Linolyum zemin kaplaması, bezir yağı, ağaç talaşı, kireç taşı gibi doğal hammaddelerden üretilen, insan sağlığı bakımından zararsız, farklı renk ve desenlerde üretilen esnek bir döşeme malzemesidir.
Linolyum ilk defa 1860’da Büyük Britanyalı Frederick Walton’a ait bir firmanın üretimi ile kullanılmaya başlamıştır. Frederick Walton, 1860’da Chiswick’te keten tohumu yağının oksitlenmesi üzerinde çalıştığı deneysel bir fabrika kurdu ve 1860’ta patent aldı. Kauçuğun yerine oksitlenmiş yağ ile deneyler yaptı. Yağın mantar ve renklendirici maddelerle birleştirilmesinin zemin kaplaması için yararlı bir malzeme ürettiğini keşfetti ve 1863’te bu yeni malzemenin patentini aldı. Walton bu yeni malzemeye “linolyum” adını verdi.
İçerik Tablosu
Linolyum Üretiminde Kullanılan Hammaddeler
Linolyum bezir yağı, kireç taşı, talaş, reçine ve pigment gibi doğal hammaddelerden üretildiği için çevre dostudur. Uzun süre dayanıklılık gösteren ve biyolojik olarak çözülebilen bir malzemedir.
Linolyumun üretiminde kullanılan hammaddeleri kısaca açıklayalım.
Bezir Yağı
Keten bitkisinin çiçek açması sonrasında oluşan tohumların ezilmesi sonucu bezir yağı elde edilir.
Eski zamanlarda bezir yağının; pişirme, yakılmasıyla aydınlatma ve gemi yelkenlerine sürülerek suya ve hava koşullarına dayanıklılığı artırmak gibi farklı kullanım alanları vardı.
Günümüzde ise keten endüstrisinde, sabun ve boya üretiminde ve linolyum imal edilmesinde kullanılmaktadır.
Ahşap Talaşı
Ormanlık arazilerden kesilen kerestelerden elde edilen talaş linolyuma dolgunluk vermesi gayesiyle eklenir. Tropikal ahşap talaşı sert olduğu için kullanılmaz.
Mantar Talaşı
Mantar meşesinin kabuğunun öğütülmesi ile edilen mantar talaşı esneklik ve yalıtım sağlar. Akdeniz bölgesindeki ülkelerde yetişmektedir. Mantar ağacının kabuğu çıkartılsa da büyümesini etkilemez.
Reçine
Çam ağaçlarından elde edilen reçine linolyuma dolgu elemanı olan başka bir malzemedir. Reçinenin çamdan alınması büyümesini etkilemez.
Kireç Taşı
Zemin kaplamalarında pürüzsüz bir yüzey için çok ince öğütülerek kullanılan kireç taşı gerekli bir hammaddedir.
Pigmentler
Zararlı maddeler içermeyen çevre dostu kurşun ve kadmiyum ihtiva etmeyen pigmentler kullanılır.
Jüt
Bangladeş ve Hindistan’da yetiştirilen jüt bitkisinin lifleri ile zemin kaplamasının arka kısmında bulunan dokuma kısmı yapılır.
Linolyumun Üretimi Nasıl Yapılır?
Linolyumun üretilmesinde şu adımlar takip edilir.
- Oksidasyon kazanlarında reçine ve bezir yağı karıştırılır.
- Linolyum çimentosu elde edebilmek için kazanlara hava ve sıcaklık verilerek yağ ve reçinenin oksitlenmesi ve bağlayıcı konuma gelmesi sağlanır.
- Diğer kireç taşı, ağaç talaşları ve pigmentler linolyum çimento hamuruna ilave edildikten sonra jüt arkalığa sarılır.
- Büyük kurutma odalarında gerekli esnekliği kazanması için asılarak kuruması beklenir.
- Laboratuvar ve kalite testlerinden geçirilir.
- Son olarak ürünün ömrünü uzatmak ve bakımını kolaylaştırmak için ETC adı verilen su bazlı bir yüzey işlemine tabi tutulur.
Linolyumun Sınıflandırılması
Aşağıdaki tabloda linolyumun sınıflandırılması gösterilmiştir.

Fakat piyasada farklı isimler altında gruplandırmalar yapılmaktadır.
Linolyum Ürünleri
Linolyum Real

Kendine özgü mermer görünümü ve kir göstermemesi ile özellikle havalimanı, sağlık kuruluşu, eğitim kurumu ve kurumsal uygulamalar için idealdir. Ev, büro, restoran gibi yerlerde de kullanımı artmaktadır. Kullanım yerine göre malzeme kalınlığı farklı alınmalıdır. Çok fazla trafiğe maruz kalmayan konut gibi yapılarda 2 mm, orta hizmette kullanımlarda 2.5 mm ve giriş, banka önü gibi sürekli trafik olacak ve aşınmaya maruz kalacak yerlerde 3.2 mm kalınlık tavsiye edilir.
Linolyum Fresco
Fresco’da çağdaş, klasik veya kişisel kullanıma uygun son derece zarif ve renkli modeller bulunmaktadır. Görünüş olarak deseni olmayan düz modeller zemindeki kiri göstermeyecek yapıdadır. 2 mm ve 2.5 mm olarak üretimleri vardır.
Plain Linolyum Walton

Walton 2.5 mm standart kalınlıkta üretilmekte olup, büzülme etkisine maruz kalmış yerlerde ve konutlarda kullanımı uygundur.
Cork Linolyum

Corklinolyum, yüksek miktarda mantar tanecikleri içerir. Ses izolasyonu sağlaması, darbe absorbe edici olması, kaymaya karşı dirençli olması ve ayakları sıcak tutması bakımından tercih edilir. Yatak odası, jimnastik salonu, muayenehane gibi pek çok yerde kullanımı vardır. 3.2 mm, 4.5 mm ve 6.0 mm olmak üzere üç farklı kalınlıkta üretimi gerçekleşmektedir.
Corkment

Corkment linolyum zemin döşemesi, darbeden oluşan sesleri 14 db kadar düşürerek konforlu alanlar oluşturur. Diğer linolyum türleri ile kombinasyon yapılabilir. Spor salonu, muayehane, jimnastik salonu gibi yerlerde yüksek elastikiyet ve darbeleri sönümleme özelliği gösterir. Yaralanma ve eklem yerlerinin zarar görmesini engeller.
Yazımızı beğendiyseniz Pvc Zemin Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
Paylaşmak Güzeldir