Dekorasyonun uykuya etkisi oldukça büyüktür. Uyku problemi yaşayanlar için ideal dekorasyon önerileri sunduğumuz yazımızda uyku getiren renkler ve gece lambası hangi renk olmalı sorularına da yanıt verdik.
Uyku Problemlerinde Dekorasyonun Etkisi
Eğer uyku problemi yaşayanlardanız, yalnız değilsiniz. Bugün dünya genelinde her üç kişiden birinin uyku problemi yaşadığı düşünülmekte. Bunu gerek yaşam alanınız gerekse gündelik hayattaki stres ve problemleriniz olsun destekleyebilir. Kaliteli bir uyku için birçok faktörün bir araya gelmesi gerektiği bir gerçek. Bazı ortamlarda daha rahat uykuya dalabildiğinizi fark etmiş olabilirsiniz. Belki de bu doğrudan dekorasyona bağlı bir durumdur. Son zamanlarda uyku problemi yaşayanlar için ideal dekorasyon fikirleri dikkat çekmekte.
Bu yazımızda yaşam kalitemizi, işimizi, eğitimimizi hatta sosyal hayatımızı etkileyen uyku problemlerini aşmanız için rehberlik niteliğinde bir yazı hazırladık. Geçtiğimiz uzun yıllar boyunca uyku sorununa nelerin sebep olabileceğine dair pek çok araştırma yapıldı. Bu araştırmaların bu sorunları tespit etmekte veya ortadan kaldırmakta ne kadar başarılı olduğu tartışılabilir. Dekorasyonun uykuya etkisi nedir gibi sorular bu sebeple ortaya çıkmış olabilir. Peki uyku problemi yaşayanlar için ideal dekorasyon nasıl olmalı?
Uyku Problemi Yaşamamak İçin Dekorasyon Nasıl Olmalı?
Yatak odalarının uyku için tam konforlu olması gerekir. Bu kesinlikle bir lüksten ziyade gerçek. Potansiyel uyku problemlerini ortadan kaldırmak için yatak odası dekorasyonunda ihtiyacınızın olmadığı eşyaları etrafınızdan uzaklaştırın.
Dağınık odalar strese girmenize, endişelenmenize ve dikkatinizin dağılmasına sebep olur. Uzmanlar, depolama alanı dışında gözle görülür olan gereksiz çarşaf ve çamaşır gibi şeylerin de göz önünde bulunmaması gerektiğini vurguluyor.
Buna komodin üzerindeki kitaplar, egzersiz ekipmanları ve katlanmış çamaşırlar da dahil. Görsel dağınıklığı en aza indirmek için, kahve masanızı veya komodininizi en fazla bir lamba ile süsleyebilirsiniz.
Ayrıca geç saatlerde yatıyorsanız, uyandığınızda güneş ışığının gözünüze doğrudan gelecek yerlerinden uzak durmalısınız. Eğer böyle bir opsiyonunuz bulunmuyorsa, kalın fon perdeler tercih edebilirsiniz.
Ek olarak yatak odanızda fazla canlı renkler uykunuzun kaçmasına sebep olabilir. Özellikle neon renkler fazla uyarıcı olduğundan uyku kaçırma eğilimindelerdir.
Elektronik saat, yatak odası TV ışığı veya akvaryum ışığı gibi ışıklar da uykunuzu kaçırabileceğinden üzerini örtebilir veya fişten çıkarabilirsiniz. Uzmanlara göre elektrikli cihazları yatak odası dışında tutmak en iyisidir. Buna bağlı olarak dikkat etmeniz gerekenlerin özeti şu şekilde:
- Televizyon veya bilgisayar ışığının sizi etkilemesine izin vermeyin.
- Sabahın erken saatlerinde güneş ışığının gözünüze gelmesine ve gece sokak lambasının sizi etkilemesine izin vermeyin.
- Çok sıcak veya soğuk ortamlardan kaçının
- Gereksiz şatafat ve çok canlı renklerden uzak durun
- Aklınızı bulandıracak materyaller göz önünde bulunmasın
Dekorasyonun Uykuya Etkisi
Yatak odanızı dekor etmeden önce birçok durumu göz önünde bulundurmanız sizin açınızdan en doğrusu olacaktır. Tarzınızı yansıtmak ve aklınızdaki çizgileri oluşturmak elbette çok önemli ancak yatak odasının asıl işlevi gözden kaçmamalı. Son yıllarda uyku problemleri tedavisi için dekorasyonun uykuya etkisi en sık tartışılan konular arasında.
Gerçek şu ki dekorasyonun uykuya etkisi yadsınamaz. Kaotik ortamların uyku bozukluğuna yol açtığı gibi, uykun dekorlar da bunun aksine bir etki oluşturabilir. Alanları mümkün olan en iyi şekillerde kullanmak, yaşam kalitenizi de arttıracaktır. Özellikle gece ansızın uyanıp bir daha uyuyamayanlardansanız, duvar rengi, aydınlatma ve odanızın düzenini uykuya uygun tutmalısınız. Fakat uyku sorunlarınıza katkıda sağlayan birçok faktörün olduğu unutulmamalı. Uykusuzluğunuzun sebebi ne olursa olsun, ilaçsız tedavi her zaman ilk tercihiniz olmalı. Uzun süreli uykusuzlukların vücudunuzu bitap düşürebileceğini unutmayın.
Uyku Getiren Renkler
Renklerin ruh hallerinde etkisi olduğu bilimsel bir gerçek. Buna uyku getiren renkler de dahil. Günlük hayatımızda olduğu gibi yatak odasında da renklerin payı büyüktür. Bundan kasıt iç karartıcı, karamsar ve sizi boğan renkler değil. Sizi mutlu hissettiren, aynı zamanda dikkatinizi dağıtmayacak renkleri tercih etmeye özen gösterin.
Örneğin koyu kırmızı rengin uyandırıcı ve aynı zamanda rahatlatıcı bir özelliği olduğu gerçek. Bu renk sıcak renkler adı altında kategorize edilir. Amerika’da bir üniversitenin yaptığı araştırmaya göre mavi ve yeşile maruz kalmanın, düşük nabız hızı ve kan basıncı dahil olmak üzere sakinleştirici fiziksel tepkiler yarattığı vurgulanmıştır.
Doygunluk rengin saflığını ifade ederken, parlaklık yoğunluğu ifade eder. Doygun ancak aynı zamanda az parlak olan renkler, ruhsal enerji verir. Araştırmalar bazı renklerin sıcaklık hissi verdiğini de göstermiştir. Bu faktörler göz önüne alındığında uyku getiren renklerin başında mavi rengin geldiğini göstermiştir. Yapılan anketlere göre en uygun yatak odası renkleri mavi ve yeşil tarzındaki soğuk renklerdir. Duvarlarınızı boyamak yerine doğrudan mobilya ve perdelerinizi bu renklerde tercih edebilirsiniz.
Gece Lambası Hangi Renk Olmalı?
Eğer yatarken gece lambası kullananlardansanız, uyku probleminizi aşmak için gece lambası hangi renk olmalı sorusuna da yanıt bulmanız gerekir. Işığın beynimize hangi zaman diliminde olduğunu işaret etme gibi bir özelliği vardır. Tüm insanların günün normal döngülerini yansıtan bir iç saati vardır: bize ne zaman yatma ve ne zaman uyanma zamanının geldiğini söyler. Bu da uyku arasındaki kısa süreliği uyanmalardan ötürü uykumuzu kaçıran faktörlerden olabilir. Sabah ışığı, uyanmamıza ve uyanık hissetmemize yardımcı olmak için bu kimyasal değişimleri tersine çevirmeye yardımcı olur. Rahat bir gece uykusu için gece lambası hangi renk olmalı?
Gece lambasının renkleri içinize huzur vermeli. Kırmızı ışık uyku için en uygun olandır. Kırmızı ışığınız yoksa, bunun yerine açık sarı, pembe veya kırmızıya yaklaşan diğer renkler gibi başka renkli ışık kullanabilirsiniz. İşin aslı gece lambası yerine tam karanlıkta uyumak en iyisidir.
Bu Yazıyı Paylaş!