İçeriğe geçmek için "Enter"a basın
Alçı Sıva Metrajı Nasıl Yapılır

ALÇI SIVA METRAJI NASIL YAPILIR

Alçı Sıva Metrajı Nasıl Yapılır ? 

Örnek bir alçı sıva metrajı üzerinden nelere dikkat edilmesi gerekir, alçı sıva metrajı nasıl yapılır sorusunun cevabı bu sayfada anlatılmaya çalışılacaktır.

Sayfanın sonunda 1 katın duvar alçı sıva metraj cetvelini excel tablosu olarak ve kat projesini autocad olarak indirebilirsiniz. Alçı sıva metrajı nasıl yapılır, imalatta kullanılan malzemelerin miktarları nelerdir bunların bilinmesi gerekiyor.

Malzeme siparişinin verilmesinde , hakediş yapılmasında, anahtar götürü bedel işlerde ihaleye hazırlanırken metraj çıkartılması gerekir.

Malzeme Siparişi İçin Alçı Sıva Metrajı Nasıl Yapılır

Sahada yapılacak alçı sıva imalatının hızına göre alçı sıva ve alçı sıva ile ilgili malzeme siparişlerinin zamanında ve belli bir program içerisinde verilmesi gerekir. Alçı sıva imalatında kullanılan malzemeleri ve miktarlarını daha önceden yayınlamıştık. Alçı sıva birim fiyat analizine buradan ulaşabilirsiniz.

Analize göre 1 m2 alçı sıva yapılması imalatında ne kadar makine veya perlitli alçı, saten alçı, file, köşe profili, astar kullanılacağı bellidir.

Malzemelerin siparişinde ayrıca temin sürelerine de dikkat etmek gerekir. Bazı malzemeler sipariş verildiği gün gelebilir, bazı malzemeler 1 hafta sonra gelebilir. Alçı sıvanın ihtiyaçtan çok fazla sipariş verilmesi durumunda depolanması, korunması için ekstra önlemler alınması gerekecektir. Çok fazla depo yerinde bekleyen alçı sıvada taşlaşmalar olabilir.

Hakediş İçin Alçı Sıva Metrajı Nasıl Yapılır 

Sahada yapılan işin miktarı birim fiyat analizi ile çarpılarak fiyatlandırılır. Eksik, yanlış hakediş yapılması durumunda yaptığımız işin tam karşılığını alamamış oluruz. O yüzden metraj çıkarma belli bir düzene göre yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir:  DUVAR METRAJI NASIL YAPILIR
Alçı Sıva Metrajı Yapılması
Alçı Sıva Metrajı Yapılması

ALÇI SIVA METRAJI YAPILIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Alçı sıva metrajı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler

 Hakediş hangi firmaya, kuruma yapılacaksa onların belirlemiş olduğu formatta ve sistemde yapılması gerekir.

Alçı Sıva Yapılacak Duvarların İşaretlenmesi

  Autocad programında alçı sıva yapılacak duvarlar polyline (pl) komutu ile işaretlenir. İşaretlenen duvar çizgisine yeni layer, renk ve kalınlık verilir.

  İşaretleme yapılırken alçıpan olan yerlere dikkat edilir. Alçıpan üzeri saten alçı sıva olacağı için işaretlenmez.

 Banyoda kara sıva – seramik imalatı varsa banyolarda işaretlenmez. (Örnek projede banyolarda duvar kağıdı vardı. O yüzden banyolarda da alçı sıva hesaplanmıştır. Ama genelde banyolarda kara sıva + seramik kullanılır.)

Fazla Layerların Kapatılması

Kat planında fazla layerların kapatılması, duvar ve ölçü haricinde kalan kısımların gri renkle işaretlenmesi gerekir. Aynı proje üzerinde elektrik, mekanik, tavan sistemi, tefrişler olabiliyor. Bunların hepsi proje üzerinde açık olursa duvarlar tam olarak görülemiyor. Gözden kaçan, unutulan duvarlar olabiliyor. Bunun önüne geçmek, duvarları ön plana çıkarmak için fazla layerlar kapatılır. Duvar ve ölçü harici yerlerin layerı gri renkle işaretlenir.

Alçı Sıva Yapılacak Duvarların Numaralandırılması

 Numaralandırma belli bir yönde ve sistemde olmalıdır. Mesela saat yönü veya tersi yönde olabilir. Hesap kolaylığı olması açısından aynı tip daire ve duvarlara aynı numara  verilebilir. Örnek projede saat yönünde, önce daire içi duvarlar, sonra çekirdek içinde kalan mahaller hesaplanmıştır. 

 Numaralandırma yapılması ve belli bir düzen içerisinde olması hata yapma olasılığını azaltır. Daha kolay kontrol edilmesini sağlar.

 Minha edilecek kiriş, kapı gibi kısımlara da numara verilebilir. (KR1 – 1 Nolu Kiriş, K1 – 1 Nolu Kapı gibi). Örnek metrajda 1 m2 den küçük boşluklar minha edilmemiştir. (Şartnamede istenilen esas alınmalıdır.)

Alçı Sıva Yapılacak Duvarlarda Ölçülendirme

 Alçı sıva yapılacak her duvara numara verildikten sonra ölçülendirme yapılır. Ölçü için yeni layer oluşturulmasında ve renk verilmesinde fayda vardır.

İlginizi Çekebilir:  Yapı Yaklaşık Maliyeti - 100 Metrekareye Ne Kadar Malzeme Gider?

Alçı Sıva Yüksekliklerinin Tespiti ve Sıva Yapılmayan Yerler

 Kat yüksekliğine, döşeme kalınlığına, kirişlerin boyutuna göre duvarda yapılacak alçı sıvanın yüksekliği değişir. Alçı, şap imalatından sonra yapılmışsa şap kalınlığı düşülür. 

 Örnek projede kat yüksekliği 4,00 m, döşeme kalınlığı 12 cm, şap kalınlığı 5 cm olarak alınmıştır. Kirişler mimari proje üzerinde işlenmiştir. Mimari proje üzerinde kirişler görünmüyorsa betonarme kalıp planından kopyalanması gerekir.

 Tavanda alçıpan varsa genellikle 10-15 cm alçıpanı geçecek kadar anolu sıva yapılması istenir. 

 Alçıpan yapılan giydirme duvarlarda, alçıpan duvar yapılan zemin üzerine (betonarme veya tuğla-bims-gazbeton duvar) sıva yapılması istenmeyebilir. (Örnek projede yapılmamıştır.)

Örnek projede;

 Döşeme altına gelen duvarlar 4,00 m (kat yüksekliği) – 0,12 m (döşeme kalınlığı) – 0,05 m (şap kalınlığı)= 3,73 m olur

 Kiriş altına gelen duvarlar 4,00 m – kiriş yüksekliği – 0,05 (şap kalınlığı) olur.

 Kiriş yüksekliği 60 cm ise 4,00 – 0,60 – 0,05 = 3,35 m

Kiriş yüksekliği 70 cm ise 4,00 – 0,70 – 0,05 = 3,25 m

Kiriş yüksekliği 100 cm ise 4,00 – 1,00 – 0,05 = 2,95 m  olur.

 Döşeme altında devam eden ama bazı kısımlarda kirişe gelen kısımlar minha edilir. Örnek metraj incelenirse daha iyi anlaşılacaktır.

 Daire giriş kapısında giydirme ahşap malzeme olduğu için kapı merkezlerinde sıva yapılmamıştır.

Metraj Cetveline Yazılması

 Autocad üzerinde numara, ölçü, renk ve kalınlık verilen alçı yapılacak duvarlar sırasıyla metraj cetveline yazılır. Benzer olanlara aynı numara verilebilir. Poz numarası, yapılacak işin cinsi, adeti, ebatları, birimi yazılır.

Formüllerin Kontrol Edilmesi

 Formüller tekrar gözden geçirilmeli, formüllerde hatalı, eksik hücre alınmadığı kontrol edilmelidir.

 İcmal kısmına metrajların doğru geçip geçmediği kontrol edilmelidir.

Son Kontrol

 Metraj cetveline tüm değerler girildikten sonra tekrar son kontrol yapılır.

İlginizi Çekebilir:  DUVAR METRAJI NASIL YAPILIR

   Excel Alçı Sıva Metrajını İndirmek İçin Tıklayınız

  Alçı Sıva Autocad Dosyasını İndirmek İçin Tıklayınız

Alçı sıva metrajı nasıl yapılır? ile ilgili içeriğimizden sonra Duvar metrajı nasıl yapılır ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz

Bu Yazıyı Paylaş!

İlk yorum yapan siz olun

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir