Kiracı hangi şartlarda evi tahliye eder?
Değerli arkadaşlar bildiğiniz gibi kira sözleşmesi her iki tarafa da borç yükleyen bir sözleşme türüdür. Bu kapsamda sözleşmenin varlığı her iki tarafında sorumluluğu anlamına gelmektedir. İsterseniz önce kira sözleşmesi nedir? Birlikte inceleyelim kira sözleşmesi; Türk Borçlar Kanunu’nun 299. maddesinde şu şekilde ifade edilmektedir. Kira sözleşmesini, “Kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.” cümlesi ile tanımlamaktadır. Şimdi de Kira sözleşmesi bitmeden kiracı evi tahliye edebilir mi? Sorusuna cevap aramaya başlayabiliriz.
Bu kapsamda kiracının sözleşmede taahhüt ettiği süre her zaman esas alınır, Kiracı kontrat süresi bitmeden kanunen evi tahliye etme hakkı yoktur. eğer bazı zorunlu sebeplerden dolayı evi tahliye etmesi gerekiyorsa o zaman ev sahibiyle karşılıklı anlaşma yoluna gitmelidir. Anlaşmanın sağlanması durumunda evi tahliye edebilirsiniz. Türk Borçlar Kanunu madde 325 düzenlemesine göre kira sözleşmesi bitmeden evden çıkmak mümkündür ancak burada kiracının hukuki sorumluluğu doğar.
Buna göre kira süresi sona ermeden veya sözleşmede belirlenen fesih dönemi dışında kiralanan tahliye edildiği takdirde, mülk sahibinin taşınmazı yeniden kiraya verebileceği uygun bir süre için kiracının sözleşmeden doğan borcu devam eder.
Ev sahibi evi tahliye etmeme karşı ne yapmalıyım?
Mülk sahibi ile anlaşmaya varamadıysanız kira sözleşme süresi dolana kadar ya evde oturmaya devam ederseniz ya da evi tahliye etseniz dahi mülk sahibi sizden kirasını talep etmeye devam edebilir. Ancak evde oturulması imkânsız hale gelmesi veya kullanılabilirliğinin kalmadığının tespiti, sağlık koşullarının tehdit ediyor olması, tadilat ve tamirat ihtiyacı doğmasına rağmen ev sahibi buna yanaşmaması gibi konularda kiracıya sözleşmeyi tek taraflı feshetme hakkı verilir.
Peki, bu durumda nasıl bir yol izlenmeli?
Kiracı evde oturulamayacak durumun tespitinin ardından mülk sahibine evi tahliye edeceğini noter kanalıyla sebebini açıklayarak bildirmesi gerekir ve bu sebep bildiriminden belli sonra evi tahliye edebilir. Ancak şunu unutmamak gerekir, bu işlemi mutlaka noter kanalıyla ve ilgili maddelerin ve sebeplerin de yazıldığı bir bildirim yapılması ardından da anahtar teslim işleminin yapılması yani teslim tesellüm belgesinin düzenlenmiş olması gerekiyor.
Genelde en çok rastlanan durumların başında mülk sahiplerinin kiracıdan kirasını almaya devam edebilmek için anahtarı teslim almadığı görülmektedir. Bunun en garanti yolu noter kanalıyla tüm işlemleri tamamlamaktır. Ev sahibi kira süresinin dolmadığını bu nedenle anahtarı teslim almadığını söylediği takdirde anahtarlar sulh hukuk mahkemesine durum bildirilerek hakimin belirttiği yere tevdi edilmelidir.
Eğer bu şartların oluşmaması durumunda kiracı sözleşme bitmeden evi tahliye ederse mülk sahibi kira sözleşmesi bitmediğinden dolayı her ay kirasını kiracıdan alma hakkı devam eder ve dava açarak tahsilatını yapabilir.
Bu Yazıyı Paylaş!