Türkçemizde petrol olarak kullandığımız kelimenin aslı latince olup, dilimize ingilizce “petroleum” kelimesinden geçiş yapmıştır. Latincede “petra” – (taş) ve “oleum” (yağ-oil) kelimelerinin birleşimi (Türkçesi taş yağı) ile günümüzde kullanılan anlamına kavuşmuştur.
Günümüzde dünya ekonomisinin en büyük ham maddelerinden olan, sanayileşmenin yaygınlaşması sonucu uğruna savaşlar yapılan, günlük hayatımızın hemen her alanında kullandığımız ve günün birinde tükendiğinde bizleri nasıl bir sonun beklediğini dahi kestiremediğimiz bu maddenin nasıl meydana geldiğine gelin hep birlikte bakalım:
Petrolün Oluşum Aşamaları
- Günümüzden milyonlarca yıl öncesine gittiğimizde göreceğiz ki, bugün üzerinde medeniyetlerin kurulu olduğu, şehirlerin, ülkelerin kurulu olduğu kara parçalarının pek çoğu okyanuslar altında idi.
- O dönemlerde hem okyanus içerisinde hem de deniz kıyılarında irili ufaklı pek çok bitki ve hayvan türü canlılar yaşamını sürdürmekte idi.
- Doğal döngü içerisinde bu canlıların yaşamını yitirmeleri sonucu ortaya çıkan kalıntıları deniz tabanında birikti, zamanla bir katman haline geldi; oluşan bu katmanın ağırlığının artmasıyla birlikte de daha alt katmanlara çökmesi gerçekleşti.
- Diğer taraftan ölen canlıların kalıntılarında bulunan maddeler yağ ve gaz kabarcıkları halinde daha alt tabakalarda bulunan gözenekli kaya parçaları üzerine yerleşir.
- Yer kabuğunun yer değiştirme hareketlerinin bir sonucu olarak okyanusların ve denizlerin çekilmesiyle birlikte ortaya çıkan kara parçaları alt tabakada kalan kalıntıların üzerinin tümüyle kum tabakaları ile kaplanması ve milyonlarca yıl burada kalmasına sebeb olmuştur.
- Günümüze gelindiğinde bu canlı kalıntılarının milyonlarca yıllık serüveni sonucu kara parçasında oluşan çatlaklardan sızarak yeryüzüne yaklaşması ve kurulan rafineriler aracılığıyla yerüstüne çıkarılması işlemi gerçekleşmektedir.
- Çıkarılan ham petroller çeşitli işlemlerden geçirilerek benzin, motorin, LPG, asfalt, deterejan, makyaj malzemesi gibi yaşamımızın her alanında ham madde olarak kullanılmaktadır.
Petrol Oluşumu Günümüzde Devam Ediyor Mu?
- Bu belirttiğimiz aşamalar günümüzde de devam ettiği için petrol oluşumunun da devam ettiği söylenebilir. Ancak yaşadığımız insan hayatının kısalığı göz önüne alındığında bu aşamaları görebilmemiz de günlük yaşantımız içinde oldukça zordur.
Petrol Günün Birinde Biter Mi?
- Petrol geri dönüşümü olmayan bir ham maddedir. Geçmişten bugüne gelişen teknoloji ve sanayileşmenin sonucu olarak petrole olan ihtiyaç sürekli artmaktadır. Bu açıdan bakıldığında gelecekte petrol sıkıntısı yaşanacağı düşünülebilir. Ancak diğer taraftan henüz keşfedilmemiş pek çok petrol rezervinin bulunduğu ve bunların araştırılmasına yönelik çalışmaların da sürdüğü bilinmektedir. Bunun yanında son yıllarda alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması adına pek çok çalışma da yürütülmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında diyebiliriz ki, petrol tümüyle bitmese de, azalabilir, pahalılaşabilir ancak yeni enerji kaynaklarının kullanımının artması sonucu petrole olan ihtiyaç da azalabilir.