Poliüretan Nedir, Nerelerde Kullanılır, Uygulaması Nasıl Yapılır?

poliüretan nedir kullanım alanları

Poliüretan nedir, uygulaması nasıl yapılır? Nerelerde kullanılır ve avantajları nelerdir? Özellikleri ve öz nitelikleri nelerdir? Bu içeriğimizde poliüretan üzerine merak ettiğiniz her şeyi bulabileceksiniz.

Çeşitli birçok alanda başta ısı ve sıvı yalıtımı olmak üzere farklı amaçlarla da kullanılan poliüretan özellikleri ve kullanım alanları ile özellikle inşaat ve yapı sektöründe tercih edilmektedir.

Uygulama şeklinin profesyonelce yapılması halinde, uzun süre sağlıklı ve sağlam bir şekilde kullanabilmektedir.

Poliüretan Nedir?

Poliüretan Nedir
Poliüretan Nedir?

Poliüretan elde etmek için İzosiyanat ve Poliol adlı madde bileşenlerine özel koşullar altında yüksek basınç uygulanır ve katalizör malzemeler eklenir. Elde edilen sert köpüklere Poliüretan adı verilir.

Poliüretan Uygulaması Nedir, Nasıl Yapılır?

Poliüretanın kullanım amacı ve yerleri çok farklı olsa da genel kullanım amacı, sıvı ve ısı yalıtımının sağlanmasıdır. Diğer yandan çeşitli etkenlere karşı yalıtma ve koruyucu amaçlı da kullanılabilmektedir.

İlk defa Prof. Otto Bayer tarafından 1937 yılında üretimi yapılmıştır.

Bu malzeme yüksek basınç sağlayan özel makineler ile püskürtülerek ilgili alanlara uygulanmaktadır. Bu esnada makine içerisindeki madde karışımı ısınarak sıvı hal almakta ve köpük şeklinde yüksek basınç altında dışarı çıkmaktadır.

Yüksek bir basınç ile kesintiye uğramadan uygulanması nedeniyle, kaplama alanında kesinti yani boşluk kalması mümkün değildir. Uygulama personelinin gerek görmesi durumunda boşluk bırakması mümkün olabilir. Malzeme uygulama alanı üzerinde 5-10 saniye içerisinde şişmekte ve mevcut hacminden neredeyse 30 ile 40 kat daha büyük hale gelmektedir.

İlginizi Çekebilir:  Kule Vinç: İnşaat Sektörünün Yüksekliklere Ulaşan Gücü

Poliüretan Nerelerde Kullanılır?

Poliüretan Uygulaması Nerelerde Kullanılır
Poliüretan Uygulaması Nerelerde Kullanılır

Malzemenin uygulaması ısı ve ses yalıtımı temelinde kullanmak mümkünken, endüstri ve sanayi alanlarında olduğu gibi birçok alanda da kullanmak mümkündür. Hayatımızın neredeyse her alanda kullanılabilen bu ürün, konfora dayalı eşyaların üretimine de katkı sağlamaktadır. Buna göre poliüretan nerelerde kullanılır? Sorusuna cevap verecek olursak, şunlardan bahsedebiliriz;

  • İnşaat ve tüm yapı sektörlerinde
  • Taşımacılık alanında
  • Mobilya sektörünün farklı kademelerinde
  • Cihaz ve alet üretimi sektöründe
  • Ambalajlama gerektiren sektörlerde
  • Tekstil üretim ve depolama sektöründe
  • Su depolarında sızdırmazlık istenen yerlerde
  • Bina temellerinde
  • Hayvan barınakları ve üretim çiftliklerinde
  • Evlerin çatılarında
  • Soğuk gıda depolarında
  • Makine ve elektronik sektörlerinde

Yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Poliüretan Avantajları ve Faydaları Nelerdir?

Poliüretanın Avantajları, Faydaları ve Uygulaması
Poliüretanın Avantajları, Faydaları ve Uygulaması

Bu malzemeyi kullanmanın uygulandığı alana göre pek çok avantaj ve faydaları bulunmaktadır. Bu avantaj ve faydalardan kısaca şöyle bahsedebiliriz;

Poliüretan Malzemesinin Isı yalıtımı Sağlaması:

Isı yalıtımı sağlaması, uygulamanın en önemli avantajlarından biridir. Kışın ortamın daha sıcak yazın ise daha serin kalmasına yardımcı olarak, ısınma ve soğutma(iklimlendirme) maliyetlerinin düşmesini sağlar.

Poliüretan Malzemesinin Ses yalıtımı Sağlaması:

Malzemenin uygulamasının olduğu alanlarda ses yalıtımı da oluşur. Temel amaç olarak ses yalıtımı amacıyla uygulanmamış olsa da uygulamadan sonra ses yalıtımına faydaları görülmektedir.

Sıvı yalıtımı:

Poliüretan çalışmalarının en olumlu sonuçlarından biri de sıvı yalıtımıdır. Özellikle kırsal kesimde kalitesiz beton kullanılması nedeniyle oluşabilecek sıvı sızıntılarını önlemek için bu malzemenin uygulamasına başvurulmaktadır.

Maliyet:

Sahip olduğu maliyet insanlara yüksek gibi gelse de uygulama ömrü uzun ve sonuca yöneliktir. İklimlendirme gibi birçok noktadaki faydaları ise orta-uzun vadede bütçeye katkı sağlamaktadır. Uzun ömürlü yapısı ise yeni bir gereksinimi ortadan kaldırmaktadır.

Geniş uygulama alanı:

İç ve dış mekânlar olmak üzere her yere uygulanabilir bir ürün olması, poliüretan avantajları arasında öne çıkmaktadır. Tavan veya taban kısımlara uygulandığı gibi, duvar yüzeylerine de rahatlıkla uygulanabilir. Üstelik uygulanacak yüzeyin sac, tuğla veya cam gibi alanlar olup olmadığının hiçbir önemi yoktur.

İlginizi Çekebilir:  Küfeki Taşı Nedir? Kullanım Yerleri, Özellikleri Nelerdir?

Anti bakteriyeldir:

Böcek ve haşerelerin yuva yapmadığı ve pek tutunamadığı özelliklere sahiptir. Ayrıca anti bakteriyel özelliklerinin olması, ürünü daha sağlıklı kılmaktadır.

Poliüretan Özellikleri ve Öznitelikleri

Poliüretan Sertlik:

Üründeki sertlik, yüzeyindeki dokunuş hissinin dikkate alınmasıyla belirlenmektedir. Bunun yanında destek gibi özellikler de yine sertlik ile birlikte test edilebilir.

Poliüretan Yoğunluk Değeri:

Ürünün yoğunluğu ise, kg/m3 veya gr/dm3 şeklinde hesaplanmaktadır. Hesaplama birim hacmine denk gelen ağırlık olarak belirlenmekte ve malzemenin yoğunluğu olarak ifade edilmektedir. Yalıtım maksatlı kullanılan malzemelerin yoğunluğu 10 kg/m3 ile 60 kg/m3 arasında değişmektedir.

Malzemenin yorulması:

Ürüne uygulanan yorulma testleri, öznitelik bakımından ürünün ne kadar dayanıklı olduğunun belirlenmesinde kullanılmaktadır. Normal şartlarda 70 kilo ağırlığına sahip bir basıncın ürün üzerine 80 bin kez uygulanması, testin tamamlanması için gereklidir. Ancak testten önce numune sertliğine de dikkat edilmelidir.

Poliüretan Yanmazlık Özelliği:

Ürün içerisinde bulunan bazı maddeler nedeniyle yanmazlık oranı artırılmıştır. Olası yangınlarda alevin hızla yayılmasını engelleyecek özelliklere sahip ürünün, yanma direnci bir hayli artırılmış durumdadır.

Poliüretan özellikleri dikkate alındığında yapı ve inşaat sektörü başta olmak üzere birçok alanda kullanılabilmektedir.

Bu içeriğimizin ardından “Mıcır taşı” içeriğimizin de ilginizi çekebileceğine inanıyoruz.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir