Peyzajda kullanılan süs bitkileri, rengarenk görüntüleri ve sağladıkları estetik görüntü ile dış mekân dekorasyonu için önemli bir yer tutuyor. Çalılar, gül fidanları ve kolay bakımı ile birçok bitki, peyzaj çalışmalarında tercih edilmektedir.
Ülkemizin dört mevsimi yaşayan bir iklime sahip olması, farklı bitki türlerinin verimli bir şekilde yetişmesine imkân tanımaktadır.
Dış mekânlarda kullanılan süs bitkileri arasında bulunduğunuz bölgenin iklimine uygun olanları seçerek, dış mekân deklarasyonunuzu en iyi şekilde yapabilirsiniz.
Bu bitkileri, farklı birkaç gruba ayırmak mümkündür. Kısaca gruplara ayıracak olursak, şunları sıralayabiliriz;
Türkiye İklimine Uygun ve Peyzajda Kullanılan Süs Bitkileri Nelerdir?
Yer Örtücü Bitkiler
Yer örtücü bitkiler, peyzaj çalışmalarında en sık tercih edilen türlerden biridir. Ağaç veya çiçek fidanları dışında daha çok çimlik alan olarak ayrılan kısımlarda rengarenk görüntüler edinmek için kullanılırlar.
Bodur ve kısa boylu olan bu bitkiler, farklı renkleri ile birçok alanda muhteşem bir estetik görüntü yakalanmasını sağlarlar. Gövde kısımları dikildikleri alana yayıldıkları için, genellikle zemin gözükmeden şık bir tasarımın elde edilmesine imkân tanırlar.
Çimlerin yeşil rengi ile harika bir uyum sağlamaları, bu bitkilerin tercih edilme nedenlerinden biridir. Gübre ihtiyaçları genellikle az olan bitkiler düzenli olarak sulandıklarında, fazla bakım ihtiyaçları da bulunmamaktadır. Çalılar grubundan farklı bitkilere de yer verilebilir olsa da amaç yer örtülmesi sağlamaktır. Bu nedenle, daha çok zemine yayılan çiçek formları tercih edilir.
Soğanlı Bitkiler
Soğan formunda olan çiğdem, sümbül, nergis ve lale gibi peyzajda kullanılan süs bitkileri, mevsimlik bitkilere benzer özellikler gösterirler. Tüm peyzaj çalışmalarında sıklıkla tercih edilen soğanlı peyzaj bitkileri, yer örtücülere göre biraz daha bakım gerektirir.
Bahar ve yaz aylarında çiçeklenen bu bitkilerin yeşilin tonları ile farklı renkleri bir arada sunmaları, peyzajın görselliğini artırmaktadır. Glayöl, yıldız çiçeği ve zambak gibi farklı alternatifleri ile soğanlı bitkileri tüm çalışmalarınız için değerlendirebilirsiniz.
Çim Bitkileri
Kolay bakımları ve yer örtücü özellikleri ile tercih edilen çim bitkileri, kolay bakımı ile de dikkat çekmektedir. Kısa boylu ve bodur çim bitkileri yer örtücülerden ayrı değerlendirilse de iyi bir yer örtücülerdir.
Çim bitkilerinin en önemli özellikleri, yetiştirme ve bakım maliyetlerinin az olmasıdır. Neredeyse sadece sulama masrafları ile bu bitkilerden faydalanarak, peyzaj çalışmalarınızı yemyeşil bir hale getirebilirsiniz. Kışın sararan veya kuruyan yapıda olan bitkilerin baharın gelmesiyle tekrardan yeşermeleri, uzun yıllar kullanılmalarına imkân tanır.
Mevsimlik Çiçekler – Peyzajda Kullanılan Süs Bitkileri
Bu çiçeklerde peyzajda kullanılan süs bitkileri arasında, çimler gibi maliyet bakımından avantaj sağlarlar. Özellikle çok yıllı yani uzun ömürlü çiçek formlu peyzaj bitkilerinin tercih edilmesi, maliyetleri düşürmektedir. Her sene mevsiminde kendiliğinden açan ve basit bakım gerektiren çiçekler, uzun ömürleri ile tercih edilirler.
Sarılıcı ve Tırmanıcı Bitkiler
Uzun ve ince gövdelere sahip sürüngen yapıları ile kamelyalar, duvarlar ve sırıkların boyunca tırmanan bu bitkiler, Türkiye’de ki peyzaj çalışmalarının önemli bitkileri arasındadırlar. Çiçeksiz veya çiçekli olarak iki ayrı forumda bulunan bitkiler, desteksiz olmaları durumunda ise buldukları yüzeye yayılırlar. Birçoğu bol su isteyen bitkilerin bakımları, diğerlerine göre biraz daha zor sayılabilir.
Ağaç ve Ağaççıklar
3 ile 7 metre arasında olup odunsu ve dar gövdeli bitkiler, ağaççıklar olarak tanımlanır. 7 ile 15 metre arasında veya daha büyük olanları ise, ağaç olarak anılırlar. Ağaç ve ağaççıkların genellikle meyvesiz olanları tercih edilirken, tercihe göre meyve veren türleri de peyzajda kullanılır.
Çalı Formlu Bitkiler
Peyzajda kullanılan süs bitkileri arasındaki çalı formlu bitkiler, özellikle doğal çit yapımı için en iyi alternatiflerdir. Boyları genelde 15-20 santim arasında olan çalı formlarının, 3-5 metreye uzanan türleri de bulunmaktadır. Genel itibariyle ağaç formuna çalan bu bitkilerin önemli bir kısmı meyvesiz olsa da meyveli türleri de bulunur.
Bu yazımızda peyzajda kullanılan süs bitkileri üzerine ayrıntılı bilgileri sizlerle buluşturduk. Peyzaj konusunda daha fazla bilgi edinmek için “Çiçek açan çalı türleri” yazımızı da okumanızı öneririz.
Bu Yazıyı Paylaş!