Duvar Metrajı Nasıl Yapılır?
İnşaat sektöründe herhangi bir işe firma olarak girmeye, o işi almaya karar verirsiniz. Ana yüklenici firmadan ihale dosyasını temin edersiniz. Şartnamede yazan hususlara dikkat ederek birim fiyat analizine göre ihale dosyasını hazırlarsınız.
Birim fiyat analizinde malzeme, işçilik, teknik kadro, makine – ekipman, yatay düşey taşıma, sgk, vergi, kamp gideri, kar ve genel giderleri doğru olarak hesaplarsınız. Diğer rakiplerinizden daha uygun fiyat vermişseniz, ana yüklenici firmada işi size vermeyi uygun görmüşse işi alırsınız.
Bu aşamaya kadar kağıt üzerinde her şey yolundadır. Bu aşamadan sonra işe başladıktan sonra malzeme siparişi vermek ve hakediş için metraj çıkarılması gerekecektir.
Malzeme Siparişi İçin Duvar Metrajı Nasıl Yapılır:
Sahada kullanılacak malzemenin siparişinin doğru ve planlı bir şekilde verilmesi gerekir. İhtiyaç halinden fazla malzeme siparişi verilirse artan malzeme elimizde kalır. Başka bir şantiye varsa oraya tekrar nakliye etmek gerekir. Ayrıca bazı malzemelerin termin süreleri uzun sürebilmektedir. Bu termin sürelerini göze alarak malzeme siparişi verilmesi gerekir. Mesela gazbeton siparişi vermek isteyelim. Malzemenin sipariş geçildikten sonra şantiyeye ulaşması 1 hafta olsun. Bizim elimizde mutlaka 1 hafta yetecek kadar gazbetonun olması gerekir. Verdiğimiz sipariş 5 gün yetecek kadar ise, 2 gün sahada duvar ekipleri boş kalacaktır. Vereceğimiz sipariş en az 1 hafta yetecek kadar olmalı, hatta bir miktar fazla söylenip depolanması gerekir.
Hakediş İçin Duvar Metrajı Nasıl Yapılır:
Yapılan işin karşılığını tam olarak alabilmek için hakediş yapmanız gerekecektir. Metraj çıkarma, hakedişte en önemli kısımlardan birisidir. Eksik, hatalı yapılan hakedişlerde yaptığımız işin karşılığını alamayız. O yüzden çok dikkatli olmak gerekir.
Metraj çıkarmada nelere dikkat edilmesi gerektiği açıklanacaktır. Bu sayfada duvar metrajı nasıl çıkarılır sorusunun cevabını almaya çalışacaksınız.
Bir katın duvar metrajı nasıl çıkarılır, tuğla hesabı nasıl yapılır, nelere dikkat edilmesi gerekir. Bunu tam olarak öğrenip anlamanız için pratik yapmanız gerecektir. O yüzden 1 katın farklı kalınlıklarındaki duvar metrajını yayınlayacağım. İlgili dosyayı indirdikten sonra kendi başınıza hesap yapmaya çalışınız.
DUVAR METRAJI YAPILIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Ana yüklenici firmanın istediği formata göre metraj çıkarılması ve hakediş yapılması gerekir. Her firmanın farklı bir sistemi yöntemi olabilir.
Duvarların Farklı Renkle İşaretlenmesi
[adinserter block=”15″]Metraj çıkarırken aynı sınıftaki malzemeler aynı renk ile işaretlenir. Mesela resimdeki (ayrıca autocad ve excel dosyaları aşağıda verilecektir.) renkleri incelerseniz 4 farklı renk vardır. Örnek projemizde 10 – 12,5 – 15 – 20 cm eninde 4 farklı gazbeton var. Autocad programında herbiri için farklı layer ve renk tanımlıyoruz. Autocad programında layer properties kısmından new layer kısmına basılırsa kolaylıkla oluşturulabilir. Oluşturulan yeni layer’a yeni isim verilir, farklı renk verilir, kalınlık verilir.
Gazbeton Duvar Malzemeleri – Gazbeton duvar nasıl yapılır?
İhtiyaç Duyulmayan Layerların Kapatılması
Metrajı alınacak duvar haricinde proje üzerinde fazla olan kısımların layer kısmı kapatılmalıdır. Elektrik, mekanik imalatlarının çizimleri, tefrişler, ölçüler kapatılmalıdır. Hesap yapılacak duvar haricinde kalan kısımların hepsinin renginin gri yapılması daha iyi olacaktır. Böylelikle sadece, resimde görüldüğü gibi metrajını yapacağımız duvarlar ön plana çıkmış olur.
Duvarların Numaralandırılması
Duvarlara numara verilir. Her farklı kalınlıktaki duvarlara ayrı ayrı numara verilmelidir. Numaralandırma belli bir yönde ve sistemde yapılmalıdır. Aynı tip, uzunluk ve yükseklikteki duvarlara aynı numara verilebilir. Numaralandırmanın belli bir düzende olmasının amacı hata yapılmasını önlemek ve metrajların yüklenici ana firma tarafından daha kolay kontrol edilebilmesini sağlamaktır.
Duvarların Ölçülendirilmesi
Yeni bir layer açılarak numaralandırma yapılan duvarlar yeniden ölçülendirilir.
Minha(-) edilecek kapı, pencere, menfez, kiriş gibi kısımlara farklı bir isim verilir. Mesela KR1 (Kiriş), K1 (Kapı) gibi.
Duvar Yüksekliklerinin Tespiti
Kat yüksekliği mimari kesit üzerinden tespit edilir. Örnek metrajımızda kat yüksekliği 4,00 m’dir. Döşeme kalınlıkları betonarme kalıp planından belirlenir. Örnek metrajımızda döşeme kalınlığı 12 cm’dir.
Bazı projelerde mimari proje üzerinde kirişler gözükmez. Böyle bir durumda betonarme projeden kirişler mimari proje üzerine kopyalanır.
Duvar yüksekliği döşeme altına geliyorsa döşeme kalınlığı düşülür. Örnek projemizde 4,00 m kat yüksekliği – 0,12 m döşeme yüksekliği = 3,78 m duvar yüksekliği olur.
Kiriş altına geliyorsa kiriş yüksekliği düşülür. Mesela kiriş yüksekliği 60 cm ise 4,00 – 0,60 = 3,40 m olur. (W1 2 nolu 20 cm gazbeton duvar yapılmasında olduğu gibi – Metraj Cetveline bakınız)
Döşeme altına gelen duvarlarda kirişlerde geçiyorsa minha(-) edilir. (Mesela W2 1 nolu 15 cm gazbeton duvar metrajında KR1 kirişi minha edilmiştir. Metraj cetvelinde W2 1 nolu duvara bakınız.)
Metraj Cetveline Yazılması
Autocad üzerinde numara, ölçü, renk ve kalınlık verilen duvarlar metraj cetveline sırasıyla yazılır. Metraj cetvelinde poz numarası, yapılacak işin cinsi, adeti, ebatları, birimi yazılır. Ebat, tutar ve toplam kısımlarında birim metre ve metrekare olduğu için virgülden sonra 2 basamak gelir. ( 3,47 gibi mesela)
Formüllerin Kontrol Edilmesi
Excel tablosunda formüller gözden geçirilmelidir. Hatalı formül ve toplam kısmında eksik hücre alınmamış olmalıdır.
İcmal kısmına toplam metrajların doğru olarak geçtiği kontrol edilmelidir.
Son Kontrol
Metraj cetveline tüm duvar ölçüleri girildikten sonra tekrar son bir kez kontrol edilmelidir. Gözden kaçan duvarlar eklenmelidir.
Excel Duvar metrajını indirmek için tıklayınız.
Gazbeton autocad dosyasını indirmek için tıklayınız.
“Duvar metrajı nasıl yapılır” ile ilgili içeriğimizden sonra Alçı sıva metrajı ile ilgili yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Bu Yazıyı Paylaş!