanılan temel malzemeler ve bu malzemeler hakkındaki açıklamalar şu şekildedir;

Bağlayıcı Malzemeler

Betonun imalatında farklı bağlayıcı malzemeler kullanılmaktadır. Bunlardan biri olan portland çimentosu, ana bağlayıcı malzemelerden biridir. Silis dumanı, yüksek fırın cürufu ve uçucu kül gibi diğer malzemeler ise çimentoya ek olarak tamamlayıcı bağlayıcı malzemeler arasında yer almaktadırlar.

Bu malzemeler yapım aşamasında belirli hesaplamalar dahilinde ilave edilirler. Elde edilmek istenen betonun boşluk miktarı, yapısı ve dayanıklılık düzeyi gibi çeşitli unsurlar bu esnada dikkat edilen şeylerdir.

Su

Beton yapımından önce elde edilecek harcın temelinde, tüm beton çeşitlerinde olduğu gibi su başlıca ihtiyaçlarından biridir. Betonun yapımında kullanılacak suyun kalitesinin de yine içebilir ve temiz düzeyde olması önemlidir. Şayet kirli su kullanılması durumunda, betonun gözeneklerinin tıkanmasına ve geçirimli özelliğinin azalmasına neden olmaktadır.

Agregalar

Tüm beton tiplerinde olduğu kadar, geçirimli betonlarda da agregaların kalitesi önem taşımaktadır. Uzun ve yassı agregalar, geçirimli beton yapımında kullanılmamaktadır. Boşlukların birbiriyle bağlantı halinde olması gerektiği için, ince yapıdaki agregalar ya çok az miktarlarda ya da hiç kullanılmazlar.

İlginizi Çekebilir:  Poliüretan Nedir, Nerelerde Kullanılır, Uygulaması Nasıl Yapılır?

İri yapıdaki agregalar ise dar alanlarda tutulmakta olup, kullanılan agregalar elde edilmek istenen ürüne göre boyut farklılıkları ile kullanılmaktadırlar.

Kimyasal Katkılar

Beton imalatında kullanılan malzemelerin bazıları da kimyasal katkı şeklindedir. Bu katkılar betonun bazı özellikleri üzerinde iyileştirmeler yapılabilmesi için kullanılırlar. Priz hızlandırıcı veya geciktirici gibi özelliklerin sağlanması için, bu amaca yönelik katkılar kullanılabilir.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir