Peyzaj çalışmalarında soğuk havaya dayanıklı çiçekler, özellikle ülkemizde kış aylarının şiddetli yaşandığı yerler için önemli bir tercih sebebidir. Zira bazı çiçek türleri, soğuk ortamlarda kullanım için yeterince uygun değildir.
Bu nedenle özellikle iç kesimlerde yapılan peyzaj çalışmalarında yeterince tercih edilmezler. Bu çiçekler hakkında doğru bilgi alarak peyzaj çalışmalarınızı mevsimsel şartlara göre de şekillendirmek, verimliliği artırmak adına önemlidir.
Soğuk Havaya Dayanıklı Çiçekler
Soğuk iklime sahip yerlerde çevre düzenleme çalışması yapmayı planlıyorsanız, planınıza aşağıdaki bitkileri dahil edebilirsiniz. Kışa dayanıklı bahçe çiçekleri şunlardır;
Kardelen Çiçeği
Soğanlı bitki türlerinden biri olan kardelen, hoş görüntüsüyle de dikkat çekiyor. Kardelenlerin soğanları toprak kısmında donun ulaşmaması nedeniyle rahatlıkla filizlenebilir. 10 ile 20 santim arasında değişen bitki boyuna sahiptirler. 1874 yılında İzmir’de bulunan Galanthus Elwesii çeşidi, ayrı bir güzellik sunmaktadır. Daha çok ormanlık alanlarda yetişen kardelenler, kayalık alanlarda da görülebilmektedir.
-15 dereceye kadar mukavemet gösteren kardelenler, Ocak’tan Mart sonuna kadar çiçek açan kışa dayanıklı bahçe çiçekleri arasındadır. Soğuk kış aylarında iç ısıtan bir görünüm sunarlar.
Ateş Dikeni
Fazla su isteği olmayan ve soğuk havaya yüksek dayanıklılık gösteren ateş dikeni, özellikle ülkemizin iç kesimlerindeki keskin soğuklara karşı dayanıklı bir çiçektir. Kış aylarında yeşil kalan yapısıyla ayrı bir güzellik sunan bitki, doğal çit yapımında da tercih edilmektedir.
Beyaz ve sarımtırak renklerde hoş çiçekleri, soğuk havalarda bile iç ısıtan cinstendir. Meyveleri ise üzüm salkımına benzer şekilde turuncu, kırmızı, sarı ve koyu kırmızı renklerde olur. Ilıman iklimlerde de kolay yetişebilmesi nedeniyle, ateş dikeni iklim şartlarından bağımsız olarak her alanda kullanılabilmektedir. Özel bakım ve su ihtiyacının oldukça az olması, ateş dikeni çiçeğinin daha fazla tercih edilmesine neden olur.
Kar Topu
Viburnum Tinus Licidum adıyla botanik dünyasında bilinen Kar Topu, soğuk havaya dayanıklı çiçek türleri arasındadır. Kışın çiçek açan ve parlak koyu yapraklara sahip olan Kar Topu çiçeği, kış mevsiminde canlı bir dekorasyon arayanların tercihidir.
İlk açtığında pembe ve kırmızı tonlarında olan çiçekleri, daha sonra beyaza döner. Kışın güneş gören alanlarda veya yarı gölgeli bölgelerde rahatlıkla yetişebilir. Kasım ayında başlayan çiçeklenme dönemi, Nisan ayı içerisinde sonlanmaktadır. Zengin rutubetli humuslu topraklarda daha iyi verim alınabilir.
Siklamen
Siklamen kış çiçekleri arasında yer alıyor. Çiçekleri kış aylarında ve ilk baharın erken dönemlerinde açmaktadır. Mor, koyu pembe, kırmızı ve beyaz farklı renklerde çiçek açması en ilginç özelliğidir.
Serin, aydınlık ve nemli ortamları seven bir bitkidir. Muhteşem renk cümbüşü, soğuk havaya dayanıklı olmasıyla birlikte iç kesimlerde tercihine neden olmaktadır. Yetiştirildiği alan korunaklı ve serin olmalıdır. Güneşe fazla maruz kalması, su verilse dahi yaprak ve çiçeklerinin kurumasına neden olabilir.
Çuha Çiçeği
Soğuk havaya dayanıklı çiçekler sınıfında yer alan Çuha Çiçeği, mor, sarı, turuncu, pembe ve kırmızı renkli çiçekleriyle bilinir. Nemli toprak ve soğuk havalar, onun verimli yetişmesi için en ideal ortamlardır. Kasım ayında çiçeklenmeye başlayan Çuha çiçeği, Nisan ortalarına kadar çiçeklenmesini sürdürür. Özel bir bakım istemeyen çiçek, yarı gölge alanları daha çok sevmektedir.
Hercai Menekşe Soğuk Havaya Dayanıklı Çiçekler
Kışa dayanıklı bahçe çiçekleri arasında bordo, beyaz, mor ve sarı olmak üzere farklı renkli çiçekleri ile göz dolduran bir türdür. Bahçelerde sıklıkla tercih edilen hercai menekşe, soğuk hava şartlarına oldukça dayanıklıdır. Kışın açtığı renkleri ile bahçelerin gözdesi olan çiçeğin, aşırı su isteği ve çok özel bakım ihtiyacı yoktur. Güneş gören yerlerde kış aylarında kolaylıkla yetişir. Yarı gölgelik alanları daha çok sever.
Bu Yazıyı Paylaş!