Çatı ısı yalıtım malzemeleri ile, bir yapının çatı kısmında oluşabilecek ısı kayıplarının önüne geçmek için yapılan yalıtıma, çatı ısı yalıtımı adı verilir. Bir yapıda temel, dış cephe ve çatı ısı yalıtımı yapılırsa ısı kayıplarının önüne büyük oranda geçilmiş olur. Çatıda oluşacak ısı kayıpları yüzde 20-25 civarında olmaktadır. Çatı yalıtım malzemeleri ile bu kayıbın önüne geçilebilir. Bu sayede ısıtma ve soğutmada kullanılan kombi, kalorifer, klima gibi aletlerden tasarruf sağlanmış olur. Bu hem kişilerin bütçesine hem de ülke ekonomisine faydalı olacaktır.
Kömür, doğalgaz gibi yakıtların tüketim miktarı azalacağı için hava kirliliğinin azalmasına da yardımcı olur.
Yalıtım yapılan binalarda yoğuşma, terleme, küflenme gibi yapıya ve insan sağlığına zarar verecek faktörlerinde önüne geçilmiş olunur.
Yapılan ısı yalıtımı aynı zamanda ses yalıtımında da faydalı olacağı için dışarıdan gelecek gürültünün azaltılmasına da yarar. Gürültü miktarının azalmasıyla daha huzurlu yapılar insanların kullanımına sunulmuş olur.
Çatı ısı yalıtım malzemeleri yangına karşı dayanımı fazla olduğu için yangın güvenliğini de sağlayabilir.
Çatıda yapılacak ısı izolasyonu mertek üzerinde, mertek arası, gezilebilir veya gezilmeyen teraslarda, çatı içerisinde yapılabilir.
ÇATI ISI YALITIM MALZEMELERİ
Çatı Yalıtım Malzemeleri – Camyünü
1200-1250 ºC’ de ergitilen inorganik hammaddelerin (silis kumu) elyaf haline getirilmesi ile çatı izolasyon malzemesi olarak kullanılır.
Gazlar ısı iletimi olarak çok başarısızdır. Ancak ısı yalıtımı açısından üstündürler. Mineral camyünü ise, gözenekli yapısı ile havayı bünyesinde hapseder ve böylece neredeyse gazlar kadar düşük ısı iletimi seviyesine ulaşır. Bu gözeneklerin uygun büyüklükleri sayesinde, taşınım, ışınım ve iletim ile ısı geçişi en üst seviyede engellenmiş olur.
Sıcak ve rutubete maruz kalırsa, cam yününün boyutlarında değişiklik olmaz. Zaman içerisinde bozulma, çürüme, küf tutma, korozyon ve paslanma görülmez.
Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından zarara uğramaz.
Isı iletkenlik değeri λ≤0,040/mK’dir.
250 ºC’ ye kadar yanmalara karşı dayanıklı A1 sınıfı yanmaz yalıtım malzemesidir. İklim ve bölge şartlarına göre 11,14,18 kg/m3 farklı yoğunluklarda ve 8 cm’de – 20 cm’ye kadar üretimleri vardır.
Çatı Isı yalıtımı, yangın güvenliği ve gürültünün azaltılmasında da kullanılır. Lifli yapısı sayesinde ses dalgaları absorbe edilir. Bu sayede sesin diğer tarafa geçmesi engellenmiş olur veya en aza indirgenir. Ses, titreşim, yankı gibi sorunlar çözülmüş olur.
Buhar geçirgenlik değeri µ=1’dir. Buharı kolaylıkla geçirir.
Çatı Yalıtım Malzemeleri – Taşyünü
Taşyünü volkanik bir kaya olan bazalt taşının 1400-1500 derecede eritilerek elyaf haline getirilmesiyle oluşturulur. İçeriğinde yüzde 97 oranında doğal elyaf bulunduran ısı yalıtım malzemesidir. Elyaf halindeki bazalt çeşitli şekillerde preslenerek şilte levha, boru şeklinde üretilebilir.
Her iki yüzeyi de kaplamasız, bir yüzeyi bitüm emdirilmiş camtülü kaplı olarak üretilebilir. Her çeşit eğimli metal ve ahşap çatılarda, teras çatılarda ısı, ses yalıtımı ve yangın güvenliği amacı ile kullanılır. En iyi çatı izolasyonu malzemeleri arasında taşyünü yer almaktadır.
Taşyünü özellikleri
- Isı iletkenlik değeri oldukça düşüktür. Isı iletkenlik değeri yaklaşık 0,035 – 0,040 W/mK aralığındadır. Isı iletkenlik değerinin düşük olması taşyününü oldukça iyi bir yalıtım malzemesi yapmaktadır.
- Hem sıcak hem de soğuktan korur.
- Zamanla bozulmaz, kaybolmaz. Organizmalar tarafından zarara uğramaz.
- Yangına karşı oldukça güvenlidir. 1000 °C nin üzerindeki sıcaklığa dayanıklıdır. Bu yüzden yangının başlayıp yayılmasını önler.
- Elyaf yapısından dolayı titreşimleri etkisiz hale getirmekte oldukça başarılıdır.
- Suya ve yağmura maruz kaldığında su itici özelliği vardır.
- Buhar geçirgenliği vardır. Bu sayede nem binanın içinde tutunamaz.
- Sıcaklık farklılıklarında boyutları etkilenmez.
- Doğal bir maddeden imal edildiği için ekolojik ve çevre dostu bir üründür.
Yürünmeyen Teras Çatı Uygulaması
Yürünmeyen teras çatılarda trapez metal çatı üzerine ek yerleri 10 cm binili olacak şekilde 1 kat buhar kesici naylon serilir ve ek yerleri yapıştırılır. Çatı taşyünü levha birbirine şaşırtmalı olacak şekilde tek veya iki kat olacak şekilde geniş pullu dübellerle trapez metal örtüye sabitlenir. Bunun üzerine su yalıtım mebranı yapılır.
Yürünen Çatı Teras Uygulaması
Beton veya gaz beton çatı plağı üzerine eğim betonu yapılır. Eğim betonu üzerine buhar kesici örtü yapıştırılır. Daha sonra bitümlü teras çatı levhaları döşendikten sonra su yalıtımı yapılır. Su yalıtımı üzerine bir kaç keçe serildikten sonra istenilen kaplama yapılır.
Ekstrüde Polistiren (XPS)
Çatı izolasyon malzemesi olarak kullanılabilen xps özellikleri şunlardır.
Ekstrüde polistren; 0,030-0,040 aralığındaki ısı iletkenlik grubundadır.
Kullanım sıcaklığı -50 ile +75 C arasındadır. Yangın sınıfı olarak B1′ dir.
%100 kapalı gözenekleri sayesinde homojen hücre yapısına ve uzun ömüre sahiptir.
Basma dayanımı ve boyut stabilitesi yüksektir.
E sınıfı zor alevlenen, alev yürütmez özelliğine sahiptir.10 mm ila 120 mm kalınlık aralığında ve 600*1200 mm standart en*boy olarak üretilmektedir. En 600 mm standart olup boy 3000 mm’ye kadar üretilebilmektedir.
Ekspande Polistiren (EPS)
Çatı arası izolasyon malzemesi olarak kullanılan eps özellikleri şunlardır.
Ekspande polistren köpüğün ısı iletkenlik değer 0,035-0,040 aralığındadır.
En yüksek kullanım sıcaklık değeri 75 derecedir. Yangın sınıfı B1 dir.
Sprey Poliüretan Köpük Çatı Yalıtımı
Genellikle çatılarda kullanılan bir yalıtım malzemesi olarak sprey poliüretan köpük özellikleri aşağıdaki gibidir.
Poliüretan sprey köpük çatı yalıtımı özellikleri
- λ=0,020-0,022 W/mK. aralığında düşük ısı iletkenlik grubunda bir malzemedir.
- 110 derecelik en yüksek kullanım sıcaklığı sınırında bir materyaldir.
- Yanıcılık sınıfı B2 sınıfı alev yürütmeyen ateşe dayanıklı malzemedir. Alev kaynağı uzaklaştığında kendiliğinden söner
- Püskürtme poliüretan sprey köpük uygulamasında ek yerinin olmaması, yüksek yoğunlukta ve sprey olarak basınçla tatbik edilmesi, tüm boşlukları doldurarak ısı köprüsü oluşmasını önlemesi açısından avantajlı bir malzemedir.
- Çatı zeminine uygulanacak olan poliüretan sprey köpük ile ses yalıtımı da sağlanabilir.
- Uygulanması kolay bir malzeme olan poliüretan sprey köpük çatı yalıtımı bir defa uygulanır ve ömür boyu kullanımı olur. Dolasıyla zaman ve para yönünden tasarruf sağlanmasını sağlar.
- Bakteri, böcek gibi haşereleri barındırmazlar.
- Su ile temas halinde çürüme ve koku yapmaz.
- Yatay ve düşey zeminlerde uygulanabilir.
- Ahşap, metal, beton gibi farklı malzemeler ile çok iyi aderans sağlar, yapışma özelliği fazladır.
- Esnek bir malzeme olduğu için yapı ile birlikte çalışır.
- Su buharı geçirgenliği sayesinde yüzeyin nefes almasını sağlamaktadır.
- Uygulama yapılan alanı korozyon gibi istenmeyen etkilerden korur.
- Kimyasal maddelere dayanımı yüksektir.
En iyi çatı izolasyonu uygulamaları arasında poliüretan sprey köpük çatı yalıtımı tercih edilebilir.
Bu Yazıyı Paylaş!