Bazalt küptaş

Banyo Nişi Nasıl Yapılır? Kullanılması Gereken Malzemeler Nelerdir?

banyo nişi yapımı

Banyonuzu daha kullanışlı hale getirmek ve yer açmak için alternatif olarak kullanabileceğiniz uygulamalardan biri olan banyo nişi, aynı zamanda banyonuzu daha estetik bir görüntüye kavuşturmak için harika bir fikir. Peki, banyoya niş nasıl yapılır? Ne yapmam gerekir? diye düşünüyorsanız, bu soruların cevaplarına yazımızın devamında yer verdik.

Banyonun konumuna göre basit kabul edilebilecek bu uygulama, hem dekorasyon yapmak hem de daha geniş alana sahip olmak isteyenler tarafından uygulanabilecek bir yöntemdir. Banyonun mevcut yapısına uygun yapılan uygulamalarla aksesuarları ve ihtiyaç duyduğunuz malzemeleri koyabileceğiniz kullanışlı bir alana sahip olabilirsiniz. Üstelik bunu yaparken banyonuzun sıradan bir görünümden kurtulmasını da sağlamış olursunuz.

Bu uygulamayı yapmaya karar verdiğinizde güvenliğiniz için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız. Niş, her duvar için uygun olarak yapılabilecek bir işlem değildir. Özellikle banyolarda beton perde ve taşıyıcı kolonların fazla olması nedeniyle, bu tip duvarlara niş açmak bina güvenliğini azaltır. Depreme dayanıklılık açısından ciddi sıkıntılara neden olur. Bu yüzden niş açmayı düşünüyorsanız, öncelikle kolon ve perde betonlar üzerinde işlem yapmamaya özen göstermeniz gerekir.

Banyoya Niş Yapımı

Konu hakkında genel bir bilgi edindiğimize göre aşama aşama “banyoya niş nasıl yapılır?” konusunu anlatmaya başlayabiliriz.

Tasarlayın

Böyle bir uygulama yapmaya ya da yaptırmaya karar verdiğinizde kesinlikle plansız hareket etmeyin ve en iyi sonuçları elde edebilmeniz için tasarlama aşamasına büyük önem verin.

Dekoratif bir çalışma yapmak için öncelikle yapacağınız işi kafanızda, sonrada kâğıt üzerinde tasarlamanız daha sağlıklı olur. Böylelikle hem istediğiniz görünüme kavuşabilir hem de ihtiyacınıza uygun bir niş oluşturmuş olursunuz.

 Uygulayın

banyoya nişi nasıl yapılır
Banyo nişi nasıl yapılır

Niş yapacağınız duvarları belirleyip kâğıt üzerine döktükten sonra, ihtiyacınız olan uygun malzemeleri kullanarak aşağıdaki uygulamaya geçebilirsiniz. Banyo nişi yapımı için ihtiyaç duyulan malzemeler şunlardır;

  • Orta boy çekiç
  • Metre
  • Su terazisi
  • İşaretlemek için kalem
  • İnce ve kalın uçlu yassı keskiler
İlginizi Çekebilir:  Mutfak Tipleri - L, U, Koridor, Yarım Ada ve Ada Mutfak

Uygulama Şekli

  • İlk önce daha düz bir niş oluşturmak için metre ile uygun olan yerlerden ölçüler alıp işaretleyin. Yapacağınız nişin ölçüsünü de duvara çizin.
  • Yassı keski ve çekiç yardımı ile duvarda yer açmaya başlayın. Çerçeve kullanacaksanız, çerçeve boyutundan fazla alan açmanın ekstra bir tamir işi çıkaracağını unutmayarak dikkatli davranın.
  • İstediğiniz derinlikte yer açtıktan sonra ince uçlu yassı keski ile nişin kenar kısımlarını düzleştirin.
  • Niş içerisine doğrudan çerçeve ve cam konumlandıracaksınız, daha önceden yaptırdığınız çerçeveyi yerleştirin. Cam için nişin tüm yüzeylerinin alçı veya uygun harç ile su terazisiyle dengeye alınması önemlidir.
  • Çerçeve kullanacaksanız, olası eğrilikleri önlemek için yine su terazisinden yardım alarak çerçeveyi sabitleyin.

Herhangi bir çerçeve veya cam kullanmadan doğrudan niş yapacaksanız, açtığınız nişin tüm yüzeylerini sıvamanız gerekir. Düz bir görüntü elde etmek için su terazisinden yardım alabilirsiniz.

Sıvama işlemine geçmeden önce şayet niş içerisinde spot aydınlatma istiyorsanız, alana uygun bir şekilde tesisatın oluşturulması ve gerekli uygulamanın yapılması gerekir.

Tüm yüzeyleri çimento esaslı sıva harcı veya normal sıva harcı ile düz bir şekilde sıvayarak, yüzüne estetik veren incelikte yeniden ince bir sıva çekip perdah işlemini yapabilirsiniz. Ancak burada en doğru olanı, sıvama işlemini işin ustasına bırakmak olacaktır. Son olarak yüzeye ister banyonuz ile uyumlu fayanslardan yerleştirebilir, isterseniz boyayarak o şekilde bırakabilirsiniz.

Banyo nişi yaparken uygulama alanından herhangi bir tesisat borusunun geçmediğine de mutlaka emin olmanız gerekir. Aksi halde daha maliyetli ve zor bir işlem ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu yazımızda banyo nişi yapımı konusunu ele aldık, evinizi ve hayatınızı güzelleştirebilecek diğer konular için diğer içeriklerimizi de incelemeyi unutmayın.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir