Bu yazımızda ahşap yüzeylerin boyanması nasıl yapılır, kullanılan malzemeler nelerdir, dikkat edilmesi gereken püf noktaların neler olduğuna değineceğiz.
Ahşap yüzeylerin boyanması nasıl yapılır?
Dekorasyon dediğimizde evimizi her zaman yeni eşyalar ile değiştirmemiz gerektiğini düşünürüz ama aslında ahşap boyama teknikleri ile de mekanlara yepyeni bir hava katmak mümkündür. Özellikle son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz ahşap boyama ile mutfak dolaplarınızdan, yemek masasına, evinizdeki pek çok eşyayı yenileyebilirsiniz. Yazımızda evde ahşap boyamanın püf noktalarını birlikte inceleyeceğiz.
Öncelikle ahşap yüzeylerin boyanması dediğimizde evdeki hangi eşyalardan bahsettiğimize bakalım. Evimizi yenilemeyi düşünüyorsak ahşap kapılarımızı, pencere doğramalarını, ahşap mobilya detaylarını, mutfak dolaplarını, ahşap masa ve sandalyeleri ve hatta dış cephede bulunan panjur veya saçak altları gibi pek çok ahşap detayı da boyayıp evimize yeni bir soluk getirebiliriz.
Ahşap Yüzeylerin Boyanması için Kullanılan Malzemeler
Ahşap yüzeylerin boyanması işlemine başlamadan önce edinmeniz gereken malzemeler aşağıdaki gibidir.
Zımpara
Yüzeyin pürüzlerden arındırılması ve daha mükemmel bir sonuca ulaşmak için zımparalama işlemi elzemdir.
Boya
Ahşap yüzeyinize ve beklentilerinize uygun bir boya seçimi yapılması önemlidir. Metalik, mat, sedefli ya da parlak, saten bitişli pek çok boya çeşidinden kendi isteğinize uygun olanı seçmek size kalmış.
Fırça
Dikkat edilmesi gereken bir nokta da boyayı uygulayacağınız fırçaların iyi seçilmesidir. Tek boyutta aldığınız bir fırça, yüzey detaylarını tamamlamak için yetersiz kalabilir. Bu sebeple farklı boyutlarda fırçaların alınmış olması da aynı şekilde önem taşır. Daha az fırça izi için rulo şeklindeki fırçalardan da yardım alabilirsiniz.
Vernik
Ahşap boyama işlemi tamamlandığında yapılması gereken şey ise yüzeyin daha pürüzsüz ve kusursuz görünmesini sağlamaktır. Bu işi vernik sayesinde yapabiliriz. Vernik aynı zamanda yüzeyin çizilme gibi durumlara karşı da dayanıklılığını artıracaktır ve canlı renkleri koruyacaktır. Vernik için sprey ya da likit formda olan ürünlerden kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.
Ahşap Yüzeylerin Boyanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar
Ahşap yüzeyler boyamaya başlamadan önce atlanılmaması gereken hazırlık süreçleri vardır. Bu süreçlerden biri de, ahşap yüzeylerin her türlü pürüzden zımpara yardımı ile arındırılmasıdır. Eğer eski boya kabarmış ise eski boyalar kazınarak ahşaptan sökülmelidir.
İkinci aşama olarak bezir yağı ya da ahşap koruyucular ile yüzey doyurulmalıdır. Bu işlemin ardından 12 – 18 saatlik kuruma süresi vardır, bu süre sonunda yüzeyimiz astar boya işlemi için hazırdır.
Astarlama işlemi astar boya uygun şekilde inceltilerek yine uygun bir fırça ile yüzeye ince bir tabaka olarak uygulanır. Bu astar boya 8 saat kadar bir sürede kuruyacaktır.
Astar boyası kuruduktan sonra yüzeyde son kalan pürüzler de iyice ortaya çıkacaktır. Görünen çukur veya çatlaklar, sentetik macun ile doldurulup, bu macunun kurumasının ardından zımparalanmalıdır. Bu sentetik düzeltme macununa da yoklama macunu adı verilmektedir.
Yoklama macunu işlemi sonrasında yüzey, hafif nemli bir bez ile temizlenmeli ve kalıntılardan arındırılmalıdır. Her aşamada temizlik oldukça önemlidir.
Temizlik işlemi de bitirilen yüzeye artık ikinci astar katmanı uygulanmaya başlanabilir. İkinci astar katı, eğer çalışılan yüzey geniş bir yüzey ise ilk astar katına dik olan fırça darbeleri ile uygulanmalıdır.
İkinci astar katının kurumasından sonra son kat boya sürümüne geçilebilir. Ahşap yüzeyinize uygun seçilmiş olan istediğiniz renkteki boya, yüzeye kullanma talimatlarında da belirtildiği şekilde inceltilerek uygulanır. Çalışılan yüzey geniş ve hata kaldırmayan bir yüzey ise boya atım işlemi uygun tabancalar ile de yapılabilir, bu şekilde yüzeyde oluşabilecek olan fırça izlerinin de önüne geçilmiş olacaktır.
Tüm boyama işlemlerinin ardından vernik unutulmamalıdır. Vernik, pürüzsüz ve kusursuz yüzeyler için şarttır. Vernik uygulamasının yapılacağı yüzey tamamen kurumuş olmalıdır.
Bu Yazıyı Paylaş!