Kira sözleşmesi nedir, sorusuna yanıt verdiğimiz bu yazıda bir sözleşmenin nasıl olması gerektiği ve yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konularını ele aldık.
Kiracı ile ev veya dükkân sahibinin haklarının korunmasında önemli rol oynayan yasal belgelerden biri olan kira sözleşmesi nedir? ve kira sözleşmesi yapılırken nelere dikkat edilmeli? Sorularının cevapları, kiracı ve mülk sahibinin menfaatlerini koruyabilmeleri açısından mutlaka bilinmelidir.
Hazırlanan kira kontratı sadece mülk sahibinin alacağını sorunsuz bir şekilde almasını sağlamakla kalmayıp, kiracının da haklarını yasal olarak güvence altına alması demektir.
Bu yüzden kira kontratı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler tam sağlandığında, iki taraf için de önemli güvencelerden biri olacaktır.
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kira Sözleşmesi ya da diğer adı ile Kira Kontratı; Kiracı ile kiraya veren arasında, kiralanacak mülkün özelliklerinin yazıldığı ve anlaşmasının detaylarına yer verilerek tarafların imzalamış oldukları bir akittir.
Bu sözleşmeyi hazırlarken bazı hususlara iki tarafça dikkat edilmesi, kiralama süreci boyunca bu akdin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Bu yüzden iki tarafta kendi haklarını koruyacak maddelerin sözleşmede yer almasına dikkat etmeli, söz ile anlaşılan hususların yazılı olarak da imzalanması gerekmektedir.
Kira Sözleşmesi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Aşağıda yer alan kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler, ev veya işyeri sahibi ile kiracının haklarının asgari ölçüde resmiyete dökülmesi anlamını taşıyacaktır. Taraflar tüm haklarını karşılıklı imza ile güvence altına almalı, kiraya veren malının korunması ve tahliyesi konusunda da kendini güvende hissetmelidir. Kiracı ise bu sayede haksız tahliye taleplerinden ve zaten hasar görmüş bir eşyadan sorumlu tutulmaktan kendini korumalıdır.
Mülk Sahibi Olduğundan Emin Olun
Bir yeri kiralamak isteyen kişinin, öncelikle kiralayacağı yerin mülk sahibi veya vekili ile muhatap olduğundan emin olması gerekir. Aksi halde istenmedik bir dolandırıcılığa maruz kalma riski bulunmaktadır. Özellikle kaparo veya peşin ödemelerde bu hususa dikkat etmek daha önemlidir.
Kontrat yapmadan ve herhangi bir ödeme yapmadan önce, karşınızdaki kişinin kiralanacak yer için buna yetkisinin olması gerektiğine emin olun.
Taraf Bilgileri Doğru ve Eksiksiz Olmalıdır
Kiracı ve kiraya verenin sözleşme üzerine yazmış oldukları tüm bilgilerin doğru ve eksiksiz olması gerekir. İki tarafından ad ve soyadları ile birlikte T.C. Kimlik numaraları, adres ve telefon numaralarının doğrulukları teyit edilmelidir. Tüm bu bilgilerin doğruluğu, hazırlanacak sözleşmeyi iki taraf için de sağlıklı hale getirecektir.
Kira Sözleşmesi Yaparken Kira Bedeli ve Nasıl Ödeneceği Açıkça Yazılmalıdır
Kira sözleşmesi yaparken dikkat etmeniz gereken bir başka husus ise, kira bedelinin tutarının sözleşmede yer almasıdır. Kiranın ne şekilde ödeneceği de belirlenerek buna göre yıllık veya aylık bedel mutlaka yazılmalıdır.
Anlaşılan kiranın hangi tarihlerde nasıl ödeneceğinin de açık şekilde belirtilmesi gerekir. Bu süreçten sonra mümkünse kiracının ödemesini banka yolu ile yapması, olası sorunların önüne geçmek için faydalı bir öneri olacaktır. Bankaya yapılacak ödemeler için mülk sahibinin hesap numaralarının da kira bedelinde yer alması, kiracı açısından önemlidir. (Banka ile yapılan ödemelerde mutlaka açıklama kısmı dikkate alınmalıdır. Açıklama kısmına ödenecek ayın kirası yazılmalıdır. Örnek: “Mayıs 2021 kira bedeli”)
Kira Sözleşmesi İçeriğinde Demirbaşların Yazılması
Demirbaşlar yani kiralanan yerin içerisinde kullanıma hazır bulunan şeyler, eksiksiz olarak yazılmalıdır. Üstelik bu eşya veya araç gereçlerin kullanılabilirlik durumu, kısmen veya tamamen hasar durumu gibi hususlarda dikkatlice yazılmalıdır.
Özellikle kiracının dikkat etmemesi halinde çalışmayan hasarlı bir eşyayı sorunsuz gibi teslim alacak olması, ileride bu konuda zorda kalmasına neden olabilir. Sözleşmede mülk içerisindeki demirbaşların genel niteliklerine de detaylıca yer verilmesi, iki taraf için de alternatifsiz en iyi seçenektir.
Kefil ve Noter Faktörü
Kefil veya şahitlerin kira sözleşmesi hazırlanırken imzalarının alınması faydalı olacaktır. Özellikle mülk sahibinin kefil istemesi, ödemelerini daha sağlama alması için faydalıdır. Veya en azından 1 ya da 2 şahidin sözleşme şartlarına şahitlik ettiklerine dair imzalarının olması, hem kiracı hem kiralayanın avantajınadır.
Sözleşmenin noter onayının olması ise, yapılan anlaşma metinlerine iki tarafında sorunsuz sadık kalmasına yarayacaktır. Noter huzurunda yapılacak sözleşme maddelerindeki tüm hükümler, koşulsuz iki taraf için de kabul edilmiş sayılır. Sözleşmede yazan kira bedeli ve diğer hususlar, bu sayede daha net olacaktır.
Depozito Durumu Kira Sözleşmesi ne Yazılmalıdır
Şayet kiracı depozito vermişse, verilen depozito ayriyeten belirtilmelidir. Bu depozitonun hangi koşullarda iade edileceğine dair bilgilere de yer verilmelidir.
Süre ve Tarihleri Dikkate Alın
Kiranın başlangıç tarihi, sözleşme tarihi ve sözleşmenin yani kiralamanın süresi gibi hususlara detaylıca yer verilmelidir. Tarihlerin belirtilmesi mülkün tahliyesinin istemi veya haksız tahliye isteminin reddi gibi konularda, iki taraf için de güvence olacaktır.
Sayaç Endeksleri
Yönetmelik gereği kiracının tüm abonelikleri üzerine alması gerekmektedir. Elde olmayan sebeplerden dolayı bu mümkün değilse, kiralama yapılırken doğalgaz, su, elektrik ve varsa diğer sayaçlı hizmetlerin endeksleri sözleşmede yer almalıdır.
Olası Giderleri Kimin Ödeyeceği Belirtilmelidir
Kira kontratı yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında, aidat ve ortaya çıkabilecek demirbaş giderlerin kim tarafından ödeneceği belirtilmelidir. Aidat giderleri genellikle kiracılar tarafından ödenirken, bina veya mülk demirbaşı için yapılacak harcamalar mülk sahibi tarafından ödenir. Bunları açıkça belirtmek, sözleşmenin daha sağlıklı olmasını sağlayacak bir adımdır.
Konut ve işyerleri için örnek kira sözleşmesi için linke tıklayınız.
Bu Yazıyı Paylaş!