Ev almak hayatta bazen bir kere olan yatırımlardan biridir. Birçok insan hayatı boyunca bir eve sahip olmak için mücadele ediyor. 10 yıl boyunca kredi kullanarak ödemeye çalışıyor ve bazı aileler ödemesini tamamlayamadan evini satmak zorunda kalıyor. Peki, bu kadar hayati önem taşıyan konu olan ev alırken nelere dikkat edilmeli konusunu araştırmadan okumadan incelemeden ev almak oldukça mantıksız bir karar olur değil mi? Öyleyse bizde bu makalemizde ev alırken nelere dikkat edilmeli konusunu işlemeye çalışacağız. Ev almak oldukça büyük bir yatırım aracı, nasıl bir ev alacağınıza öncelikle bütçeniz karar verir. Mutlaka bütçenize göre yatırım yapmaya çalışın. Bütçenizi aşan yatırımlar sizi zora sürükleyebilir başınızı ağartabilirsiniz.
Sıfır Ev Alacaklar neleri araştırmalı?
- Proje sahibi inşaat firması veya şirket hakkında detaylı bir araştırma yapın. Bu noktada şirketin geçmişini ve bitmiş projelerini inceleyin.
- Söz konusu yeni bir şirket ise bu şirketin referansları ayrıca kontrol edilmelidir. Birçok kötü yorum almış ya da mahkemelere konu olmuş şirketlerden uzak durulması gerekir.
- Evin Bulunduğu Bölgenin Deprem Riski Seviyesini Öğrenin. Yeni çıkan yasalar gereği deprem açısından riskli bulunan bölgeler kentsel dönüşüme tabidir. Satın alınan ev eğer riskli bölgede ise belediye tarafından yıkılabilir. Ayrıca riskli bir bölgede konut almak gelecek için doğru yatırım olmayacağı gibi olası bir depremde hayati tehlike de mevcuttur.
- İnşaat firmasından ev almış olan kişilerle iletişime geçin bilgi toplayın, en iyi referans eski müşterilerdir.
Tapuda Haciz veya İpotek var mı?
Aslında haciz ya da ipotek ev almak isteyenler için en çok dikkat edilecek konuların başında geliyor. Bu hassas konuyu öğrenmeden işlemlere başlamayın sonra yanarsınız verdiğiniz kaparo ve ödemelerinizi beklide geri almakta zorlanabiliniz. Mutlaka alacağınız evin tapusunda şer, ipotek, haciz vs. var mı araştırın. Nereden araştıralım derseniz? Mülk sahibi ile ya tapuya gidin ya da e devlet üzerinden mülk bilgilerine girin ve detaylarına bakın. Örnek olarak inşaat firmasından alacağınız daire üzerinde ipotek bulunabilir, müteahhitin borçları nedeniyle yeniden satılabilir. Bu da büyük olasılıkla uzun sürecek olan bir yasal sürece neden olacaktır.
Evi görmeden ve mülk sahibi ile karşı karşıya gelmeden pazarlık yapmayın
Alacağınız evin fotoğrafları sizi yanılta bilir, profesyonel bir fotoğraf çekimi alacağınız evi göründüğünden çok daha farklı gösterebilir. Bu nedenle evi önce gezmeyi tercih edin. Hatta ev sahibi ile evi gezmenizde fayda var. Böylece hem olası sorunları öğrenir hem de çıkabilecek sorunların önüne geçilir hem de ev ile alakalı her detayları konuşabilirsiniz. Eğer inşaat halinde proje aşamasında olan bir ev-daire almayı düşünenler ise projenin her ayrıntısını incelemelidir. Teslim tarihleri konusuna da ayrıca dikkat edilmelidir. Ayrıca yeterli oranda referansı bulunmayan şirketlere temkinli yaklaşılması da gerekmektedir.
Kredi Çekebilmek İçin Evin Krediye Uygun Olması Gerekmekte
Ev almak için Konut kredisi kullanmayı düşünenler, öncelikle bankaların faiz oranlarını mutlaka karşılaştırma yapmaları gerekir. Faiz oranları bankadan bankaya ve kredi notuna göre değiştiğini hep biliyoruz artık. Kredi alırken total ödeyeceğiniz toplama bakmayı unutmayın. Size en uygun kredi tekliflerini karşılaştırmak için bulunan Kredi Teklifleri hizmeti sunan sitelerden faydalanabilirsiniz. Konut kredisi almak için ayrıca satın alınan evin konut kredisine uygun olması da önemli bir noktadır. Bu nedenle kat mülkiyeti tapusu bulunan konutları tercih etmek gerekmektedir. Kat irtifakı tapulu ya da paylaşımlı tapu çeşitlerine bankalar kredi vermeyebilmektedir. O nedenle satın almadan önce evin tapusuna dikkat edilmelidir.
Resmi dairelerden inceleme yapın
Ev alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna cevap vermeye devam ediyoruz, alacağınız konutun Tapu incelemesini yapın, belediyeye giderek imar dosyasını inceleyin, alacağınız daire size gösterilen daire aynı daire mi? Banka tarafından yaptırılan ekspertiz raporunu da inceleyebilirsiniz. Çünkü bu raporlarda belediyede imar dosyaları inceleniyor. Belediyede bu dosyayı incelemenizdeki temel düşünce binanın ve dairenin ne durumda olduğunu görmek.
Böylece kaçakları var mı, yapı kayıt belgesi var mı öğrenirsiniz. Yine gelecekte belediyenin bu arsa ile ilgili düşüncesinin ne olduğunu öğrenmek de önemli. Belediye mevcut parseli imar planı değişikliği ile farklı bir şekilde konumlandırmış, kat yüksekliğini azaltmış olabilir. Bu durumda yıkılmakta olan bir binadan daire satın almış olabilirsiniz. İmar planında değişiklik yapılmış bir parsel ise yıkım sonrası aynı şekilde daireye hiçbir zaman sahip olamayabilirsiniz.
Alacağınız konutun site ve apartman giderlerini inceleyin
Siteler ve apartmanlarda aidatlar her geçen gün artmaya devam ediyor, alacağınız konutun giderleri kira rakamlarını bulan aidatları var. Genel giderler sitede yaşayanlar için en önemli sorunlarından biri haline geldi. Bu nedenle alacağınız evin yönetim planını mutlaka bi inceleyin derim. Yönetim planı sitede nasıl yaşanacağını, aidat giderlerini ne şekilde ödeneceğini gösteren belgelerdir bunlar. Bir site içerisinde 1+1 ve 4+1 dairelerin aynı şekilde aidat ödenmesine yönelik bir yönetim planı var ise 1+1 satın alırken bunu okumadığınız için 4+1 daire gibi aidat ödemek zorunda kalabilirsiniz.
İskân ve kat mülkiyeti var mı?
Alacağınız konutun iskânı ve kat mülkiyeti var mı? Eğer yoksa sizi zorlu bir süreç bekliyor demektir. İnşaat firması eğer iskân almamışsa kat maliklerinin bir araya gelip iskân alması oldukça zor bir durumdur. Eskiden müteahhidin ödemediği sigortayı kat maliklerinin ödemesi gerekiyordu, ancak yeni yasalarla birlikte artık sigorta borcu ve diğer borçlar müteahhide ait oluyor. Bu yükümlülükten kurtuluyorsunuz ancak buna rağmen kat maliklerinden para toparlayarak iskân ve kat mülkiyeti alması oldukça zor oluyor. Bu nedenle iskân ve kat mülkiyeti olan daire almaya gayret gösterin.
Bu Yazıyı Paylaş!