U – C Galvaniz Profilli, Taşyünü Dolgulu, Her İki Yüzü Çift Kat Fx Beyaz Alçıpan Bölme Duvar Yapılması Analizi nasıl yapılır?
U- C Galvaniz Profilli Bölme Duvar yapılmasının birimi m2 olarak verilir.
Malzemenin kim tarafından alınacağı şartnamede dikkatli bir şekilde okunması gerekir. Genellikle tüm malzeme taşerona ait olur. Bazı işlerde ise alçıpan, profil gibi malzemeleri ana yüklenici firma alabilir.
Analiz yapılırken dikkat edilecek hususlar;
- Galvaniz Profillerin ebatları
- Galvaniz Profillerin tek veya çift olması,
- Profillerin et kalınlığı,
- Galvaniz profillerin aks aralıkları
- Alçıpanın cinsi (beyaz, yeşil, kırmızı alçıpan v.s.),
- Galvaniz U profillerin döşeme ve tavana nasıl sabitleneceği,
- Alçıpanın kaç kat olacağı,
- Taş yünü olup olmaması
- Ses yalıtım bandının kullanılması yada kullanılmaması
Birim fiyat analizi için girilecek değerler en son güncel halleri olmalıdır. Mutlaka malzeme tedarikci firmanızdan son fiyatlarını alınız.
Birim fiyat analizine ilk olarak kullanılacak malzemelerden başlıyoruz.
Galvaniz U-C Profilli 5 cm Taşyünü Dolgulu Tek Tarafı Çift Kat Alçıpan Yapılması İle İlgili Malzemeler:
- Fx Beyaz Alçıpan
- Du Profil
- Dc Profil
- 5 cm Taşyünü (Knauf Mineral Plus)
- Borazan Vida 25 mm
- Borazan Vida 38 mm
- Ses Yalıtım Bandı
- Dübel – Vida
- İzopim
- İskele
- İşçilik İçin Gerekli Malzemeler
FX BEYAZ ALÇIPAN
Fx (Fleks) Beyaz Alçıpan; İç mekanlarda kullanılan, düzgün yüzeyli, hafif ve esnek bir malzemedir. Asma tavanlarda, bölme ve giydirme duvarlarda kullanılabilir. Suya ve neme karşı dayanıklı olmadığı için depolamada dikkatli olunması gerekir. Suyun ve rutubetin olmadığı bir alanda depolanması tavsiye edilir.
Beyaz alçıpan haricinde,
Su İtici Özelliği Bulunan ıslak hacimlerde kullanılan WR Yeşil Alçıpan, Yangına Dayanımlı FR Kırmızı Alçıpan, Koku Giderme ve Yüksek Ses Yutma Özelliğine Sahip Delikli Alçıpan gibi çeşitleri vardır.
Oda içlerinde duvar ve tavanda beyaz alçıpan, banyo-wc gibi ıslak mahallerde yeşil alçıpan, yangın merdiveni – holü gibi kısımlarda kırmızı alçıpan sıklıkla kullanılır.
Beyaz, kırmızı ve yeşil alçıpanın hepsinde galvaniz profillerle yapılacak konstrüksiyon aynı olacaktır. Yani galvaniz profilli beyaz alçıpan bölme duvar birim fiyat analizi hazırlanmışsa, yeşil ve kırmızı alçıpan analizinde sadece alçıpan fiyatları değişecektir.
Hesaplama Şekli: Ana yüklenici zayiat oranları dikkate alınmakla birlikte genelde zayiat oranı yüzde 5 olarak alınır. 4,20 m2 olarak birim fiyat analizine yazılır. (4 kat alçıpan + her kat alçıpan için yüzde 5 zayiat)
Dalsanın hazırlamış olduğu malzeme analizini inceleyebilirsiniz. Daha sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayacağım.
DU75 GALVANİZ PROFİL
DU profilleri, her iki yüzüne alçıpanın vidalanmasıyla taşıyıcı olmayan bölme duvar yapımında kullanılır. DC profilleri DU profillerin içerisine girer. Döşeme veya tavana vida-dubel kullanılarak sabitlenir. Perçin makası ile DU ve DC profil birbirine sabitlenir. Betonarme kısımlarda havalı çivi tabancası ile çivi çakılarak da uygulanabilir.
50, 75, 100, 125, 150 mm genişlikte, 0.50 mm ve 0.60mm et kalınlığına sahiptir.
Örnek analizimizde DU75 profil kullanılacaktır.
Hesaplama Şekli: Yukarıda Dalsanın vermiş olduğu analiz tablosunu inceleyiniz. Bu size bir fikir versin ama mutlaka proje üzerinden sarfiyatı hesaplamaya çalışınız. Girintili çıkıntılı ve dar alanlarda sarfiyat daha fazla olur.
Proje üzerinden bölme duvar yapılacak belirli bir alanın metrajı hesaplanır. M2 olarak hesaplanan alanda duvar tavan birleşimleri mt olarak hesaplanır. Birbirine oranlanırsa 1 m2 bölme duvarda ne kadar DU profil sarfiyatı olacağı belli olur.
Anlaşılması açısından basit bir örnek verelim.
Şekildeki örneğimiz incelenirse,
Çevresi 4,00 + 4,20 + 4,00 + 4,20 = 16,40 mt
Alanı 4,00 x 4,20 = 16,80 m2
Birbirine oranlanırsa: 16,40 / 16,80 = 0,98 mt yapar.
Yüzde 5 zayiatla çarpılırsa: 0,98 x 1,05 = 1,03 mt olur
1,10 mt olarak alınabilir.
Hesaplama metodu anlaşılsın diye basit bir örnek verdim. Proje üzerinde 1 kat bölme duvar hesaplanacak olursa bize daha sağlıklı bir sonuç verecektir.
DC75 GALVANİZ PROFİL
DC profilleri, her iki yüzüne alçıpanın vidalanmasıyla taşıyıcı olmayan bölme duvar yapımında kullanılır. DC profilleri DU profillerin içerisine girer, perçin makası ile birbirine sabitlenir.
50, 75, 100, 125, 150 mm genişlikte, 0.50 mm ve 0.60mm et kalınlığına sahiptir.
Kat yüksekliğine göre özel boy üretim yaptırılabilir. Sarfiyatı azaltmak açısından kat yüksekliği dikkate alınarak sipariş verilmesi gerekir.
Hesaplama Şekli: Yukarıda Dalsanın vermiş olduğu analiz tablosunu inceleyiniz. Bu size bir fikir versin ama mutlaka proje üzerinden sarfiyatı hesaplamaya çalışınız. Girintili çıkıntılı ve dar alanlarda sarfiyat daha fazla olur.
DC galvaniz profil miktarı, hesap yapılan alana oranlanırsa 1 m2’de kullanılacak olan DC profil miktarı çıkmış olur.
Örneğe göre galvaniz bölme duvar yapılacak alan 4,20 x 4,00 = 16,80 m2 yapar.
Toplam DC profil miktarı 8 adet x 4 m = 32,00 mt olur.
Birbirine oranlanırsa 32,00 mt / 16,80 m2 = 1,90 m2 yapar.
Yüzde 5 zayiat eklenirse 1,05 x 1,90 = 2,00 mt çıkar.
Kendimizi güvenli bölgede tutmak açısından bir miktar daha fazla alınabilir.
TAŞ YÜNÜ
Bölme duvarda taş yünü istenilip istenmediğine şartnamede bakılması lazım. Taş yünü isteniyorsa eklenir. Genellikle knaufun mineral yün – mineral plus IPB037 malzemesi kullanılır.
Hesaplama Şekli: Birim fiyat analizine yüzde 5 zayiat eklenerek yazılır. 1,05 çarpanı ile çarpılır
BORAZAN VİDA
Borazan vida alçıpan plakaları galvaniz profile sabitlemek amacı ile kullanılır. Vidalama makinesi ile basit bir şekilde vidalama yapılır. İlk kat alçıpanda 25 mm borazan vida, ikinci katta ise 38 mm borazan vida kullanılır.
Hesaplama Şekli: 1 m2 galvaniz konstrüksiyonlu her iki yüzde çift kat bölme alçıpan duvarda;
Birinci yüz:
İlk kat alçıpana 25’lik vida 8 adet,
İkinci kat alçıpana 35’lik vida 16 adet atılabilir.
İkinci yüz:
İlk kat alçıpana 25’lik vida 8 adet,
İkinci kat alçıpana 35’lik vida 16 adet atılabilir.
Toplamda 25’lik borazan vida : 16 adet , 38’lik borazan vida: 32 adet kullanılır.
SES YALITIM BANDI
Ses yalıtımı amacı ile kullanılır. Galvaniz DU profil ile duvar veya tavan arasına gelir. DU profilin ebadına uygun ses yalıtım bandı kullanılmalıdır. 50, 75, 100 mm gibi farklı ebatlarda bulunabilir.
Hesaplama Şekli: DU profil ile duvar – tavan arasına geldiği için DU profil metrajı kadar ses yalıtım metrajı olur.
Şekildeki örneğimiz incelenirse,
Çevresi 4,00 + 4,20 + 4,00 + 4,20 = 16,40 mt
Alanı 4,00 x 4,20 = 16,80 m2
Birbirine oranlanırsa: 16,40 / 16,80 = 0,98 mt yapar.
Yüzde 5 zayiatla çarpılırsa: 0,98 x 1,05 = 1,03 mt olur
1,10 mt olarak alınabilir.
Dübel – Vida
Plastik dübel ve vidadır. TU profilleri duvara ve döşemeye sabitlemekte kullanılır. Kaç cm de bir atılacağı şartnamede belirtilmiş olması gerekir. Mesela 50 cm de 1 adet atılması istenirse. Şeklimize göre toplam 16,40 mt TU profil uzunluğu var.
16,40/0,50 = yaklaşık 33 adet
Toplam alan 4 x 4,20 = 16,80 m2 idi
Toplam dubel – vida / toplam alan = 33/16,8 = yaklaşık 2 adet olur.
İZOPİM
Mineral yünün alçıpana sabitlenmesinde kullanılır. Bir yüzü yapışkanlı çivili sac levha şeklindedir. Yapışkanlı kısım söküldükten sonra kir,toz, pislik olmayan yüzeye yapıştırılır. Daha sonra mineral yün montajı bittikten sonra pulları vasıtası ile sabitlenir. Mineral yünün her köşesi ve ortasına 1 adet atılabilir. M2 de ortalama 7-8 adet kullanılabilir.
Derz Bandı
Alçıpanın ek yerlerinde derz dolgu alçısı ile birlikte kullanılır. Ek yerlerinde çatlamayı önlemek için kullanılır. 5 ve 10 cm genişlikte olanları vardır.
Hesaplama Şekli: Her iki yüz alçıpanda toplam m2 de 3,2 mt alınabilir.
Derz Dolgu Alçısı
Alçıpan ek yerlerinde kendinden yapışkanlı derz bandı ile uygulanır. Ek yerlerinde derz bandı ile birlikte çatlamayı önler. Ek yerinin dolgusu yapılarak alçıpan ile hem yüz hale gelir.
Hesaplama Şekli: İki yüz alçıpanda m2 de toplam 0,80 kg alınabilir.
İşçilik için gerekli malzemeler ve sarf malzemeler; Vidalama makinesi, perçin makası, metre, lazer, iş güvenliği ile ilgili malzemeler olabilir. Toplam iş için alınacak malzeme miktarı hesaplanır. Toplam metraja oranlanır. 1 m2 için gidecek miktar tespit edilir.
Birim fiyat analiz örneği yeterli ilgi olmadığı için kaldırılmıştır.
Bu Yazıyı Paylaş!