İnşaat sektöründe sıkça rastlanan sıva çatlaklarının sebebi pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Sıva çatlakları ince, orta, kalın olarak üç farklı şekilde oluşmaktadır. İnce ve orta diye adlandırılan çatlaklar genellikle sorun yaratmazlar. Dökülme düşme meydana gelmez bu tür çatlaklar sünger yada parmak yardımı ile kolaylıkla kapatılabilir. Ancak damar damar oluşan kalın çatlaklar için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Kalın çatlaklar sıva yüzeyinde oluşan en tehlikeli çatlaklardır. Genellikle kabarma ile beraber baş gösterirler. Müdahele etmeme durumunda düşme, dökülme meydana gelebilir maddi veya manevi zararlara yol açabilirler. Tamiri tadilatı da oldukça zordur.
Evdeki duvar, tavan çatlakları neden oluşur ?
Çatlaklar başlıca kaba sıva, ince sıva, alçı sıva yüzeylerinde meydana gelse de hepsinin oluşum hikayesi aynıdır.
Kaba sıva neden çatlar?
Kaba sıva yüzeyinde oluşan çatlakların birden fazla nedeni vardır. Birinci olarak kaba sıvanın uygulandığı yüzey çatlaklar üzerinde büyük rol oynar. Uygulama yapılan yüzey çok kuru suya hasret kalmış bir yüzeyse kaba sıvayı çok çabuk emer ve ani kuruma meydana gelir. Çok hızlı kuruyan sıva ani su kaybına uğrayarak çatlaklar meydana gelir.
İkinci olarak kaba sıvanın kalınlığı. 3 santim ve üzeri kalınlıkta uygulanan kaba sıva yine çatlakların oluşmasında büyük rol oynar. Kalınlık derecesi arttıkça çatlama riski de artar. Sıva ne kadar kalın olursa o kadar çok çatlama meydan gelir. Sebebi ise kaba sıva uygulanan yüzey düm düz olamadığı için 1 metrekarelik küçük bir alanda bile 4 santim yiyen yerde 1 santim yiyen yerde olabilir. 1 santim yiyen bölge 4 santim yiyen bölgeden daha hızlı kuruduğu için burada bir ayrışma meydana gelir ve ayrışma çatlağa dönüşür. Bu durum kolon duvar birleşim yerlerinde de sıklıkla görülür. Kolon duvardan veya duvar kolondan yerine göre daha hızlı yada daha yavaş kurur ve ayrışma burada da devreye girerek uzun çatlaklar oluşturur.
Çatlakların oluşmasındaki bir diğer sebep ise çimento veya kirecin gereğinden fazla kullanılmasıdır. Yağlı harç diye tabir edilen aşırı çimento veya aşırı kireç kullanılarak elde edilen harç ile yapılmış sıva çatlamaya mahkumdur.
İnce sıva neden çatlar?
İnce sıva istisnalar haricinde genellikle kaba sıva üzerine yapılır. İnce sıvada kaba sıvaya oranla daha az ve daha ince çatlaklar meydana gelir. İnce sıvada çatlakların oluştuğu en yoğun bölge genellikle tavanlar olur. İnce sıvada oluşan çatlakların en büyük sebebi üzerine uygulandığı kaba sıvadır. Kaba sıva kurumadan, peş peşe ince sıva yapılırsa çatlamanın önüne hiçbir şekilde geçilemez.
Kaba sıva yapıldıktan sonra yerine göre bir kaç gün kuruması beklenmelidir. Aksi taktirde yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı kaba sıvada oluşacak çatlaklar ince sıvayı da doğrudan etkileyecek ve kurunun yanında yaş da cayır cayır yanacaktır. Ne demek istediğim anlaşılmıştır herhalde.
İkinci olarak yine kaba sıvada olduğu gibi ince sıva uygulaması yapılan yüzey susuzluktan yanan bir yüzey ise, ince sıva yapılmadan önce mutlaka fırça veya hortum yardımı ile ateşi söndürülmelidir. Sıvanın yavaş yavaş kuruyup kendini alacağı bir zemin hazırlanmalıdır. Aksi takdirde yine çatlama kaçınılmaz olur.
Son olarak kaba sıvada da belirttiğim gibi yoğun çimento ve kireç kullanımı. Hazırlanan harca gereğinden fazla çimento veya kireç kullanılırsa yapılan ince sıva özellikle tavanlar haritaya dönüşebilir.
Tavanda sıva çatlakları neden olur? Tavanlar neden çatlar?
Tavanlara genellikle kaba sıva yapılmaz. Serpme diye adlandırılan kaba sıva harcı suyla inceltilerek sıvı bir şekilde tavanlara püskürtülür. Yada bu işlem yerine beton astarı uygulaması yapılır. Her iki uygulama da püskürtme, serme yöntemi olduğu için tavandaki tahta boşlukları bu aşamada değil ince sıva aşamasında doldurulur. İşte çatlaklara tamda burada baş gösterir. Boşluklara kalın, düz yada şişkin yerler ince sıva çekilir. Düz ve şişkin yerler kalın sıva çekilen bölgelerden daha hızlı kurur ve burada bir ayrışma meydana gelir. Bu ayrışmada kısa süre içerisinde çatlaklara dönüşür.
Bu Yazıyı Paylaş!