Tapu daireleri ve tapu devir işlemleri çoğumuz için birer soru işaretidir. Profesyonel gayrimenkul danışmanları dışındaki insanların hayatında bir ya da birkaç defa ziyaret ettikleri yerler olan tapu dairelerinde yolumuzu kaybetmemiz çok kolaydır. Aradığınız o güzel evi ya da eviniz için şanslı alıcıyı bulduğunuzda yolunuz elbet tapu dairesine düşecektir. Daha önce tapu dairelerini ziyaret etmemiş kişiler için tapu randevu ve devir işlemleri, hazırlıklı ve planlı iseniz 1-2 gün içinde tamamlanabilir. uzmanları tapu başvuruları öncesindeki işlemleri, öncesinde ve sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizin için 8 maddede derledi.
Tapu dairesine gitmeden önce nelere dikkat edilmeli?
Eğer ev alacaksanız, satın almayı düşündüğünüz mülke ait tapunun bir kopyası ev sahibinden alınabilir. Bu sayede o evin ödenmemiş vergi borcunu kontrol edebilir, imar durumunu öğrenebilir, tapu üzerinde ipotek varsa görebilir, DASK ve bina iskanı hakkında bilgi alabilirsiniz.
Bu süreçte karşınıza bir sorun çıkarsa mal sahibine bunu bildirerek sorunu çözmesini talep edebilirsiniz. Eğer bir sorunla karşılaşmadınız ve evi almakta kararlıysanız, işlemler için tapudan randevu almaya da hazırsınız demektir.
Tapu randevusu nasıl alınır?
Tapu devir işlemi için tapu müdürlüğünden randevu alınması şarttır, aksi halde işlemi gerçekleştirmeniz mümkün değildir. Peki tapu randevusu nasıl alınıyor? https://randevu.tkgm.gov.tr adresinden online başvuru ile veya Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak randevu alabilirsiniz. Randevu başvurusu sonrasında telefonunuza gelen SMS ile randevu bilgileri size iletilir.
Tapu dairesine götürülmesi gereken belgeler nelerdir?
Alıcı ve satıcıların tapu dairesine götürmesi gereken belgeler farklıdır. Eğer satıcıysanız tapu dairesine götürmeniz gereken belgeler; tapunuz, bir adet vesikalık fotoğraf, kimlik belgesi, emlak beyan değerini gösterir belge, zorunlu deprem sigortası poliçesi (DASK) gayrimenkulün vergi borcu olmadığına dair yazı ve eğer işlemleri bir gayrimenkul danışmanı yürütecekse onun adına bir vekaletname.
Eğer alıcıysanız tapu dairesine götürmeniz gereken belgeler; iki adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı veya fotokopisi, T.C kimlik numarası ve işlemleri danışmanınız yürütüyorsa onun adına bir vekaletname.
Tapu dairesinde süreç nasıl işler?
İşlemlerinizi yürütmek istediğiniz randevu gününüzde, randevu saatinizden en az 15 dakika öncesinde tapu dairesinde, alıcı ve satıcı tarafların veya varsa vekillerinin bulunması gereklidir. Tapu dairesinin istediği belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi durumunda devir süreci başlar. Bu aşamaya gelindiğinde tapu harcı ödenir ve işleme ait dekontlar ilgili memura teslim edilir. Sonrasında tapu kayıtlarının imzalanması için akit odasına geçilir. En son aşamada müdürün imzası ile devir işlemi gerçekleşir ve tapu belgesi alıcıya teslim edilir.
Tapu harcı nereye ve ne kadar ödenir?
Tapu harcı üç şekilde ödenebilir. Birincisi; tapu devir işleminin gerçekleştiği yerin vergi dairesinde ödenebilir. İkincisi; anlaşmalı bankalar aracılığı Mobil bankacılıktan ile harç ödemesi gerçekleştirilir. Son olarak; tapu müdürlüklerinde e-tahsilat ile (ATM ve internet bankacılığı üzerinden) harç ödemesi de kabul edilmekte.
Tapuda yapılan işlemlerin sonunda, tapu harcının, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiği ve beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek dışı olduğunun tespit edilmesi durumunda, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re’sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. Ayrıca bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, alıcı ve satıcı için ayrı ayrı harcın %25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.
Banka kredisi ile alınan ev için ne kadar harç ödenir?
Gayrimenkulün banka kredisiyle alınması durumunda tapu harcı miktarında bir değişiklik olmaz ve harç gerçek devir bedeli üzerinden ödenir. Eğer gayrimenkulün devir bedelinin bir kısmını banka kredisiyle geri kalan kısmını ise nakit veya banka havalesiyle ödenmesi durumunda, yapılan işlem bedellerinin tümü toplanır ve toplam bedel üzerinden harç ödemesi gerçekleştirilir.
Proje’den alınan ev için nasıl ödeme yapılır?
Müteahhitten alınan evlerde de ödeme daha önceki aşamalarda anlatıldığı gibi gerçekleştirilir. Eğer müteahhit düşük bedelli fatura hazırlarsa, harcı düşük tutmak amacıyla yapılan bu işlemin en yakın vergi dairesine bildirilmesi gereklidir.
Gayrimenkulü satanlar vergi öder mi?
Eğer gayrimenkul sahipleri, mülkünü satın aldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde satarlarsa, Vergi Dairesi’ne giderek Gelir Vergisi Beyannamesi vermesi ve ödemesi gerekir.
İstenen belgeler ya da karşılaşacağınız süreç dönem dönem değişikliklere uğrayabilir, bunun için tapu dairesine gitmeden önce www.tkgm.gov.tr adresini kontol etmeniz gerekebilir. Tapu dairelerinde yorulmadan ve zorlanmadan süreçlerinizi tamamlamak için profesyonel gayrimenkul danışmanlarından yardım alabilirsiniz. Ev ararken ya da evinizi satarken her aşamada uzman bir danışman ile kontak kurmak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.
Bu Yazıyı Paylaş!