Yerden ısıtma sistemleri kullanışlı mı?
Konutlarda kalorifer sistemlerinin içinde son yıllarda en çok popüler olan yerden ısıtma sistemine her geçen gün talep daha fazla artıyor. Yerden ısıtma sisteminin en büyük özelliği zeminden gelecek olan Soğuk havayı kesmesi ve tüm tabanı ısıtarak evin daha çabuk ısınmasını ve daha geç soğumasını sağlamasıdır.
Yerden ısıtma sistemi zemine yapılacak olan döşemenin altına uygulanır. Küçük hortum şeklinde ki borular döşeme zemininin altına yerleştirilir, kombiden gelen su yerleştirilen boruların içerisinden dolaştırılır ve zemini ısıtır. Isınmış olan zeminden doğal ışınım yolu ile yayılan ısı sayesinde ortam ısıtılmış olur. Işınım yolu ile ısıtma, Güneş’ in gezegenimizi kilometrelerce uzaktan ısıtabilmesi gibi düşünülebilir.
Uygulama yapıldıktan sonra üzerine genelde seramik -kalebodur ve laminat uygulamaları yapılır. Ancak bunların içinde en çok uygulanan ve kullanış bakımından en kullanışlı olan seramik malzemelerdir. Yerden ısıtma sistemleri hem ekonomik olması bakımından hem de oda içinde ideal sıcaklığını çok uzun süre muhafaza etmesi bakımından tercih nedenidir. Yerden ısıtma sistemi İdeal koşullarda ortalama su sıcaklığı 35-55°C mertebelerinde çalışır.
Yerden ısıtma sistemi 1980 yılların sonlarına doğru ufak çaplı da olsa Ülkemizde kullanılmaya başlanmıştır. Bu sistem sayesinde Odalar arasında ısı farkı pek olmaz, genelde her odanın sıcaklığı birbirine yakındır. Petek sistemine göre odalarda oluşabilen ısı farkı, yerden ısıtma sisteminde pek görülmez.
Petek veya klima ısıtma sistemlerinde görülen tavanda ısı birikmesi yerden ısıtma sisteminde söz konusu değildir. Isı, bina yapı elemanları içinde depolandığı için ani ısı değişimlerinden çok fazla etkilenmez.
Yerden ısıtma mı iyi yoksa petek mi?
Son dönemde yapılan inşaatlarda en çok tercih edilen Yerden ısıtma sistemi; ısınma olarak oldukça kullanışlı ve kaliteli bir sistemdir, sistem ayaklardan başlayarak ortamı ısıtır, petek sistemine göre daha konforlu, daha iyi ısı sağladığı kullanıcılar tarafından tavsiye edilmektedir. Ayrıca bilindiği gibi petekler pencere önüne monta edildiğinden dolayı o bölgede bir ölü nokta oluşur, yerden ısıtma sisteminde bu tarz ölü yerler ev içinde oluşmaz, odalarda eşya koyulacak yerlerin seçimine engel olmaz.
Diğer bir avantajı çocuklu aileler için, bilindiği gibi ufak bebekler ve çocuklar genelde yerde oynamayı tercih ederler, çocukların sağlığı açısından zeminin soğuk olması tehlikelidir. Yerden ısıtma sisteminde ise Koridor, odalar, mutfak gibi alanlarda zemin sıcak olduğu için çocuklarınızı da emniyete almış olursunuz.
Ayrıca dolaşım sisteminde ki suyun ısı derecelerine bakmamız gerekir, Radyatör Sistemleri en az 70-80 °C sıcak su ile çalışırken yerden ısıtma sistemi 35-55°C mertebelerinde çalışır. Daha düşük sıcaklıklarda ısınma sağladığı için yerden ısıtma sistemleri daha enerji verimlidir. Aynı zamanda radyatör sistemi ile tüm mahal hacmi ısıtılmaya çalışılırken yerden ısıtma sisteminde yaşam alanı ısıtılır.
Yakıttan %10 ile %15 arası tasarruf sağlar. Metrekareye bağlı olarak değişir. Kalorifer petekleri genelde fazla is yaptığı için evde kirlenme daha fazla olur, yerden ısıtma sisteminde bu sorun minimumdur. Radyatör kullanımında yıllık bakım ve temizliğinin yapılması gerekir. Yerden ısıtma sisteminde temizliği iki yılda bir yapılması yeterli olur.
YERDEN ISITMANIN DEZAVANTAJLARI
Isı sistemi, zemin üzerine kurgulandığı için sistemin ve zeminin ısınması zaman alır. Ortalama 1,5-2 ile 4 saat arasında ısınma sağlanabilir. Sistemin sürekli çalışması avantaj sağlar kapatıldığında tekrar ısınması zaman alacaktır.Boruların içinde biriken kir, çamurlaşmış pislikleri ve bakterileri kimyasal ilaç kullanarak ve makine yardımıyla arındırılıyor.
Bu Yazıyı Paylaş!