Tapu işlemleri bir kanun ve sistem üzerinden yürütülür, tapu müdürlüğünde yapılacak işlemleri iki başlık altında toplamak mümkün. Bazı işlemler akitli işlemler yani senet düzenlenmesi zorunlu işlemler, bazı işlemler akitsiz işlemlerdir, akitsiz işlemler resmi senet düzenlenmemden yapılan işlemlerdir.
Konuyu biraz daha açarsak, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilip resmi senet düzenlenmeyen işlemlere akitsiz işlemlerdir, 2644 sayılı Tapu Kanunun 26. Maddesinin dışında kalan işlemler için akitsiz işlemler yapılır.. Tapu kanununa 2644 sayılı kanuna göre irade beyanının yani bir işlemi gerçekleştirmek isteyen tarafların bunu resmi olarak Tapu ve Kadastro müdürlüğüne bildirme zorunluluğu vardır, bu işlemlere akitli işlem yapılır.
Tapuda Akitli İşlemler
Tapuda yapılan akitli işlemlere yani senet düzenlenmesi zorunlu olan işlemlere bazı örnekler verelim, Miras payının devri (Pay Temliki) edilmesi durumunda, Bağış, Geçit hakkı verilmesi, Kaynak hakkı, Taksim (Paylaşma),Velayetten mal alımı, Sükna yani oturma hakkı, Kat irtifakı temlik sözleşmesi, İntifa hakkı (başkasına ait bir taşınmazdan yararlanma hakkı), Mal devri, Kısıtlamalı satış, Hükümlü adına taşınmazın satışı, Trampa yani takas işlemi, Kanuni ipotek tesisi, Ölünceye kadar gelir sözleşmesi, Bağımsız bölüm ilavesi, Kooperatif üyelerinin ferdileşmesi, Üst (İnşaat) Hakkı,
Tapuda Akitsiz İşlemler?
Akitsiz işlemlerde resmi senet yerine tescil istem belgesi düzenlenir. Mal devri, kat mülkiyeti gibi ayni hakların kurulması ve devri dışında kalan işlemlere akitsiz işlemler denir. Peki, Tapuda akitsiz işlemlerden bazıları şunlardır:
Aile Konutu Şerhi, Kira şerhi istemi, Ayırma (İfraz), Tevhit (yani birleştirme) istemi, Mirasın intikali, Düzeltme (Tashih) İşlemi, Finansal kiralama, Cins değişikliği istemi, Cebri Satışın Tescili İstemi, Ticari işletme rehni, Mal rejimi sözleşmesi, Aile konutunda kalma hakkının şerhi, İştirakın (Elbirliğinin) Bozulması, İpotek terkini istemi, Kat karşılığı inşaat hakkı sözleşmesi şerhi, Yola terk yani imar planı çerçevesinde gayrimenkulün bir kısmının kamu kullanımına bırakılması istemi, Kooperatif Üyelerine Tahsis İstemi (Ferdileşme), Hükmen kamulaştırma, Şufa yani önalım istemi, Sulh Hakimi veya Noterde Yapılan Ölünceye Kadar Bakma Akdinin Tescil İstemi, Vasiyetnamenin tenfizi yani yerine getirilmesi istemi, Şufa, İştira, Vefa İstemi Tescil İstem Belgesinin Düzenlenmesi, Ortak kullanılan yerlerin tescili, Kira şerhi terkin istemi, Satış vaadinin şerhi istemi, Vefa yani geri alım hakkı istemi, Geçici tescil şerhi, Unvan değişikliği istemi, Cebri satışın tescili istemi yani borçlu kişinin sahip olduğu gayrimenkulün icra müdürlüğü yoluyla satılması ve ihale alıcısının adına tescil edilmesi işlemi, Paylı mülkiyetin devam yükümlülüğü, İştira yani alım hakkı istemi, Yönetim planı değişikliği istemi gibi konular tapu müdürlüğüne başvurulması durumunda akitsiz işlemler olarak yan senetsiz işlemler olarak karşımıza çıkıyor. Burada dikkat edilecek nokta Akitli işlemlerden farkı, Akitsiz işlemlerde resmi senet yerine tescil istem belgesi düzenlendiğini, tek taraflı irade beyanı ile gerçekleştirildiğini unutmayalım.
Bu Yazıyı Paylaş!