Küpeşte Nedir? Küpeşte Çeşitleri Nelerdir?

küpeşte çeşitleri

Küpeşte, nakliye ve inşaatta farklı anlamları olan bir terimdir. İnşaatta trabzan, korkuluğun elle tutulan kısmını ifade eder. Taşımada, güvertenin üstündeki kısmı tanımlar.

Ancak günümüzde trabzanın ne anlama geldiği sorusu daha çok mimari açıdan gündeme gelmekte ve tırabzan nedir sorusu da dekoratörlerin sıklıkla kafasını karıştırdığı bir konudur.

Teras, merdiven gibi yapıların güvenliğini sağlamak için korkuluklar demir, krom, paslanmaz çelik veya ahşaptan yapılmaktadır. Küpeşte, destek elemanı olarak ilk basamaktan son basamağa kadar merdiven çıkarken kolaylık sağlayan önemli bir yapıdır.

Kolçak tasarımı insan elleriyle uyumluluğa dayanmaktadır. Tutması kolay ve dayanıklı olması kol dayama yerinin en önemli özellikleridir. Merdivenlerin şekline göre korkulukların şekli de değişecektir.

Küpeşte kelimesi korkulukla eş anlamlıdır. Daha detaylı olarak korkuluğun elde tutulan kısmı olarak ifade edilebilir. Küpeştenin ne anlama geldiğine ve ne olması gerektiğine bakacak olursak, basamak uzunluğu, merdiven boyutu, duvar mesafesi vb. niteliklerden bahsetmemiz gerekir. Bu ara eleman sadece güvenlik sağlamakla kalmaz, aynı zamanda merdiven inip çıkmayı da kolaylaştırır. Korkuluklar çeşitli malzemelerle çeşitli şekillerde tasarlanabilir.

Küpeşte Çeşitleri Nelerdir?

Küpeşte çeşitleri nelerdir
Küpeşte çeşitleri

Kolçak fonksiyonel bir çözüm sunan dekoratif bir unsurdur. Alüminyum korkuluklar diğer tiplere göre daha dayanıklı bir tiptir. Bu nedenle balkon korkulukları ve küpeşteleri genellikle bu malzeme ile üretilmektedir. Cam korkuluklar estetik açıdan benzersiz bir görüntü sağlar.

Bina içi merdivenler için ilk tercihtir. Ayrıca hammaddesi silisyum (kum) olduğu için çevre dostu bir malzemedir. Ahşap korkuluklar doğal bir görünüm sağlar. Kullanım alanı için sıcak bir ortam sağlar. Genellikle bahçelerde kullanılır.

Modern mimari tarzlar için pleksi korkuluklar ilk tercihtir. Pirinç gibi farklı malzemelerden yapılmış kolçak çeşitleri de vardır. Daha geleneksel evler, farklı bir atmosfer katmak için pirinç korkulukları tercih ediyor. Kare trabzanlar ve yuvarlak trabzanlar da trabzanların farklı biçimleridir.

İlginizi Çekebilir:  Derz Dolgu Nedir? Silikonlu Derz Nedir? En İyi Derz Dolgusu

Küpeşte Nerelerde Kullanılır?

Küpeşteler birçok yerde dekoratif amaçlı ve aynı zamanda koruma amaçlı kullanılmaktadır. Balkonda bu iki amaç için kullanılır ve birçok çeşidi cephede hareketlilik sağlar. Teraslarda, merdivenlerde, bahçelerde, havuz kenarlarında kullanılır.

Günümüzde sanayinin ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte koruyucu olmaktan çok dekoratif bir unsur olarak kullanılması daha önemli hale gelmiştir. Bu nedenle birçok çeşit üretilmiş ve farklı alanlarda kullanılmıştır.

Alüminyum Küpeştenin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Merdivenler, balkonlar, teraslar ve binaların birçok yerinde güvenli ve güzel dekorasyon çalışmaları sağlamaktır. Tamamen alüminyum profillerden yapıldığından bu uygulamaya “alüminyum küpeşte” denir.

Korkuluklar, alüminyum, ahşap, çelik, krom, plastik ve benzeri malzemelerden üretilmektedir. Diğer küpeşte uygulamalarından farklı olarak alüminyum korkuluklar sökülebilir özelliktedir. Bu profiller daha sonra birbirine vidalanarak oluşturulmakta ve tekrar demonte edilebilmektedir. Alüminyum korkuluklar merdivenlere, balkonlara, bina girişlerine, asma katlara, bahçelere, havuz kenarlarına ve teraslara kolaylıkla uygulanabilir.

Alüminyum küpeştenin sağladığı faydalar nelerdir, maddeler halinde sıralayalım:

  • Merdiven, balkon, teras, havuz başı gibi kullanım alanlarında estetik, görsel efekt ve uzun ömür sağlayarak yapıların değerini arttırır.
  • Temizlik dışında herhangi bir bakım gerektirmeyen ve uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılan malzemelerinin üstün özelliklerine güvenerek modern akıllı yapıların tamamlayıcısı ve vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.
  • Paslanma yapmaz ve korozyon riskine karşı dayanıklıdır.
  • Binanın değerini artırabilecek bir dekor olup güçlü ve hafiftir.
  • Her binadaki atmosfer nazara alınarak etkili çözümler sunar, kullanım kolaylığı ve uygulama çeşitliliğine olanak tanıması da cabası olarak görülebilir.
  • İç ve dış mekanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Yapıyı aşırı yüklemeyecektir.
  • Geri dönüşüm özelliğine sahip olduğu için doğa dostu bir yapıdır.

İlginizi Çekebilir: 8 – 10 – 12 – 14 – 16 – 20 – 22 – 24 – 26 – 30 – 32 – 34 – 36 – 38 – 40 mm demir ağırlık tablosu

İlginizi Çekebilir:  Sandviç Panel Özellikleri, Avantaj ve Dezavantajları, Kullanım Alanları
Bu Yazıyı Paylaş!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir