İç Mekân Bitki Çeşitleri Nelerdir?

iç mekan bitki çeşitleri

İç mekân bitki çeşitleri yaşam alanlarınıza bambaşka bir hava katar ve özlediğimiz doğallığı bize yaşatır.

Salon bitkileri ve canlı ev çiçekleri isimleri üzerine bilgi edinerek siz de evinize doğal bir ambiyans katabilirsiniz.

Hızlı büyüyen ev bitkileri ise yaşam alanınızın aklınızdaki görünüme daha hızlı bir şekilde ulaşmak isteyenler için en doğru seçim olacaktır.

Yazımızın ilerleyen bölümlerini de okuduğunuzda bu konu üzerine eksiksiz bir bilgi edineceksiniz.

İç Mekan Bitki Çeşitleri

Çiçekler hayatımıza renk katan, balkon, bahçe ve ev ortamını güzelleştiren canlılardır. Genelde bahar aylarında açsalar da iç mekan bitkileri 4 mevsim canlı ve renkli kalabilirler. Bulundukları ortamı güzelleştirme özelliği bulunan bu bitkilerin binlerce farklı familyası ve çeşidi bulunabilir.

Kahve Bitkisi

Kahve Bitkisi - İç mekân bitki çeşitleri
Kahve Bitkisi – İç mekân bitki çeşitleri

Kahve bitkisi iç mekân bitki çeşitleri arasında son yıllarda gittikçe öne çıkan bir tür olarak bilinmektedir. Küçük kahve bitkileri, güzel görünüşlerinin yanında zahmetsiz bir bakım özelliğine sahiplerdir.

Güzel ve bakımlı bir kahve bitkisinden kahve çekirdekleri elde edebilir, kendi kahvenizi bile yapabilirsiniz. Kahve bitkisi için dikkat etmeniz gereken, evinizin doğal ışık alan kesimlerinde yer alması ve böceklerden korunmasıdır. Susuz kaldıklarında yapraklarında sararma görebileceğiniz kahve bitkileri, yeterli sulanmadan sonra eski sağlıklı görünümlerine dönerler.

Bonsai

Bonsai iç mekan bitki çeşitleri
Bonsai iç mekan bitki çeşitleri

Uzak doğu kökenli bonsai bitkisi her geçen gün daha da popüler hale gelmektedir. Minik, kalın ve karakteristik şekilleriyle ev ortamına adapte olmaya elverişli olan bonsailer, iç mekan bitki çeşitleri arasında son zamanların aranan bitkileri arasında yer almakta.

Büyük bir ağacın saksıya sığdırılmış haline benzeyen şekilleri, kolay bakımları ile 4 mevsim yeşil kalan bu bitkiler, bulunduğu konuma eşsiz bir hava katma özelliğine sahip.

Kırmızı Aglaonema

Kırmızı Aglaonema Salon Bitkisi
Kırmızı Aglaonema

Pembe gövdesi, güzel yapraklarıyla göze hoş bir şölen sunan salon bitkileri arasında kabul edilen Kırmızı Aglaonemalar, düşük bakıma ihtiyaç duymalarıyla bilinirler. Orta ve çok aydınlık kesimlerde yaşayabilen bu bitkiler, büyüdükçe daha fazla renge sahip olurlar. Susuzluğa karşı dayanıklı olduklarından, ara sıra susuz kalmaları büyük sorunlara sebep olmaz.

İnci Dizisi

İnci Dizisi Salon Bitkisi
İnci Dizisi Bitkisi

Muhtemelen yapraklarının dizilişinden ötürü bu ismi almış olan inci dizisi, sürekli nemli toprağa ihtiyaç duyan biraz nazlı bir bitkidir. Ne kadar ışık alırlarsa, inci gibi dizilen dalları o kadar fazla uzar ve drenajlı toprağı sevmeleriyle bilinirler.

İlginizi Çekebilir:  Taşlarla Bahçe Peyzajı Nasıl Yapılır - Bahçeye Çakıl Taşı Döşeme

Pilea

Pilea Bitkisi - İç mekân bitki çeşitleri
Pilea Bitkisi – İç mekân bitki çeşitleri

Dolaylı güneş alan kesimlerde yetiştirilebilir olmalarından ötürü ev bitkileri arasında ideal olan Pilealar, sulama konusunda dikkatli olması gereken çiçeklerdir. Fazla sulama veya fazla kuru toprakta çürüme veya solma meydana gelebilir. Bu yüzden haftalık olarak yeterince sulamak en idealidir. Alışılagelmiş şekillerin dışındaki yaprakları ile çarpıcı bir görünüme sahip olan Pileaları geniş saksılara koymalısınız.

Begonya

Begonya iç mekan bitki çeşitleri
Begonya iç mekan bitki çeşitleri

Rengarenk çeşitleriyle bilinen Begonyalar, ev ve pencere kenarlarının vazgeçilmez bitkilerindendir. Genelde hava akışının bol olduğu aydınlık alanlarda en iyi sonucu alabileceğiniz bu bitkilerin en büyük özelliği, her türlü ışığa karşı yüksek etki göstermesidir. Bu yüzden evinizin herhangi bir köşesinde ışık alan bir bölme begonyalar için ideal kabul edilebilir.

Kalanchoe

Kalanchoe salon bitkisi
Kalanchoe bitkisi – İç mekân bitki çeşitleri

Kışın bile çiçek açabilme özelliği olan Kalanchoe, sadece bahçelerin değil, ev içi çiçekler arasında da en çok tercih edilen türlerden biridir. Dünya genelinde büyük bir ilgi gören Kalanchoe çiçeklerinin çok farklı renk ve türleri bulunur. Sulama yapmadan önce toprağının tamamen kurumuş olması gerekir.

Kuşkonmaz Eğreltiotu

Salon Bitkisi Kuşkonmaz Eğreltiotu
Kuşkonmaz Eğreltiotu

Muhtemelen daha önce görmediyseniz bile bu çiçeği görür görmez hemen tanırsınız. Uzun ömürleri ve dolaylı ışıkta yaşayabilme özelliği olan kuşkonmazlar, bol miktarda suya ihtiyaç duyan, dokuma sepetlerde hoş bir görünüme sahip olan harika görünüşlü ev çiçeklerinden biridir.

Kaktüsler

İç mekan salon bitkisi kaktüsler
Kaktüsler

Muhtemelen dünyanın en sağlam bitkileri arasında olan kaktüsler, doğal ışık altında gelişen, yılda sadece birkaç defa sulayabileceğiniz çiçeklerdir. Son günlerde teraryumlarda göze çarpan kaktüslerin 10 binden fazla türü bulunur.

Aloe Vera Bitkisi

Aloe Vera İç mekân bitki çeşitleri
Aloe Vera İç mekân bitki çeşitleri

Eğer evinizde kedi veya köpek beslemiyorsanız, yetiştirilmesi ve üretilmesi kolay olan Aloe Vera bitkisi, haftada bir sulanmaya ihtiyaç duyar. Bol güneş ışığını seven bu bitkilerin, sigara dumanı ve havasız alanlardan uzak durması gerekir.

Spathiphyllum veya Zambak – İç mekân bitki çeşitleri

Salon bitkisi zambak
Zambak

Zambaklar, tropikal bitki olmalarına karşın ev ortamına adapte olabilen, orta dereceli aydınlık alanları sevseler de düşük dereceli aydınlık ortamlarla baş edebilirler. Ancak bu tip durumlarda genelde çiçek açmazlar. Sıcak aylarda haftada bir, kış günlerinde ise birkaç hafta arayla sulanmaları gerekir. Çürümemeleri için topraklarının ıslak olmamasına dikkat etmelisiniz.

Sansevieria veya Kaynana Dili

Kaynana Dili Salon Bitkileri
Kaynana Dili Salon Bitkileri

Güney Asya’dan tüm dünyaya yayılmış ev bitkilerinden biri olan Sansevierialar, az bakım gerektirir. Bilinen bir diğer adı da yılan bitkisi olan Sansevieria, uzun ve sivri olmasından ötürü imalı bir şekilde kaynana dili adını almıştır. İki metreye kadar büyüyebilen bu bitkiler, son derece dayanıklı ve ihtişamlı görünümlere sahiplerdir. Fazla nemli olmaktansa kuru toprağı tercih eder ve parlak ışıkta daha sağlıklı büyürler.

İlginizi Çekebilir:  Küçük Yatak Odası Dekorasyonu Nasıl Olmalı?

Antoryum Andraeanum –  İç mekân bitki çeşitleri

İç Mekan Salon Bitkisi Antoryum Andraeanum
Antoryum Andraeanum

Uzun, koyu yeşil yapraklara sahip olan Antoryumlar, haftalarca birçok çeşitli renkte çiçek açabilmelerinden ve ev ortamına ayak sağlayabildiklerinden ötürü popüler iç mekan bitkileri arasınadır. Bitkinin çiçek açması için bol ışığa ihtiyacı olur ancak doğrudan güneş ışığı zararlı olabilir. Özellikle sıcak mevsimlerde toprağının nemli kalması gerekir.

Salon Bitkileri İsimleri

Salon bitki çeşitleri
Salon bitki çeşitleri

Bugün Güney Amerika’dan Afrika’ya, Asya’dan Avrupa’ya kadar yüzbinlerce farklı bitki, salon bitkisi olarak dünyanın çeşitli bölgelerinde popülerlik kazanmış durumdalar. Genelde kış mevsimine dayanıksız olan ve sıcak bölgeleri seven bitkilerin çoğu ev ortamına adapte olabilmekte. İşte bazı salon bitkileri isimleri:

  • Nergis: Bir tür zambak olan nergisler aynı zamanda bahçelerde de yetiştirilebilir. Trompet kümesin üreten çiçek açan nergislerin birçok farklı varyasyonu bulunur.
  • African Violet: Afrika menekşesi olarak da bilinen bu bitkinin çok farklı türü vardır ve çoğu ev ortamında yetiştirilebilir.
  • Melek Kanadı Begonya: Şekillerinden dolayı bu ismi alan bitki, Begonyaların büyük ve popüler cinslerinden biridir.
  • Barberton Papatyası: Çarpıcı çiçekler sergileyen çiçekli bir saksı bitkisidir.
  • Nergis zambağı: Yapraksız çiçeklere sahip olduğu için naked woman olarak da bilinen nergis zambakları, kendine has görüntüye sahiplerdir.
  • Cennet Kuşu: Ilık ve sıcak mevsimlerde çiçek açan, bakımı son derece kolay bir bitkidir.
  • Bromeliad : Yapraklarının tam ortasından kırmızı bir merkez oluşturan, ilginç ve bir o kadar etkileyici bir çiçek türüdür.
  • Busy Lizzie: Yeterince parlak ışık verildiğinde dışarıda (hemen hemen her yerde) ve iç mekânda çekici çiçekleriyle büyüyebilen bir salon çiçeğidir.
  • Calla Lily: Temel yetiştirme koşullarına bağlı kalındığında iç mekânda da büyüyebilen Calla Lilly, görebileceğiniz en güzel çiçek türlerinden biridir.
  • Aluminium Plant: Yetiştirilmesi kolay, çeşitli renklere sahip saksı çiçeklerindendir.
  • Arrowhead: Philodendron ile çok benzer türler ve aynı ailedendir. Sıcak havayı ve ideal sulamayı gerektirir ve kolay yetiştirilir.
  • Eğreltiotu: Olgunlaştığında 60 cm uzunluğunda çekici yapraklar sergileyen popüler bir iç mekân bitkisidir.
  • Broadleaf Lady Palm: Ofislerde, otellerde, oturma odalarında ve kış bahçelerinde şık duran popüler bir iç mekân bitki türüdür.
  • Argyroderma testiculare: Papatyaya benzer çiçekleri olan bu bitki türü, sonbahar bitimi ve kış başlangıcında çiçek açmasıyla bilinir.
  • Tavşan Kulağı Kaktüsü: Benekli kaktüs olarak da bilinen tavşan kulaklı kaktüs çok popüler bir bitkidir.
  • Century Plant: İç mekanlarda yetişmesi kolay, 1 metreden uzun boyları büyük dişli yapraklarla büyüyebilen sert bir etli tür.
  • Mercan Kaktüsü: İsminden de anlaşılabileceği gibi mercana benzeyen bu bitki, esasında bir kaktüs değildir ve dikenleri yoktur.
  • Eşek Kuyruğu: Kendine has şeklinden ötürü bu ismi alan bitki, yüksek sepetler için harika bir seçim olabilir.
  • Sürünen İncir: Ficus cinsinden, alçak büyüyen bodur ve hoş görünüşlü bir bitkidir.
  • Croton: Yaprakları olağanüstü renkli olmasına rağmen büyümesi kolay bir tür değildir.
  • Dumb Cane Tarzına: Tüm koşullara dirençli olan ve bu sebeple salon bitkileri arasında gösterilebilecek bir türdür.
  • Fil Kulağı: Çok farklı görünen yaprakları olan bir yeşil bir bitkidir ve yılın belli zamanlarında çiçek açar.
  • Fiddle Leaf Fig: Bu, büyük yaprakları olan büyük bir süs bitkisidir.
  • Altın Pothos: Özenli yetiştirilirse iç mekânda büyüyebilen, eşsiz görünüme sahip bir bitkidir.
  • Green Velvet Alocasia: Kalın beyaz damarlar ve yeşil kadifemsi bir yüzey sergileyen çarpıcı ok şeklindeki yaprakları olan bitkidir.
  • İsa’nın Kalbi: Caladium, çekici çift renkli yaprakları sergileyen bir yumru türüdür.
  • Lucky Bamboo (Bambu): Toprakta veya suda gelişebilen, büyümesi kolay bir bitkidir.
  • Madagaskar Ejderha Ağacı: Kesinlikle büyümesi ve bakımı en kolay iç mekan bitkilerinden biridir. Bu bitkiler, 180 cm kadar büyüyebilir.
  • Ağlayan İncir Ağacı: Ağlayan incir, görünüşte Ficus bitki cinsinin ağaç benzeri bir türüdür. Büyük kavisli dalları ve uzun sivri yaprakları vardır.
  • Zebra Bitkisi: Çarpıcı renkleri, bu bitkinin ihtiyaç duyduğu ilgiye değer olmasını sağlar.
İlginizi Çekebilir:  Abajur Modelleri ile Evlerinize Hoş Bir Hava Katın

Canlı Ev Çiçekleri

canlı ev çiçekleri
Canlı ev çiçekleri

Kuşkusuz canlı ev çiçekleri, insanın içine huzur ve mutluluk getiren görünümleriyle herkesin görmek isteyeceği tarzda güzelliklere sahiplerdir. Görünüşleriyle sizi kendilerine hayran bırakacak canlı ev çiçekleri:

  • Şakayık
  • Anemon
  • Fransız kadife çiçeği
  • Surfinia
  • Lantana
  • Dahlia
  • Coleus
  • Canna zambak
  • Lavanta
  • Karanfil
  • Ayçiçeği
  • Penstemon
  • Sedum
  • Beebalm
  • Zinnia
  • Begonya
  • Hanımeli
  • Celosia
  • Yıldız çiçeği
  • Bluebell
  • Antoryum
  • Ebegümeci
  • Orkide
  • Nergis zambağı
  • Açelya
  • Çiğdem
  • Frezya
  • Allium
  • Nergis

Hızlı Büyüyen Ev Bitkileri

hizli buyuyen ev bitkileri
Hızlı büyüyen ev bitkileri

Aslında gerekli bakım yapıldığında her bitki hızlı bir büyüme gerçekleştirir. Fakat gene de bazı bitkiler, diğer bitkilere göre daha hızlı büyüyebilir. Bu hızlı büyüyen ev bitkilerinden bazıları şunlardır:

  • Sümbül
  • Kiraz çiçeği
  • Krizantem
  • Manolya
  • Astrantia
  • Balon Çiçeği
  • Candytuft
  • Çöl Gülü
  • Ekinezya
  • Echium Wildpretii
  • Beni Unutma
  • Yüksükotu
  • Frangipani
  • Fuşya Çiçeği
  • Glayöl
  • Helenium
  • Ortanca
  • Gündüzsefası
  • Kanguru Pençesi
  • Knautia Makedonya
  • Lotus
  • Tutku çiçeği
  • Petunya
  • Tithonia
  • Tropaeolum
  • Aechmea
  • Hoya Balmumu Çiçeği
  • Weigela
  • Bergenia
  • Kardinal çiçeği
  • Gazania
  • Küre Devedikeni
  • Alstroemeria

İç mekân bitki çeşitleri üzerine hazırladığımız bu içeriğimizin ardından bahçe bakımı ve düzenlemesi üzerine de bilgi edinmek isterseniz “Peyzaj” kategorimizde yer alan yazıları da okumanızı tavsiye ederiz.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir