Ahşap ev nedir? Bu evlerin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Bu soruları yanıtladığımız yazıda ahşaptan yapılan evler üzerine tüm merak ettiklerinizi bulabileceksiniz.
Normal ev inşatlarında tuğla, beton ve türevleri kullanılırken ahşap evler ekolojik ve az maliyetli bir tercih olarak karşımıza çıkmaktadır. Ahşap malzeme, doğadan bir parça olduğu için yaşam alanlarımıza ve doğaya zarar vermez. Geri dönüşüme olanak sağlayan ahşapdan yapılan evler, petrol ve türevi malzemelerin kullanılmadığı evlerdir.
Bu tür evler, genellikle kırsal alanlarda tercih edilirken; geçmişe bakıldığında şehir yerleşimlerinde de tercih edilmiştir. Günümüzde ahşap ev algısı, genellikle doğa ile iç içe olmak ve doğanın içerisinde yer almaktır. Gerek malzeme içeriği olsun, gerekse estetik görünümü açısından ahşap evler eşsiz bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
İnşaası göz önüne alındığında, betonarme evlere kıyasla farklı bir şekilde oluşturulduğunu biliyoruz. Buna ek olarak, ahşapdan yapılan evlerin beton kullanılarak inşa edilen yapılara kıyasla birçok avantajı da vardır.
Ahşap Ev Çeşitleri
Ahşaptan yapılmış evler incelendiğinde farklı çeşitlerin yer aldığını da görmekteyiz.
Karşımıza çıkan ilk ahşap ev modeli, bir arazinin üzerine geniş odun gövdeleri ile oturtulan evdir. Bu evlerin inşası sırasında, ana iskelette kullanılan kalın gövdeler, evin bütün yapısında iteratif olarak birbirini takip etmektedir. Buradaki amaç ise; nem ve sıcaklığı düzenleyen kalın odun gövdelerini, evin her yerine olabildiğince yaymaktır. Bu da yazın serin ve kışın sıcak bir yuvaya sahip olunmasını sağlar.
Genellikle Kuzey Amerika’da tercih edilen bir diğer ahşap ev türü de daha hafif ve küçük parçalardan oluşur. Üretimi kolaylaştırmak amacıyla çok sayıda küçük parçalara sahip olan bu evlerin daha sonra değiştirebilme özelliği vardır.
Bir diğer ev modeli ise taşınabilir ahşap evdir. Bunlar genellikle montaj yapılmasına olanak sağlayan küçük ahşap barçalarının hızlıca bir araya getirilmesi ile inşa edilir. Bu evlerin öne çıkan özelliği isminden de anlaşılacağı gibi mobil olmasıdır.
Ahşap Evin Avantajları
Bir ahşap ev inşa etmek isteyen kişilerin, bu kararı almasındaki asıl neden ahşapdan yapılan evin birçok avantajının olmasıdır. Bu avantajlar, insanların sadece kar elde etme duygusunu tatmin etmemekle birlikte huzurlu ve mutlu olmasını da sağlamaktadır.
Çevre Dostu Bir Tercih
Ahşap evler incelendiğinde öne çıkan ilk özellikleri doğa ile uyumlu olmaları ve çevreyi kirletmemeleridir. Çevresel etkileri göz önünde bulundurulduğunda; ahşap evlerin, petrol ve türevi olan sentetik maddeleri içermediğini görüyoruz. Aynı zamanda ahşapın CO2 moleküllerini emdiği de bilimsel bir gerçekliktir. Bu durumlar, ahşabın çok düşük bir karbon ayak izine sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Bazı insanlar evlerin inşası için ağaçların yok edildiğini düşünür. Bu doğru olmakla birlikte, ağaç kesiminden sorumlu olan sertifikalı üreticilerin kestikleri her ağaç yerine yenisini diktiklerini de unutmamak gereklidir. Böylece ağaçlar, barınma ihtiyacına kurban edilmez. Doğadaki denge olabildiğince korunmaktadır.
Üstün Yalıtım Özellikleri
Bir evin yalıtımı göz önünde bulundurulduğunda, ahşabın mükemmel bir yalıtıcı görevi üstlenerek her mevsim avantaj sağladığını görüyoruz. Yaz aylarında sıcaklığın geçişini engelleyen ahşap, kışın da ısının içerden dışarıya geçişini engellemektedir. Yapılan hesaplamalarda, ahşap evlerin ısıtma masraflarını yıllık %60 civarında azalttığı kanıtlanmıştır.
Ses yalıtımının da bu tür evlerde mevcut olduğunu söylemek gereklidir. Ahşap malzemesi, sesi absorbe edici özelliğinden dolayı gürültünün mekanınıza girmesine izin vermez.
Düşük Bakım Masrafları
Bakım masrafları düşünüldüğünde daha az masrafa sahip olmasının yanında daha uzun ömürlü olduğu da söylenebilir. 600 yıldan eski ahşap evlerin, günümüzde hala varlığını devam ettirdiğini biliyoruz. Bu da bizim için gözle görülür bir kanıttır.
İnşa masrafları betonarme evin inşa masraflarından yaklaşık %30 daha düşüktür. Buna ek olarak, ahşaptan yapılan evler daha kısa sürede inşa edilmektedir. Bu da size hem zamandan hem de paradan kar etmenizi sağlar.
Ahşap Evin Avantajları: Kolay Dekore Edilebilirlik
Mimari açıdan incelendiğinde diğer ev türlerine göre daha kolay dekore edilebildiği görülür. Evin inşa sürecinden sonra, evin dizaynında köklü değişiklikler yapmak mümkündür. Basit tadilat işleri ise kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bunlara ek olarak kendine has bir mimari dokuya sahip olur. Bundaki en büyük neden ise kullanılan ağaçların hepsinin farklı olmasıdır. Bu durum da evinizin kendine has bir dış görünüm karakterine sahip olmasını sağlar.
Ahşap Evin Avantajları: Güvenlik
İnşaat alanındaki birçok insanın düştüğü hatalardan birisi de malzemenin sağlamlık konusudur. Bir malzemenin dayanımının yüksek olması onu en iyi inşaat malzemesi yapmaz. Bina inşası sırasında bazı durumlarda inşaat malzemeleri, fonksiyonel özellikleri göz önünde bulundurularak tercih yapılır. Elbette ki bu durumda gerekli jeofizik-sismik verinin de incelenmesi gerekir. Ahşap malzeme de depreme karşı dayanıklı olmasının yanında sel gibi birçok doğal afete karşı da dayanıklıdır. Yalnızca doğru koruma malzemeleri ile kaplanması gerekir. İşlem görmüş ahşaplar bina temellerinde de temel malzemesi olarak kullanılmaktadır. Bu da doğru ahşabın seçiminin depremden korunmak adına gerekli olduğunu gösterir.
Teknolojinin ve mühendisliğin gelişmesi en doğru inşa tekniklerinin kullanılmasına olanak sağlıyor. Ahşap evlerde kullanılan taşıyıcı sistemler, paneller ile birbirine birleştirilebilmektedir. Bu da binanın tek bir bütün olarak sabit durmasını değil de belirli bir miktarda hareket edebilmesini sağlar. Bu durum da yerin altından gelen deprem dalgalarının sönümlenmesine imkan tanır. Binanın hakim frekansını yükselten bir durum olan yeni inşa teknikleri, sarsıntının yumuşatılmasına neden olmaktadır.
Ahşabın kimyasal işlemler sonucunda daha dayanıklı bir hale gelmesini sağlayan yönteme emprenye yöntemi denir. Bu işlem sonucunda ahşap evlerin sahip olabileceği dezavantajlı durumlardan da kaçınılabilmektedir. Bu da ileride karşılaşacağımız olumsuz durumları büyük bir oranda azaltan bir işlemdir.
Bunlara ek olarak, betonarme evlerde inşaat sonrasında karşımıza çıkan yalnış yapılmış demir kaynakları, yetersiz demir içeriği ve beton kalıplarının zamanından önce alınmış olması gibi olumsuzluklar ahşap evlerde bulunmaz.
Betondan yapılmış bir evi söküp geri oluşturmak imkansızdır. Çünkü sökülecek bir parça ya da malzeme yoktur. Fakat bu tür evler sökülerek tekrar baştan yapılabilmektedir.
Evinizin yalnızca ahşaptan oluşmasını istemiyorsanız farklı malzemeler de ekleyebilirsiniz. Bu tür evler farklı inşaat malzemelerinin de kullanımına olanak sağlamaktadır. Çelik ve kerpiç, ahşap ev inşaatında en sık kullanılan iki malzemedir.
Ahşap Evin Dezavantajları
Mükemmel ya da kusursuz hiçbir şey yoktur. Bu nedenle her ne kadar çok avantajlı yönleri olsa da dezavantajlarının bulunduğu bilinmektedir.
İnşaat öncesi malzeme seçimi, daha sonra ahşap evinizde olumsuz bir durum olarak karşınıza çıkabilir. Nem almış ve çürümeye yüz tutmuş ahşaplardan oluşan evler, yaşanabilir alanlar değildir. Bu nedenle öncelikle doğru malzeme tercihi yapılmalıdır. Bu durum birçok insanın başına çokça gelmektedir.
Birçok böcek ve karınca türü ahşabı parçalayarak ona zara verir. Bu tür durumlar ise evin ömrünü kısaltır. Emprenye işlemi bu durumun önüne geçebiliyor.
Tadilat Gerekliliği
Eğer doğru bir dış cephe kaplaması yapılmadıysa ya da ahşap birimler arasındaki sızdırmazlık iyi kontrol edilmediyse, ilerleyen zamanlarda geniş çaplı bir tadilat yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durum doğrudan ahşap malzeme ile ilgili olmasa da dezavantajlı bir duruma neden olabilmektedir.
Yangın Tehlikesi
Yangın, ahşap evlerde görülme ihtimali olan durumlardır. Yangın genellikle ev içerisindeki eşyalardan çıkar. Fakat evin geneline yayılabilir. Böyle bir durumda emprenye işlemi görmüş olan evler avantajlı konumda olsa da, yangına müdahale edilmez ise bir süre sonra evin tamamen yok olduğuna şahit olunabilir. Odun, yavaş yanma eğilimi gösterse de yandıktan sonra tamamen kül olacaktır.
Doğru bir emprenye işlemi görmemiş olan odunlardan yapılan evler kısa sürede sıcaklık etkisi ile çatlaklara sahip olabilir. Bu durum çok ilerlerse evin yıkılmasına neden olur.
Ahşap ev üzerine tüm detayları sunduğumuz içeriğimizin ardından “Taş ev” yazımızın da mutlaka ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.
Bu Yazıyı Paylaş!