STRAFOR KÖPÜK (EPS) NEDİR?
Strafor Köpük (Eps); Expanded Polystyren Foam kelimelerinin kısaltılmış halidir. Genleştirilmiş Polistiren Köpük manasına gelir. Stiren monomerin polimerizasyonuyla petrolden elde edilen, köpük haldeki kapalı gözenekli tipik olarak beyaz renkli bir termoplastik malzemedir. Özel üretimlerde taneciklerin uzun dalga ışınımı yansıtacak şekilde işlendiği gri/siyah tonlarında ürünler de mevcuttur.
EPS strafor köpük tanımından sonra sizlere strafor köpüğün kullanım alanları, özellikleri ve strafor köpük fiyatları hakkında bilgi vereceğiz.
STRAFOR KÖPÜK (EPS) KULLANIM ALANI
İnşaat sektöründe binalarda duvarların ısı yalıtımında, teras bahçe ve çatıların ısı yalıtımında, döşemelerin ısı yalıtımında, bina çıkmalarının bulunduğu döşemelerin yalıtımında, binalarda yüzer döşemelerde ses yalıtımında, binalarda hava sesi yalıtımında, dilatasyon derzlerinde, boru, tank, depoların yalıtımında, hafif yapı bloklarının üretiminde, asmolen yapılmasında, hafif beton ve yalıtım sıvası üretiminde, kapı üretiminde dolgu malzemesinde, kompozit levha üretiminde kullanılır.
DANSİTE
Dansite demek 1 m3 Eps malzemesinin kaç kg geldiği demektir. Genellikle mantolamada 15-20 kg/m3 yoğunlukta kullanılır.
BİNALARDA DUVARDA STRAFOR KÖPÜK (EPS) YALITIMI
Bir binanın dış cephe duvarlarında 3 türlü yalıtım yapılır. Bunlar dış taraftan, iç taraftan ve iki duvar arası yalıtım şeklindedir. Bu 3 sistem içerisinde en verimlisi ve en doğru çözümü dıştan yalıtım yapmaktır. En çok tercih edilen yalıtım sistemi bu şekildedir. Dansitenin yani kullanılacak malzemenin yoğunluğunun 15-20 kg/m3′ ün altına düşülmemesi gerekir. Dış taraftan yapılan yalıtımda binanın etrafını manto gibi sarar. Bu sayede ısı köprüsü oluşmaz, yazın aşırı ısınma önlenmiş olur.
Su buharının yoğuşma riski en azdır. Yani duvarlarda terlemenin önüne geçilebilir. Yeni binalarda mantolama yapılabileceği gibi eski binaların restorasyonunda da sıklıkla kullanılır. Eski binaların dışarıdan yalıtımında hem yalıtım yapılmış hem de binanın dış cephe görüntüsünün daha güzel ve estetik olması sağlanır. Dış taraftan yapılan mantolamada binanın çevresine iskele kurulması gerekir.
İç taraftan yapılan mantolama tavsiye edilmez. Döşeme, kiriş alınlarında, duvar birleşimlerinde ısı köprüsü oluşur. Bu tür bölgelerde küflenme, terleme görülebilir.
KARBON KATKILI EPS STRAFOR KÖPÜK
İçerdiği grafit katkısı sebebiyle kızıl ötesi emicilik ve yansıtıcılık özelliği kazanarak , ısı iletkenliğinin büyük oranda azalması imkanını sağlar, rengini de bu maddeden alır. EPS nin , üstün teknik , su buharı geçirgenlik , boyut stabilitesi , çevre dostu olması gibi diğer tüm özellikleri grafit katkılı EPS strafor köpükte de aynen mevcuttur. 15 kg/m3 yoğunluğa sahip bir grafit reflektörlü köpük malzeme, 30 kg/m3 yoğunluğundaki bir EPS’nin Isıl İletkenlik değerine sahiptir. Bu sayede yaklaşık %20 daha iyi bir ısı yalıtımı sağlanarak daha ince yalıtım levhalarıyla eşdeğer yalıtım performansına yazın ve kışın ulaşmak mümkün olmaktadır.
DUVARLARDA KÜFLENME, TERLEME
Mantolama yapılmayan binalarda, odadaki sıcak hava duvara yakın bölgelerde soğuk hava ile karşılaşır. 2 farklı sıcaklığın karşılaştığı bu yerlerde yoğuşma meydana gelir. Bu soğuk havalarda camlarda oluşan buğu gibidir. Terleme, rutubet gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Dıştan mantolama yapıldığında soğuk ve sıcak havanın karşılaşması eps yüzeyinde olur. Dolayısıyla küflenmenin, duvar yüzeyinde buğu, terleme gibi sorunların önüne geçilmiş olur.
ISI YALITIMI SADECE DIŞ DUVARLARA MI YAPILIR?
Isı yalıtımı dış duvarlara, tabana ve çatıya da yapılmalıdır. Çünkü ısı kayıpları sadece dış cephede olmaz. Binanın zemini donatılı beton olduğu için kolon ve perdelerden çektiği ısıyı toprağa iletir. İçeride ki sıcak hava çatı katına yükseldiğinden çatıda da ısı kayıpları oluşur.
BİNALARDA YALITIMDA KULLANILAN MALZEMELER
- Eps Strafor Köpük
- Isı yalıtım yapıştırıcısı
- Isı yalıtım sıvası
- Isı yalıtım donatı filesi,
- Astar
- Çelik dübel
- Pllastik dübel
- Köşe profili
- Damlalıklı konsol profili
- Dilatasyon profili
- İsteğe bağlı olarak dekoratif kaplama ve boya kullanılabilir.