U-C Galvaniz Profillerle Beyaz Asma Tavan Birim Fiyat Analizi nasıl yapılır?
U-C Galvaniz Profillerle Asma Tavan Birim Fiyat Analizi yapılmasının birimi m2 olarak verilir.
Genellikle tüm malzemeyi taşeron firma kendisi alır. Ama bazı şantiyelerde yüklenici ana firma alçıpan ve galvaniz u-c profilleri kendisi alabilir. Şartnamede yazılanlara göre birim fiyat analiz oluşturulur. Ana yüklenici firmanın alacağı malzemeler birim fiyata girilmez.
Alçıpan asma tavan birim fiyat analizi en fazla dikkat edilmesi gereken kalemlerden birisidir. Çünkü alçıpanda çok fazla değişken vardır. Malzemeleri kimin alacağı, kullanılacak profillerin ebatları ve kalınlıkları, alçıpanın cinsi ve kalınlığı değişkendir. Teknik şartnamenin çok iyi okunup birim fiyat analizinin oluşturulması gerekir.
Alçıpan Nedir? Alçıpan Çeşitleri Nelerdir?
Örnek analizdeki malzeme fiyatları güncel değildir. İhale için teklif dosyası hazırlandığı zaman son güncel malzeme ve işçilik fiyatları girilmelidir.
Alçıpan sistemini ve kullanılacak malzemeleri daha iyi anlamak açısından resimleri inceleyebilirsiniz.
Alçıpan asma tavan nasıl yapılır?
Asma Tavan Birim fiyat analizine ilk olarak kullanılacak malzemelerden başlıyoruz.
U-C Galvaniz Profillerle Fx ( Beyaz ) Alçıpan Asma Tavan İle İlgili Malzemeler:
- Fx ( Beyaz ) Alçıpan – 12,5 mm
- TC60 Galvaniz Tavan Profili
- TU28 Galvaniz Tavan Profili
- Ekleme Parçası
- Dubel – Vida
- Çelik Dübel
- Askı Çubuğu
- Askı Maşası
- Klips
- Borazan Vida
- Derz Bandı
- Derz Dolgu Alçısı
- Sarf Malzeme – İşçilik İçin Gerekli Malzemeler
Fx Beyaz Alçıpan
Fx (Fleks) Beyaz Alçıpan; İç mekanlarda kullanılan, düzgün yüzeyli, hafif ve esnek bir malzemedir. Asma tavanlarda, bölme ve giydirme duvarlarda kullanılabilir. Suya ve neme karşı dayanıklı olmadığı için depolamada dikkatli olunması gerekir. Suyun ve rutubetin olmadığı bir alanda depolanması tavsiye edilir.
Beyaz alçıpan haricinde,
Su İtici Özelliği Bulunan ıslak hacimlerde kullanılan WR Yeşil Alçıpan, Yangına Dayanımlı FR Kırmızı Alçıpan, Koku Giderme ve Yüksek Ses Yutma Özelliğine Sahip Delikli Alçıpan gibi çeşitleri vardır.
Oda içlerinde duvar ve tavanda beyaz alçıpan, banyo-wc gibi ıslak mahallerde yeşil alçıpan, yangın merdiveni – holü gibi kısımlarda kırmızı alçıpan sıklıkla kullanılır.
Beyaz, kırmızı ve yeşil alçıpanın hepsinde galvaniz profillerle yapılacak konstrüksiyon aynı olacaktır. Yani beyaz alçıpan asma tavan birim fiyat analizi hazırlanmışsa, yeşil ve kırmızı alçıpan analizinde sadece alçıpan fiyatları değişecektir.
Hesaplama Şekli: Ana yüklenici zayiat oranları dikkate alınmakla birlikte genelde zayiat oranı yüzde 5 olarak alınır. 1,05 m2 olarak birim fiyat analizine yazılır. Tek kat fx beyaz alçıpan için geçerlidir.
İkinci bir yüz istenirse 2,10 m2 olarak alınır.
Dalsanın hazırlamış olduğu malzeme analizini inceleyebilirsiniz. Daha sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayacağım.
TC60 Galvaniz Profil
Galvaniz Alçıpan TC Profili
Asma tavan ve giydirme duvar sistemlerinde kullanılır. Tek yüzüne beyaz alçıpan vidalanır. 0,50 ve 0,60 mm kalınlıkları mevcuttur. Ana ve Tali taşıyıcı kısımları vardır. Ana taşıyıcı 100 cm aralıklarla, tali taşıyıcılar 40-50-60 cm aralıklarla olabilir. Ana yüklenici firmanın şartnamesi esas alınmalıdır.
Hesaplama Şekli: Yukarıda Dalsanın vermiş olduğu malzeme sarfiyatını inceleyiniz. Bu size bir fikir versin ama mutlaka kendinizde sarfiyatları şartnameye ve projeye göre hesaplamaya çalışınız. Mesela banyo gibi dar ve girintili çıkıntılı alanlarda profil sarfiyatı daha fazla olacaktır.
Şartnamede ana ve tali TC profilin kaç cm de bir atılacağı belirtilmiş olması gerekir. Mesela; 100 cm aralıklarla ana taşıyıcı, 50 cm aralıklarla tali taşıyıcı atılması gerektiği yazılıyor olsun. Bize verilen projede belli bir mahal üzerinde profiller işlenerek kaç mt profil sarfiyatı olacağı tespit edilir.
Anlaşılması açısından basit bir örnek verelim.
Şekildeki örneğe göre 4 metre boyunda x 3 metre eninde = 12 m2 bir oda düşünün.
Ana taşıyıcı TC profilleri 3 x 3,00 m = 9 m
Tali taşıyıcı TC profilleri 5 x 4,00 m = 20 m
Toplam TC profili = 29 m olacaktır.
Toplam TC profili / Toplam alan= 29 m / 12 m2 = 2,42 mt
Yüzde 5 zayiatla birlikte 2,42 x 1,05 = 2,54 mt yapar.
Bu basit örnek anlaşılması içindi. Mesela bazı şartnamelerde TC profilinin TU profilinden ilk olarak 10 cm mesafeden başlaması isteyebilir. Projede çok fazla girinti çıkıntı olabilir. Şartnamede istenilenler çok iyi anlaşılmalı, proje ve detaylar çok iyi incelenmelidir.
TU28 Galvaniz Profil
Şekilde görüldüğü gibi duvar kısımlarına gelir. Şartnamede ve projede istenilen detaylara göre sarfiyatı belirlenir. Banyo gibi küçük ve girintili alanlarda sarfiyat daha fazladır. Bundan dolayı banyolarda yeşil alçıpan asma tavan birim fiyat analizine dikkat edilmesi gerekir.
Hesaplama Şekli:
Örnek şekile göre 4+3+4+3 = 14 mt TU profil vardır.
Toplam profil / alan = 14 / 12 = 1,17 mt
Zayiatla birlikte 1,17 x 1,05 = 1,23 mt yapar.
Ekleme Parçası
TC profillerini birbirine eklemekte kullanılmaktadır.
Hesap Şekli: 1 m2 alçıpan analizinde 0,60 mt alınabilir.
Dübel – Vida
Plastik dübel ve vidadır. TU profilleri duvara sabitlemekte kullanılır. Kaç cm de bir atılacağı şartnamede belirtilmiş olması gerekir. Mesela 60 cm de 1 adet atılması istenirse. Şeklimize göre toplam 14 mt TU profil uzunluğu var.
14/0,60 = yaklaşık 23 adet
Toplam alan 4 x 3 = 12 m2 idi
Toplam dubel – vida / toplam alan = 23/12 = yaklaşık 2 adet olur.
Çelik Dubel
Asma tavanda, askı çubuklarının sabitlenmesinde kullanılır. Betonarme tavana sabitlendikten sonra üzerindeki delikten askı çubukları geçirilir, askı çubuklarını taşır.
Hesap Şekli: Şartnamede istenilen aralıklara göre hesaplanır. Belirtilmemişse 2 adet alınabilir.
Askı Çubuğu
Çelik dübelden geçirilerek kullanılır. Asma tavanda TC profillerini tamamlayıcı bir üründür. Askı maşalarını taşır.Çeşitli boyda uzunlukları vardır. Asma tavan ile betonarme tavan arasındaki mesafeye göre uygun askı çubuğu kullanılır.
Hesaplama Şekli: Şartnamede istenilen aralıklara göre hesaplanır. Belirtilmemişse 1,60 adet alınabilir.
Askı Maşası
Askı maşası, askı çubuğuna takılır ve ana taşıyıcı TC profillerini taşır.
Hesaplama Şekli: Şartnamede istenilen aralıklara göre hesaplanır. Belirtilmemişse 1,60 adet alınabilir.
Klips
Klips, tali profillerin içine geçirildikten sonra ana profillerin üzerine kıvrılır. Böylelikle ana taşıyıcı TC profiller ile tali taşıyıcı TC profilleri birbirine bağlanmış, sabitlenmiş olur.
Borazan Vida 25 mm
Alçıpanı galvanize sabitlemede kullanılır. Tek kat alçıpanda 25 mm boyundaki borazan vida kullanılır. İkinci kat alçıpanda 38 mm borazan vida uygulanır.
Hesaplama Şekli: Tek yüz alçıpanda m2 de 16 adet kullanılır.
Derz Bandı
Alçıpanın ek yerlerinde derz dolgu alçısı ile birlikte kullanılır. Ek yerlerinde çatlamayı önlemek için kullanılır. 5 ve 10 cm genişlikte olanları vardır.
Hesaplama Şekli: Tek yüz alçıpanda m2 de 1,80 m alınabilir.
Derz Dolgu Alçısı
Alçıpan ek yerlerinde kendinden yapışkanlı derz bandı ile uygulanır. Ek yerlerinde derz bandı ile birlikte çatlamayı önler. Ek yerinin dolgusu yapılarak alçıpan ile hem yüz hale gelir.
Hesaplama Şekli: Tek yüz alçıpanda m2 de 0,40 kg alınabilir.
Sarf Malzeme
Sarf malzeme ve işçilik için gerekli malzemeye lazer terazi, vidalama makinesi, perçin makası, matkap, spiral, metre, boyalı çırpı ipi v.s. örnek verilebilir. Toplam işçilik için gerekli malzeme bedeli toplam alçıpan metrajına oranlanırsa maliyet ortaya çıkar.
Sürekli tekrar olduğu için İşçilik, sgk,vergi,yatay düşey taşıma, genel giderler, personel gideri ve kar hesabını bu sayfada vermeyeceğim. Benzer olduğu için buradaki linke tıklayarak alçı sıva birim fiyat analizinde nasıl yapıldığını inceleyebilirsiniz.
Birim fiyat analiz örneği yeterli ilgi olmadığı için kaldırılmıştır.
Bu Yazıyı Paylaş!