Şantiye nedir: İnsanların gündelik yaşamlarında sıkça şantiye kelimesini duyması şantiye nedir ne iş yapar sorusunu beraberinde getirir. Bu nedenle kelimenin anlamını ve nerelerde karşılaşılabileceğine dair detayları vermek gerekir. Ayrıca Erga-Granit ailesinde şantiye kavramının önemini vurgulamak gerekir.
Şantiye Nedir?
Türkçede şantiye üretim halindeki yapı, inşaat alanı, yapı hazırlama alanı, gemilerde tezgah gibi alanlara verilen isimdir. Özel olarak hazırlanan bu alanlarda yapının inşa edilmesi sağlanır. Bu nedenle ekipman, bölüm ve çalışan tarafından yoğun olan bir alanı ifade eder.
Türkçede birden fazla anlama gelen şantiye temel olarak inşaat veya üretim alanları için kullanılır. Bu kelimenin kökeni ise Fransızca diline ve bu dilde bulunan chantier kelimesine dayanır.
Şantiye Çeşitleri Nelerdir?
Temel olarak yapıların hayata geçirildiği alan (inşaat alanı) olarak kabul edilen şantiyeler kendi içinde çeşitlere ayrılır. Tercih edilen çalışma metodları, yapılan işler ve alanın büyüklüğü gibi özellikler şantiye çeşitlerini oluştururlar.
Günümüzde iş sahasında yaygın şekilde görülen şantiye çeşitleri şunlardır;
- Maden şantiyeleri
- Doğal taş şantiyeleri
- Bina şantiyeleri
- Zemin şantiyeleri
- Kanal şantiyeleri
- Fabrika şantiyeleri
- Endüstriyel şantiyeler
- Tünel şantiyeleri
Çeşit sayısının fazla olması nedeniyle insanların şantiyelerde iş bulma imkanları da fazla olur. Yapılan işe bağlı olarak çalışan kadroları oluşturulur ve işlerin zamanında bitirilmesi hedeflenir.
Şantiyenin Özellikleri Nelerdir?
Chantier kelimesinden türeyerek iş dünyasına kazandırılan şantiyelerin dikkat çekici özellikleri bulunur. Bu özellikler sayesinde insanların şantiye kavramını yakından tanıması kolaylaşmış olur.
Şantiyelerin özelliklerini ise şunlar oluşturur;
- Yapı projelerinin hayata geçirilmesini sağlayan alanlardır.
- Şehir içinde yapılacak yapılar için kurulduklarında şehir içi şantiye olarak isimlendirilirler. Bu alanlarda okul, konut veya sağlık kuruluşlarının yapımı sağlanır.
- Şehir dışında yapılacak yapılar için kurulduklarında şehir dışı şantiyesi ismini alırlar. Bu alanlarda ise tünel, kanal veya yol gibi yapılar yapılır.
- Yapı veya işin uzun süreli devam etmesini sağlayabildikleri gibi kısa süreli devam etmesini de sağlarlar.
- Sabit, prefabrik veya gezici olarak kurulma imkanları vardır.
- Yapılacak inşaat ya da işin boyutuna bağlı olarak büyük alana plan yapılarak kurulurlar.
- Şantiyelerin kurulumunda iklim şartları, çalışma alanı ve dış etkenler dikkate alınır.
- Şantiyelerin içlerinde yönetim, konaklama ve temizlik ihtiyacını karşılayacak alanlar bulunur. Böylelikle çalışanların hem işlerini yapmaları hem de bu alanlarda konaklamalarına imkan tanınır.
Bunların dışında şantiyelerin çeşidine göre kuruluşunda kullanılan malzeme, çalışan personel sayısı ve özellikleri değişiklik gösterir. Böylelikle projenin hatasız gerçekleşmesi mümkün olur.
Şantiye Nasıl Kurulur?
Şantiyelerin kurulabilmesi için yapılacak işin türü ve yerinin belirlenmesi gerekir. Yapı üretimi yapılacaksa alan için ruhsat işlemlerinin tamamlanması şarttır. Böylelikle çalışmalara başlanır. Şantiyenin kurulumuna geçmeden önce zemin araştırılmasının özenli şekilde yapılması gerekir. Böylelikle projenin hayata geçirilmesinde önemli engel ortadan kalkar.
Zemin incelemesi ve ruhsat işlemlerinin tamamlanması sonrasında kurulum aşamasına geçilir. Gerekli malzemelerin kullanılmasıyla titiz şekilde gerçekleşen kurulumun ardından çalışmalara başlanır.
Şantiyede Hangi İşler Yapılır?
Şantiyeler bünyesinde onlarca hatta yüzlerce insanın çalıştığı alanlardır. Çalışan sayısının fazla olma sebebi yapılacak işlerin büyüklüğü ve detayıyla alakalı durumdur.
Şantiye denildiğinde inşaat alanı akla gelse de yapılan işler inşaatla sınırlı kalmaz. Bu işler arasında şunlar vardır, beton, maden, doğal taş, peyzaj, boya, izolasyon, metal, çatı, kaplama, havalandırma, elektrik, seramik, doğalgaz, hafriyat, mekanik, yıkım ve kablolama gibi işlerdir.
Şantiyede Kimler Çalışır?
Şantiyeler insanlar için önemli çalışma alanlarından birini oluşturur. Yapı projeleri söz konusu olduğunda işinin ehli çalışanlara ihtiyaç duyulduğundan gerekli ilanlar verilerek çalışan aranır. Şantiye alanında yapılacak projenin büyüklüğü çalışan sayısının da artmasına neden olur.
Şantiyelerde çalışabilecek kişilerden bazıları şunlardır;
- İnşaat ustası,
- teknisyen,
- Elektrik ustası,
- Mimar,
- İnşaat mühendisi,
- Şantiye şefi,
- Haritacı,
- Sekreter,
- Temizlikçi,
- Şoför,
- Süpervizör,
- Marangoz,
- Kalfa,
- Proje müdürü,
- Makine operatörü ve tesisatçıdır.
Bu kişilerin şantiyelerdeki çalışma süreleri ve iş detayları farklıdır. Ayrıca bazı pozisyondaki kişilerin geçici olarak bu alanlarda çalıştıklarını söylemek mümkündür. Maden şantiyesi işletiliyorsa şantiyelerde çalışacak kişilerin pozisyonları daha farklı olur.
Bu pozisyonlar arasında maden mühendisi, maden ustası, maden işçisi, sondajcı, maden teknikeri ve jeoloji mühendisi gibi pozisyonlardır. Bunun dışında müdür, usta ve şantiye şefi gibi pozisyonları görmek de mümkündür.
Bu Yazıyı Paylaş!