Prefabrik evler, fabrikada tek tek üretilen parçaların sonradan monte edilerek bir araya getirildiği konutlardır. Bu yapılar, geleneksel beton binalara göre birçok avantaja sahiptir. Örneğin, taşınabilir olmaları sayesinde farklı manzaralara karşı konumlandırılabilir, doğal afetlere karşı daha dirençli yapılarıyla daha az hasar görür, kullanım ömürleri 40 ile 50 yıl arasında değişebilir ve maliyet açısından daha ekonomiktirler. Eğer siz de “Her an değişebilir manzaralar eşliğinde ailem ve sevdiklerimle kaliteli vakit geçirmek istiyorum” diyorsanız, prefabrik evler tam size göre bir seçenek olabilir. Hoş geldiniz, keşfetmeye başlayalım!
1. Aşama: İhtiyaç
Prefabrik ev almayı veya yaptırmayı düşündünüz ama öncelikle evinizde ihtiyacınız olan odaları, alanları ve gündelik hayatınızda ihtiyacınız olan şeyleri belirleyip, bunları bir liste haline getirmelisiniz ki bir sonraki aşamada size kolaylık sağlasın!
2. Aşama: Mimari Tasarım Hazırlama
İhtiyaçlarınızı belirlediniz, elinizde içinize sinen birkaç ev modeliniz var ve bu ihtiyaçlarınız doğrultusunda sıra geldi bu prefabrik ev yapan uygun bir firma bulmaya. Firmalar gereksinimler ve uygulamalar hakkında bilgi sahibidirler ve tavsiyelerine uyarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Aynı zamanda evinizin işlevselliğini ve görünümünü büyük ölçüde artıracak uygun çözümler sunabilirler. Evinizi yaptırmak istediğiniz yere göre gereken evraklar ve izinler konusunda da yapmanız gerekenlerle ilgili size yol gösterirler.
3. Aşama: Bütçe Hazırlama
Prefabrik ev üreticisi firmalar belirli standartlarda bir evi size tedarik ediyor ve sizin sağladığınız temellere evi yerleştiriyorlar. Evin tedariğini hallettik, sıra geldi evin diğer gerekliliklerine:
- Temel işleri: Prefabrik ev üreticilerinin işleri dışında oluyor genellikle temel atma işlemi. Prefabrik evinizi direk alıp, öylesine bir zemine koyamıyorsunuz maalesef. Altına düz bir beton atılıp, temelinin hazırlanması gerekiyor ki eviniz sağlam bir yapı üzerinde durabilsin.
- Bağlantı işleri: Elektrik bağlantısı, su tesisatı bağlantısı, kanalizasyon bağlantısı ve haberleşme bağlantıları gibi şebeke işlerinizi planlayıp, yürütmeniz gerekiyor.
- Evin yapısı: Evinize ek bina veya alan eklemek isterseniz tabiki bunun içinde ayrı bir bütçe ayırmanız gerekecek.
- Pencere ve kapılar: Genellikle üretici firmadan gelir ama bu konuyu netleştirdiğinizden emin olun mutlaka.
- Çatı kaplaması: Seçtiğiniz çatı tipine bağlı olarak değişir. Eğer kiremitli çatı isterseniz ona göre düzenlemeler yapılır.
- İç kaplamalar: Sadece boya değil, kapılar, merdivenler, zemin kaplamaları, dolaplar, pencere kaplamaları gibi evin içini oluşturan yapılacak şeyler var. Bunlar da gerekli yerler tarafından evinize ve ihtiyaçlarınıza uygun olarak yapılmalıdır.
4. Aşama: Mühendislik Tasarımı
Evin büyüklüğüne ve mimarinin karmaşıklığına bağlı olarak mühendislik tasarımı 4-12 hafta arası sürebilir. Bu aşamada ev 3 boyutlu bir yapboz gibi tek tek tasarlanıyor. Evi tasarlarken tasarımcılar elektrik, havalandırma ve sıhhi tesisatların düzenini dikkate almalıdır. Bu nedenle mühendislik tasarımı başlamadan önce ilgili tüm firmalarla evle ilgili bütün düzenlemelerin ve anlaşmaların yapılmış olması çok önemlidir. Bu aşamanın sonunda prefabrik ev üretimi için tasarımların tamamı hazırdır.
Tasarımcılar ayrıca “temel kurulacak yüklerin planı” ile birlikte saha içi montaj kılavuzun nu hazırlayacaklardır.
5. Aşama: Yeri Hazırlamak
Şantiye işleri, mühendislik kısmı devam ederken hazırlanacaktır. Evin tasarımı tamamen bitmeden önce yüklenicinin yük planına “temellerin yüklenme planını” göndermesi, böylece genel yüklenicinin temel işlerini yürütebilmesini sağlayacaktır.
Bu aşamada iyi bir zamanlama oldukça önemlidir.
Temel atıldıktan ve ölçüler üreticiye onaylandıktan sonra üretime başlanabilir.
Temelin büyüklüğü, şekli üretici tarafından verilen tasarımdan farklı ise hatayı düzeltmek için bir an önce harekete geçilmelidir.
Genel yüklenici temeli değiştirecek veya üretici, üretimden önce tasarımı değiştirecektir.
Genellikle bu tür hatalar için ek masraflar ve hasarlar temel işlerini yapan genel yükleniciden tahsil edilir( sözleşmenizde yazıyorsa eğer).
6. Aşama: Üretim
Tüm sürecin en kuşa aşamasına geldik; ÜRETİM!
Ismarlama bir aile evinin üretimi genellikle bir haftadan az sürer. Bir sorun olmadan tamamlanması için mühendislik tasarımının kusursuz olması gerekir. Bu yüzden tasarım ve mühendislik aşamasında çok fazla özen gösteriliyor ve daha fazla zaman ayrılıyor bu aşamaya doğal olarak.
İyi bir tasarım ve düzgün bir uygulama şantiyeye teslim edilen ürünlerin üstün kalitesi ile sonuçlanır.
7. Aşama: Taşımacılık
Tam boyutlu bir prefabrik evi taşımak için birden fazla kamyona ihtiyaç var. Günümüzde prefabrik evler modüler olarak üretildiği ve taşındığı için parça parça kamyonlara konulup taşınabiliyor ve böylece taşıma işleminin ulaşımı da daha kolay oluyor. Ayrıca taşımanın maliyeti olduğunuz yere ve o yerin koşullarına göre değişebiliyor bunu da unutmamak lazım.
8. Aşama: Yerinde Montaj
Ev yerinde montaj edilir. Montajın süresi evin büyüklüğüne ve arazinin zorluk koşullarına ve istenilen diğer durumlara göre değişiklik gösterebilir.
9. Aşama: Teknik Tesisatlar
Ev yerleştirildikten sonra üretici ve ekibi oradan ayrılacak ve yerine saha ve teknik kurulumları yöneten şirketin çalışmalarını koordine edecek genel yükleniciye bırakılacaktır. Tipik tesisler, sıhhi tesisat, elektrik, ısıtma, havalandırma ve haberleşmedir. Düzgün bir şekilde bitmesi ve test edilmesi birkaç haftanızı alabilir.
10. Aşama: İç Mekan Kaplamaları
İster bulduğunuz bir şirket isterseniz kendiniz evinizin iç mekan kaplamalarını yapmaya başlayabilirsiniz artık. Yerlere hangi kaplama yapılacağı, duvarlarda değişiklik olup olmayacağı, mutfak dolaplarının ve fayanslarının seçimi gibi işleri bu aşamada özenle ve dikkatle yapmalısınız.
11. Aşama: Evi Teslim Etmek
İç mekan işleri de tamamlandıktan sonra üretici firma mal sahibi ile birlikte evi son bir teftiş yapıp, her şeyin planlara ve isteğe göre yapılıp yapılmadığını kontrol edip doğrulamalıdır.
Evin yapısında herhangi bir sorun çıktığında bu durumdan üretici firma sorumlu tutulmalı ve bu sorun üretici garantisi kapsamında çözülmelidir.
Ve artık evinize taşınabilirsiniz!
Bu Yazıyı Paylaş!