Saydam beton, kompozit içine gömülü ve ışık hüzmesi geçirgenliği sebebiyle optik hassaya sahip, çimento muhteviyatlı bir yapı malzemesidir. Özellikle enerji verimliliği ile bina ve kullanım performansı açısından temel dayanım, dayanım, yangına dayanıklılık ve suya dayanıklılık açısından yeterli performansa sahip yeni malzemeler giderek daha fazla aranmaktadır. İnşaat alanındaki bu yenilikçi çözümler ekonomik olduğunda çok çeşitli alanlarda kendine yer edinebilmektedir. Betonun opak ışık geçirmeyen bir malzeme olması bina enerji tüketiminin artmasında büyük rol oynamaktadır. Bu sorunu çözmek için saydam olan beton üretimi araştırmaları çok önemli hale gelmiştir.
Saydam yapıda olan beton, betona gömülü ışık ileten elemanlar nedeniyle aydınlatma özelliğine sahip çimento esaslı bir yapı malzemesi özelliği gösterir.
Saydam yapıda olan beton kullanılarak;
- Binanın iç kısmının da gün ışığından faydalanılmasına,
- Enerji tasarrufu sağlanmasına ve
- Binada estetik tasarıma olanak sağlanır.
Betonda Fiber Optik Kullanımı
Betonda fiber optik kullanarak betona yarı saydam özellikler kazandırır. Optik fiberlerin zorlu ortamlarda (betonda) yüksek çekme ve sünme özellikleri nedeniyle betonun yüksek dayanımlı beton olarak sınıflandırılmasını sağlar. Işığı doğru yansıtmak için seçilen fiberin kalınlığı 2 μ ile 2 mm arasında olmalıdır. Fiber optik betonun içine serildiğinde beton ışık kaybına izin vermez ve içerideki ışığı net bir şekilde gösterebilir. Optik fiber, kalıba dikey veya yatay olarak yerleştirilebilir. Dikey serme işleminde, üzerine fiberlerin dikilebileceği bir malzeme (plastik kil veya hamuru gibi) kalıbın tabanına ince bir tabaka halinde serilir ve daha sonra lifler bu malzemenin üzerine kat kat dikilir. Daha sonra kalıba harç veya çimento bulamacı dökülerek saydam beton oluşturulur. Fiberlerin bireysel yerleşimi nedeniyle bu yöntem çok zahmetli ve zaman alıcıdır.
Başka bir yöntemde, fiberlerin geçişi için deliklerin hazırlandığı bir plaka kullanılır. Bu levhalar istenilen kalıp genişliğine göre boyutlandırılarak kalıba yerleştirilir ve optik fiberler levhadaki deliklerden yatay olarak geçer. Ardından, şeffaf beton elde etmek için gerekli çimento harcı veya şerbeti levhaların arasına dökülmektedir. Bağlayıcı olarak CEM I 42,5 R çimento veya diğer çimento türleri kullanılabilir. Akışkan kıvamda kuvars kumu içeren çimento harcı kalıba dökülebilir. İlk harcın kıvamı plastikleştiği için kalıba koymak zorlaşacaktır.
Geleneksel beton gibi, basınç dayanımı da saydam yapılı olan betonun en önemli özelliklerinden biridir. Geleneksel beton ile karşılaştırıldığında, sıradan beton sınıflarında saydam beton üretilebileceği görülmektedir. Bu özelliklerinden dolayı ışık geçirgenlik özelliklerine bağlı olarak enerji verimliliği sağlayan beton duvar panellerinin üretimine olanak sağlayacaktır. Sabit bir fiber çapı için fiber kullanım oranı arttığında hacimdeki fiber sayısındaki artıştan dolayı basınç dayanımı düşer, bu nedenle dökülen beton hacimde küçük bir yer kaplar ve dökülme sorunu oluşur. Örneğin, fiber dozajı %6 olduğunda, basınç dayanımı %20 azalır.
Saydam Betonun İçeriği Nedir?
Diğer ismi transparan beton olan saydam beton iri taneli malzemeler içermez. Saydam yapılı beton İnce agrega ve cam fiber karışımlarını içermektedir. Çimento türü olarak istenilen çimento türü kullanılabilmektedir. Geleneksel betonda olduğu gibi suyun kullanımı içme suyudur. Fiber optik içeriğinin belirli bir oranda olması gerekir çünkü fazla miktarda kullanım betondaki çimento oranını azaltacağından dayanım azalmasına neden olabilir. Aslında, saydam yapılı betonda dayanım ve eğilme testleri yapıldığında, beton karışımındaki optik fiberlerin oranının yüzdesi 6’ya vardığında, geleneksel betonun basınç dayanımı %20 oranında düşüş göstermektedir. Daha iyi yerleştirme için fiber çapının mümkün olduğunca büyük olması önerilir çünkü çap arttıkça kullanılan fiber miktarı azalacaktır.
Saydam Beton Üretim Tekniği Nasıldır?
Üretim aşamalarını en basit ve anlaşılır şekilde açıklayacak olursak, öncelikle kilden bir alt tabaka üretimi yapılmalıdır. Alt tabaka, sızdırma yapmayacak veya su emilimi olmayan bir yan kalıbın alt bölgesine yerleştirilir. Cam optik fiber yapılı kablo uygun ebatta kesilmeli ve kil tabakasına dik olacak bir şekilde tek tek ve dikkatlice yerleştirilmelidir. Daha sonra hazırlanmış olan beton karışımı kabloya engel olmayacak bir biçimde aralıklı ve yavaş şekilde üzerine dökülmelidir. Beton mukavemet gösterecek yapıya ulaştıktan sonra kil tabakası kaldırılarak saydam yapıya sahip beton elde edilir. Aslında üretim açısından konvansiyonel betona çok benzer ancak aralarındaki tek fark cam fiber optik kabloların eklenmesidir.
Bu Yazıyı Paylaş!