Çakıl Bahçesi Yapılması
Çakıl bahçesi nedir?
Çakıl bahçesi, bitki yetişmeyen sorunlu alanlarda görsel olarak katkı sağlayarak peyzaj düzenlemelerine hareket kazandıran tasarımlardır. Çakıllı bir bahçe görüntüsü pek çok kişinin aklına eğlenceli ve renkli gelmeyecektir. Çoğu insanın zihninde sıcak, kuru çakıl, sarp kayalar ve belki bir miktar seyrek büyüyen bitki canlanacaktır. Fakat güzel bir tasarımla yapılan çakıl bahçeleri oldukça dikkat çekici olabilir.
Zen bahçesi felsefesi
Çakıl bahçelerinin tasarımı ve uygulaması, Uzakdoğu ülkelerinde Zen bahçesi felsefesine dayanmakta olup tüm dünyaya buradan yayılmıştır.
Çakıl bahçesinin avantajları
Çakıl bahçesi yapılmasının pek çok avantajı vardır. Başlangıç olarak, çok daha az bakımla geleneksel çok yıllık bir bahçeyle aynı güzelliğe sahip olursunuz.
Bu sürdürülebilir bitki toplulukları, bir kez kurulduktan sonra, tek başına doğal yağışla gelişir ve büyümek için gübre veya başka kimyasallar gerektirmez. Özellikle suyun az olduğu kurak bölgelerde sıklıkla uygulanmaktadır. Kullanılacak bitkilerin kaktüs gibi sukkulent (gövdesinde ve yapraklarında su tutma becerisi yüksek bitki) bitki türü olması, sıcağa, kuraklığa karşı dayanıklı olması ve çapalanmaya gereksinim duymaması istenir.
Bitki seçiminde bölgenin iklimsel şartları tespit edilmeli ve mevcut bölgedeki hava koşulları dikkate alınmalıdır. Bu bahçelerin isminden de anlaşılacağı üzere ana temel elemanı çakış taşlarıdır.
Çakıl Bahçesi İçin Kullanılacak Çakıl Taşları
Çakıl taşı nedir ve nasıl oluşur?
Çakıl taşı; akarsu veya deniz kıyılarında suyun hareketi ile mekanik aşınma sonucunda yuvarlaklaşmış, yüzeyi düzleşmiş küçük boyuttaki kayaçlara verilen isimdir. Akarsu yatakları veya deniz kıyılarında meydana gelen çakıl taşlarının ebatları 20 – 60 mm arasında değişiklik göstermektedir.
Kullanılacak çakıl taşının özellikleri
Dekoratif amaçla kullanılacak olan çakıl taşları aynı cins, renk, özellik ve ebatlarda olması gerekir.
Tamburlama yöntemi ile çakıl taşı elde edilmesi
Çakıl taşları doğal yoldan elde edilebildiği gibi tamburlama metodu ile özel olarak dizayn edilmiş makinelerle de imal edilebilir.
Doğanın uzun süre mekanik aşındırma sonucu oluşturduğu çakıl taşları, makinelerde kısa sürede yapılabilir. Her ne kadar doğal çakıl taşları kadar olmasa da, doğala yakın bir şekilde üretimi yapılarak peyzaj uygulamalarında kullanılır hale getirilir.
Çakıl Bahçesi Nasıl Yapılır?
- Yapılacak alanın istenilen toprak drenajına sahip olmasına dikkat edilmelidir.
- Mevcut alandaki otsu bitki örtüsü, mekanik veya glifosat gibi kimyasal bir madde ile kaldırılmalıdır.
- Uygulama yapılacak zemin, serilecek çakıl yüksekliği kadar sıyrılmalıdır.
- Bahçenin çevresinde sağlam bir kenarlık veya sert bir kenar oluşturun.
- Orta boy taş, büyük kayalar veya kaldırım taşları genellikle bir kenar oluşturmak için kullanılır, ancak bir binanın temeli, bir araba yolu, mevcut bir kaldırım veya beton bir bordür de iyi kenarlar oluşturur. Kalıcı sınırın, toprağın üstüne yerleştirilecek çakılları tutacak kadar uzun olduğundan emin olun. Sınır kritiktir çünkü çakıl bahçede kenarlara kadar tutarlı bir derinlikte tutulmalıdır. Kenarlarda daralırsa, yabani otlar içeri girecektir.
- Daha sonraki zamanlarda çakılların arasında yabani otların çıkmasına engel olmak için geotekstil keçe veya ayırıcı bir örtü serilmelidir.
- Serilecek olan keçe malzemesi yağmur ve bitki sulama suyunu iyi derecede drene edebilme özelliğine sahip olması gerekir.
- Bitki dikilecek kısımlar belirlendikten sonra örtü üzerinde delikler açılarak bitkiler dikilir.
- Son olarak arzu edilen ebat, renk ve desene göre çakıl taşları serilerek tasarım bitirilir.
Kaya bahçesi ile ilgili yazımız da dikkatinizi çekebilir.
Bu Yazıyı Paylaş!