Sıcak havada ve soğuk havada beton dökümü, yerleştirilmesi ve küründe çeşitli sorunlar çıkmaktadır.
Bu yazımızda soğuk ve sıcak havalarda beton dökümünde nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayacağız.
Sıcak Havada Beton Dökümü
Sıcak havada ve soğuk havada beton dökümü ile ilgili dikkat edilmesi gereken kurallara ilk önce sıcak havada beton dökümü ile başlayalım. Sıcak havada beton dökümü yapılmasında aşağıdaki maddelerde açıklanan hususlara dikkat edilmesi gerekir.
- Gece sıcaklığı gündüz sıcaklığından daha az olacağı için, çok sıcak ve kuru havalarda akşam veya gece vakti beton dökülmelidir.
- Sıcak havada beton dökümü öncesi kalıp ve donatı su ile ıslatılmalıdır. Güneş altında sıcaklığı artan donatı ve kalıbın ısısı düşürülerek betonun zarar görmesi engellenmiş olur.
- Betonun transmikserdeki sıcaklığı, beton dökümü esnasında hava sıcaklığı ve betonun koruma süresi boyunca sıcaklıkları ölçümlenmelidir. En düşük ve en yüksek sıcaklıklar kayıt altına alınmalıdır.
- Şantiyeye gelen betonun sıcaklığı 35 °C’den daha az olmalıdır.
- Döküm sahasına gelen beton fazla bekletilmeden yerleştirilmeli ve vibrasyon işlemi kısa sürede bitirilmelidir.
- Hava sıcaklığından dolayı plastik rötre çatlaklarının önüne geçmek için beton yüzeyi çuval bezi, hasır vb suyu tutabilecek tekstil ürünleri ile kaplanır. Su kaybını önlemek için örtü malzemesi sürekli ıslak tutulmalıdır.
- Döküm esnasında direk güneş ışığından korunmalıdır.
- Kalıba yerleştirilen ve hidratasyonu devam eden beton hiçbir durumda 65 °C’ yi geçmemelidir. Betonun kütle merkezindeki ve kalıp – dış yüzey arasındaki sıcaklık farkı donatılı betonda 25°C den fazla olmamalıdır.
- Betonun üretilmesi ile şantiyeye gelmesi arasındaki süreç iyi bir şekilde planlanmalıdır. Trafiğin az olduğu vakitlerde döküm programlanabilir. Betonun yerleştirilmesinin güç olduğu sıkıntılı yerlerde transmikser içindeki beton miktarı azaltılabilir ve priz geciktirici katkı maddeleri kullanılabilir.
- Beyaz renk ışığı yansıttığı için transmikserin dış tamburu beyaza boyanabilir. Santralden çıkmadan hemen önce transmikserin dış kısmına su tutulabilir.
- Beton imalatında kullanılan suyun ısısının yüksek olmamasına dikkat edilmelidir. Betonda kullanılacak su direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
- Hidratasyon ısısı düşük çimento kullanılmalıdır. Çimento dozajına dikkat edilmelidir.
- Karışım içerisinde agreganın ısısı da oldukça önemlidir. Direk güneş ışığından korunmalı ve karışıma eklenmeden önce su ile ısısı düşürülmelidir.
- Çok sıcak havalarda beton karışım suyu yerine agrega büyüklüğünde buz parçaları kullanılabilir. Buz tamamen eriyinceye kadar karışım sağlanmalıdır.
Soğuk Havada Döküm Yapılması
Soğuk havada beton dökümüne karşı alabilecek bazı önlemler aşağıdadır;
- Don riskinin olduğu havalarda döküm yapmaktan mümkün mertebe kaçınmak gerekir.
- Betonun yerleştirilmesinden kalıpların yüzeyi mutlaka denetlenmelidir. Kalıp yüzeylerinde buzlanma varsa dökümden evvel bunların temizlenmesi gerekir.
- Soğuk havada beton dökümü esnasında sıcaklığına dikkat edilmelidir. Belirtilen değerlerden aşağıda olmamalıdır.
- Betonun yerleştirilmesinden sonra oluşacak ısının yayılması önlenmelidir. Bunun için kalıp yüzeylerine yalıtım yapılabilir. Betonun açıkta kalan dış yüzeylerine ise cam yünü gibi yalıtım sağlayabilecek malzemeler örtülebilir.
- Priz sürelerinin uzamasını önlemek için döşeme altlarında ısıtma yapılabilir.
- Beton belli bir mukavemete gelene kadar korunmalıdır.
- Betonun yeterli dayanıma ulaşması için daha fazla zaman gerektiği için kalıp daha geç alınmalıdır.
- Soğuk havalarda çimento seçiminde değişiklik yapılabilir. Yüksek hidratasyon ısısı olan çimento seçilebilir. Çimento dozajı arttırılabilir.
- Prizi hızlandıracak ve suyun donma derecesini düşürecek beton antifiriz katkı kullanılabilir.
- Betonun ilk yerleştirilmesi esnasında donma sıcaklığının altına düşmemesi için beton elemanları (agrega, çimento, su) ısıtılabilir.
- Santralden şantiye sahasına kadar betonun soğumasına karşı yeterli önlem alınmalıdır.
Sıcak havada ve soğuk havada beton dökümü üzerine yazmış olduğumuz makaleden sonra diğer konuları da incelemenizi tavsiye ederiz.
Bu Yazıyı Paylaş!