Konkasör Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

konkasör nedir

Yazımızda konkasör nedir? sorusuna cevap arayacağız. Kayaları veya maden yapılarını kırmak çok zor ve meşakkatli bir iştir. Bu işlerin tümünü yapmak profesyonel bir çalışma gerektirir. Taş kırma hizmeti veren fabrikaların genel adı konkasör olarak bilinmektedir. Konkasör, özellikle ilk kez kayaları kaldırırken kritik öneme sahip makinelerdir. Bu devasa kayaları kırmak için devasa tesisler ve güçlü makineler gerekiyor. Bu taşlar bu makineler tarafından küçük parçalara ayrılarak inşaatta kullanılır. Taş restore edilerek inşaat sektörünün hammaddesi haline getirildi. Bu taşlar yollarda, köprülerde ve altyapı projelerinde kullanılmaktadır.

Kırıcılar farklı kullanım yerlerine göre farklı tiplere ayrılmaktadır. Kayanın ön planda tutulduğu maden ve taş ocaklarında en büyük, sabit kırıcılar tercih edilir. Sabit kırıcı daha yüksek performansa sahiptir. Buradaki çakıl çeşitli ebatlarda piyasaya sürülmektedir.

Şantiyelerde genellikle mobil modeller tercih edilmektedir. Burada kırık taş daha küçük bir boyuta indirgenir. Kullanım alanına göre istenilen büyüklükte taşlar bulunmaktadır. Sabit bir platforma ihtiyaç yoktur, çünkü inşaat genellikle sabit bir süre içindir. Mobil konkasör modeli, mevcut bina tamamlandıktan sonra başlayacak olan yeni binaya taşınabilir. Bu nedenle daha hızlı, daha pratik ve daha işlevsel bir kullanım sunmaktadır.

Konkasör Kelimesinin Anlamı Nedir?

konkasör nedir
Konkasör nedir?

Konkasör makinesi kelime olarak dilimize Fransızcadan girmiş ve kırıcı adı olarak piyasaya çıkmıştır. Konkasör makinesi nedir sorusu sektörel veya sektör dışı birçok konuda merak edilen bir detaydır. Kırıcı, ocakta elde edilen kaba malzemeyi daha küçük şekillere işleyerek çeşitli bölümlerde kullanıma hazırlayabilen bir makinedir. Bu sebeple bu makinelerin çok büyük bir kırma eleme tesisi olduklarını vurgulamak gerekmektedir.

Konkasör işi yapan firmalar uzun yıllardır ülkemizde hizmet vermekte, firmaların ihtiyaçlarını karşılayan noktada üretim yapmaktadır. Mobil ve sabit konkasör makineleri olmak üzere temel olarak iki üretim yöntemi vardır. Ancak kapasite, güç, çalışma yöntemleri ve kullanımları açısından farklı üretim aşamaları birçok detayda görülebilmektedir. Zorlu koşullar altında çalışan bu tesisler, birçok departman için üretim malzemesi çıkartabilmektedir. Yol, asfalt, inşaat gibi sektörlerde vazgeçilmez bir unsurdur.

İlginizi Çekebilir:  Skreyper nedir? Şantiyede Skreyper nerelerde kullanılır?

Bu nedenle tüm çalışma koşulları ve işlenmesi zor malzemeler dikkate alınarak yüksek kaliteli ve dayanıklı malzemelerden oluşmaktadır. Belirli bir anda kırıcı üreticisi, en kaliteli malzemeleri kullanarak ürün kalitesini, dayanıklılığını ve performansını en üst düzeyde tutar. Konkasör işi yapan firma müşterilerinin ihtiyaçlarına göre bazı bilgileri anlar ve buna göre proje geliştirir.

Tesisin projesi, işlenecek ve müşterilere aktarılacak ürünlerin cinsi, kalitesi, boyutu ve performansına göre belirlenir. Müşteri çalışma alanını ve kırıcı üretim alanını uygun zemin alanında hazır hale getirmek kurulumu ivedi hale getirecektir. Üretim aşamasına geçilirken montaj işlemlerine uygun deneyimli personel tesis kurmak için şantiyeye inecektir. Bu nedenle üretimi tamamlanan tesisler test aşamasından sonra çalışmaya başlar.

Konkasörlerin Kullanım Alanı Nerelerdir?

Konkasör tesisi ve kullanım alanları
Konkasör tesisi ve kullanım alanları

Taş ve kayaların olduğu yerlerde kırıcı kullanmak gerekir. Maden sahalarından şantiyelere kadar birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Maden kırma tesisleri, taş ocakları, zenginleştirme tesisleri, agrega tesisleri ve diğer yerlerdeki kayaları kırmak için kullanılır. Bu mekanlarda sürekli kırma çalışması yapıldığından sabit kırıcılar tercih edilmektedir.

Altyapı projelerinde, organize sanayi bölgelerinde, otoyol inşaatlarında, hızlı tren inşaatlarında, metro inşaatlarında, doğalgaz boru hattı döşeme, hidroelektrik ve rüzgar santrallerinde vb. kayaları kırmak ve elemek için kırıcılar kullanılmaktadır. Burada genellikle mobil kırıcılar kullanılmaktadır. Bunlar planlı işler olduğu için iş bittiğinde kırıcı yeni bir çalışma alanına taşınır.

Kullanım alanları aşağıda sıralanmıştır.

  • Madenlerin Kırılması ve Elenmesi
  • Kentsel Dönüşüm Projeleri
  • Maden Zenginleştirme
  • Taş Kırma Eleme
  • Agrega İmalatı
  • Alt Yapı
  • Hızlı Tren İnşaatı
  • Karayolları
  • Doğalgaz Boru Hatlarının Yapımı
  • Su ve Kanalizasyon İşleri
  • Metro Yapımı
  • Hidroelektrik Santralleri
  • Rüzgar enerji Santralleri
  • Hafriyat veya Tünelden Çıkan Malzemelerin Kırılması
  • Hafriyat Sonrası Çıkarılan Malzemenin Kırılması
  • Bina Yıkımından çıkan Malzemenin Kırılması
  • Asfalt Atıklarının Kırılması
İlginizi Çekebilir:  Revak Nedir Niçin Yapılır? Mimari Revak Örnekleri
Bu Yazıyı Paylaş!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir