Kartonpiyer Nedir?
Kartonpiyer; evlerin duvar – tavan birleşimlerinde ve tavanın orta kısımlarının aydınlatma etrafında dekoratif amaçlı kullanılır. Duvar tavan birleşimlerini daha estetik göstermeye yarayan bu malzemeye pek çok evde rastlamak mümkündür. Çok fazla rağbet gören bir ürün olduğu için inşaat sektöründe farklı modellerde ve ebatlarda üretimi yapılmaktadır.
Sert, sağlam, estetik olması ve köşe birleşimlerindeki hataları kapatarak görsel açıdan güzel bir görünüm vermesinden dolayı tercih edilmektedir. Duvar ve tavanın köşe birleşimlerindeki mastarsızlıkları, düzgün olmayan yüzeyleri düzeltmekte faydalıdır. Çünkü sert bir malzeme olduğu için bulunduğu yüzeyin şeklini almaz. Mecburen malzemenin montajından sonra oluşacak olası boşlukların alçı sıva ile tamir edilmesi gerekecektir. Perde kısımlarında duvar ile arasında bir miktar mesafe bırakılarak (20 cm civarı) perdelik görevi görür. Bu sayede kornişin çirkin görüntüsü gizlenerek şık bir görünüm elde edilir.
Kartonpiyer Üretimi, Montajı ve Özellikleri
Kartonpiyer alçısı, cam elyaf (veya kendir) ve suyun istenilen model, ebat ve şekillerdeki kalıplara dökülmesi ile elde edilir. Burada cam elyaf veya kendir malzemeye mukavemet kazandırmak için gereklidir. Malzemenin montajı özel yapıştırıcısı ile yapılır. Montajında dış ve iç köşe birleşim noktalarının kesimlerinin, gönyesinde ve düzgün olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca ek yerlerinin de iyi bir işçilikle muntazam olmasına önem verilmelidir.
Malzemenin yapıştırılacağı yüzeyin temiz olmasına ve tutunmayı artırmak için pürüzlü olmasına dikkat edilmelidir. Kartonpiyerin duvar ve tavan kısmına çok iyi yapışması oldukça önemlidir. Aksi takdirde malzeme ileriki zamanlarda yerinden oynayarak düşebilir, eşyalarınıza veya insanlara zarar verebilir. Bunun önüne geçmek için işi bilen iyi bir ustaya yaptırmak önemlidir.
İstenilen türde ebat ve modeldeki kalıptan çıkan malzemenin yüzeyi oldukça pürüzsüzdür. Yerine montajı yapılan malzemenin sadece boyanması işi kalır. Kalıplara dökülen malzemenin homojen bir şekilde hızlıca kuruması sayesinde kalıptan çıkarılabilir. Alçı doğal bir malzeme olduğu için sağlık açısından herhangi bir zararı olmaz. Montajı iyi bir şekilde yapılmışsa yıllarca yapısı bozulmadan durabilir.
Alçı ile imal edilen kartonpiyerlerin çok fazla ürün çeşitliliği ve modeli vardır. Bu modeller arasında seçim yaparken mekânın karakteri göz önünde bulundurulmalıdır. Eviniz klasik tarzda dekore edilmişse seçilecek kartonpiyer modeli üzerinde kabartma desenleri olabilir. Fakat evinizin dekorasyonu ve eşyalarınız daha modern bir görünümde ise düz modelleri seçmek isabetli olabilir. Seçeceğiniz model ile mekânınızın özelliklerini göz önünde bulundurmanız sayesinde birbiri ile olan uyumu yakalamış olursunuz.
Stropiyer Nedir?
Stropiyer; petrolün yan ürünü olan stiren monomerden imal edilmiş köpük malzemeye (strafor – eps) verilen addır.
Straforların CNC tezgâhına kalıp halinde girmesi ve bilgisayar ortamında belirlenen şekle göre kesilmesi ile imal edilir.
Kullanılan tezgâhın kapasitesine bağlı olarak günlük 2000-3000 metretül gibi çok miktarda üretim yapılabilir. Bu yüzden stropiyer kartonpiyere göre daha ucuz, seri ve hızlı üretilebilmektedir. Bu nedenden ötürü stropiyerlerin kullanımı gittikçe artmakta ve kartonpiyerin yerini almaya başlamaktadır.
Stropiyerin Özellikleri ve Kartonpiyer Arasındaki Farklar
Stropiyer malzemenin eps köpük strafordan imal edildiğinden bahsetmiştik. Malzemenin ucuz ve seri bir şekilde üretilmesinden dolayı fiyatı daha ekonomiktir. Stropiyerler kartonpiyere göre daha esnek bir malzemedir. Bu yüzden montajı yapılacak yüzeyin mutlaka mastarında ve düzgün olması şarttır. Yüzeydeki bozukluklar stropiyere yansıyacağı için çirkin bir görüntü oluşturacaktır. Yapılacak işçilik kalitesi kartonpiyerde anlattıklarımız gibi olmalıdır. Stropiyer birleşim ve ek yerleri muntazam olmalıdır. Uygulanacak yüzeye çok iyi yapışmalıdır.
Stropiyer malzemesinin daha yoğun bir malzemeden imal edilmesi, yüzey bozukluklarının olmaması, ebat farklılıklarının bulunmamasına dikkat edilmelidir.
Stropiyer direk ısı kaynağına maruz kaldığında zarar görebilir. Ayrıca darbelere karşı da dayanımı daha azdır. Oldukça hafif bir malzemedir, yapıya fazla yük bindirmez. Hafif olmasının diğer bir avantajı ise malzeme düşse dahi eşya ve insanlara zararı olmaz.
Hafif olduğu için taşınması ve yerine montajı daha kolaydır. Yapılan imalatın bir kısmı zarar gördüğünde sonradan değiştirilebilir. 2 metrelik boylarda, birbirinden farklı ebat ve desenlerde üretimi yapılarak piyasada satışı yapılmaktadır.
Umarım hazırlamış olduğumuz detaylı içeriğimizi beğenmişsinizdir. Daha fazla bilgi almak için salon, yatak odası, mutfak, çocuk odası ve banyo tavan tasarımları ile ilgili yazımızı da okuyarak faydalanmanızı tavsiye ederiz.
Bu Yazıyı Paylaş!