Endüstriyel mutfak nedir, nasıl olmalıdır, malzemeleri nelerdir?

endüstriyel mutfak nedir

Endüstriyel mutfak nedir, nasıl olmalıdır ve bu mutfakların malzemeleri nelerdir? konularını ele aldığımız yazımızda profesyonel mutfaklarla ilgili mutlaka bilmeniz gereken bilgilere yer verdik. Endüstriyel mutfak nedir? sorusuna yanıt vererek başlayalım. Endüstriyel mutfak, genellikle ticari amaçlı faaliyet gösteren otel, restoran, fabrika, kafe gibi işletmelerde kullanılan mutfakların genel adıdır.

Bu mutfaklarda, zamanın gereklerine göre işletmenin işleyişini hızlandıran ve kolaylaştıran teknolojik ürünler bulunmaktadır. Bu tip mutfaklarda kullanılan malzemeler hem kalitesiyle hem de dayanıklılığı ile ön plandadır.

Bu mutfaklarda kullanılan metal malzemeler, genel olarak paslanmaz çelikten üretilir. Az önce saydığımız işletmelerin mutfak malzemelerinin tamamı donanımlı ve geniş yelpazeye sahip olmalıdır. İşletmelerdeki mutfaklar, uzun süreli kullanıldığı için malzemelerin minimum seviyede arıza yapması beklenir. Endüstriyel mutfak ürünleri bu beklentiyi karşıladıkları için, işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Endüstriyel Mutfak Dekorasyonu Nasıl Olmalıdır?

endüstriyel mutfak nasıl olmalıdır
Endüstriyel mutfak nasıl olmalıdır

Endüstriyel mutfak ürünlerinde aranan en önemli özelliklerin başında yazımızın başında da belirttiğimiz gibi “dayanıklılık” gelmektedir. Sürekli bozulan, ustası olmayan, malzemesi olmayan ya da çok pahalı olan ürünler tercih edilmemelidir. Herhangi bir arıza durumunda, soruna hemen müdahale edebilecek şekilde geniş servis ağına sahip markalara ait ürünler seçilmelidir.

Endüstriyel mutfak tasarımı yaparken, işletmenin bulunduğu alan göz önünde bulundurulmalıdır. Kullanılacak ürünlerin boyutları mutfağın alanına uygun olmalıdır. Bu alanlar kar amaçlı yapıldığından dolayı mevcut alandan maksimum verimin alınabilmesi oldukça önemlidir.

Malzemelerin mutfağa konumlandırılması sırasında, işletmenin işleyişini en kolay hale getirecek şekli göz önüne alınmalı ve buna göre bir dizilim gerçekleştirilmeli.

Mutfakta kullanılacak endüstriyel mutfak malzemeleri seçimi ise ihtiyaca göre yapılmalıdır. Mutfak ihtiyacı olan firmanın yaptığı işe uygun olan malzemeler seçilmeli; gereksiz ve “olmasa da olur” denilebilecek ürünler alınmamalı. Alınacak her ürün için piyasayı iyi araştırmak ve mümkün olduğunca fiyat/performans ürünlerine yönelmek mantıklı bir adım olacaktır.

İlginizi Çekebilir:  Zen Tarzı Dekorasyon

Örneğin, içecek ağırlıklı satış gerçekleştiren bir işletme için bardak yıkama makinesi mutlak surette mutfakta olması gereken bir üründür. Ancak kebap ve ızgara satışı yapan bir işletmede ise ızgara, fırın gibi ürünlere ağırlık verilmelidir. Bu örnekler sektörün çeşitliliğine ve satışı gerçekleşecek ürünlere göre arttırılabilir.

Ayrıca mutfak dizaynı yaparken, seçilen ürünlerin kolayca temizlenebilir olması da önemli bir faktördür. Bir işletme, mutfağını müşterilerine gönül rahatlığı ile açabilmeli; hijyen konusundan kesinlikle taviz vermemelidir. Bu açıdan düşündüğümüzde, büyük ebatta bulunan ve sürekli kullanılan endüstriyel mutfak malzemelerinin temizliği zor olursa, hijyene sürekli olarak dikkat edilmesi de zorlaşabilir. Bu durum göz önünde bulundurulmazsa aylık maliyetlerde artış yaşanılması kaçınılmaz bir son olacaktır.

Endüstriyel Mutfak Malzemeleri Nelerdir?

endüstriyel mutfak malzemeleri
Endüstriyel mutfak malzemeleri

Birden fazla kullanım alanına sahip olan ürünlerden oluştuğu için farklı başlıklar altında ele alalım.  Hazırlık, pişirme ve servis aşamalarından yola çıkarak farklı türdeki ürünleri farklı başlıklar altında ele alacağız.

Hazırlık Aşamasında Kullanılan Endüstriyel Mutfak Malzemeleri

Hazırlık aşamasında kullanılan endüstriyel mutfak ekipmanları , mutfağa girildiğinde ilk olarak malzemelerin hazırlığı esnasında işe yarayacak olan araçlardır. Örneğin hamur ürünleri ile ilgilenen bir işletmede hamur yoğurma makinesi, karıştırma mikseri veya hamur açma makinesi hazırlık aşamasında kullanılır.

Sulu yemek ya da ev yemekleri ile ilgili hizmet veren bir işletmenin mutfağında ise hazırlık aşamasında patates soyma, patates doğrama ya da diğer sebzeleri parçalama gibi işlevleri olan, özel tasarıma sahip malzemeler kullanılır. Bunun dışında kemik kesme makinesi, kıyma makineleri, et döven ya da parçalayan makineler sıklıkla tercih edilen ürünler arasındadır.

Pişirme Aşamasında Kullanılan Malzemeler

Ocaklar, donanımlı fırınlar, kızartma makineleri, kaynatma kazanları, donanımlı ızgara düzenekleri gibi ürünler pişirme aşamasında kullanılan mutfak malzemeleri arasındadır. İşletmeler kendi fonksiyonlarına göre, hizmet verdikleri alanlara göre, müşterilerine sundukları menülere göre bu ürünler arasından seçim yapmalıdır.

İlginizi Çekebilir:  Sebze Bahçesi Nasıl Düzenlenir? Sebze Bahçesi Düzeni

Servis Aşamasında Kullanılan Malzemeler

Pişirilen ürünlerin lezzeti kadar, nasıl sunulduğu da önemlidir. Burada devreye servis aşamasında kullanılacak endüstriyel mutfak malzemeleri girer. Hazırlanan yiyeceklerin müşterinin önüne gittiğinde sıcak kalması amacıyla kullanılan benmari kazanları, salat bar adı verilen ürünler ve servis istasyonu olarak bilinen araçlar servis esnasında kullanılır.

En Çok Tercih Edilen Endüstriyel Mutfak Malzemeleri

İşletmeler tarafından en çok tercih edilen endüstriyel mutfak ekipmanları şunlardır;

  • Tam donanımlı endüstriyel fırınlar
  • Endüstriyel bulaşık makineleri
  • Büyük buzdolapları
  • Soğutucu dolaplar
  • Sıcak teşhir dolabı
  • Döner ocakları

Bu malzemeler profesyonel mutfaklar kurulurken işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilenler arasındadır.  Sunulacak ürün çeşitliliğine göre malzemelerde artış ya da azalma yaşanması oldukça muhtemeldir. Bu tür mutfaklar tasarlanırken ilk dikkat edilmesi gereken noktalardan biri hiç kuşkusuz maliyettir. Eldeki bütçeyi en verimli şekilde kullanabilmek adına yalnızca gerekli olduğundan emin olunan malzemeleri temin etmek doğru bir adım olacaktır.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir