Yüzey Sertleştiricili Şap (Endüstriyel Şap) Nedir?
Yüzey sertleştiricili şap ( Endüstriyel şap), genellikle nivo, lazer terazi gibi aletlerle istenilen kota getirilip harçla sabitlenen kutu profil ile yapılan anoların arasının, hazır betonla doldurulup sıkıştırılması ve belli bir bekleme süresi sonrasında prizini almaya başlayan betonun yüzeyine, kuvars agregalı yüzey sertleştirici malzeme serpip helikopter perdah makinesi ile yüzeyin perdahlanmasıdır.
Endüstriyel Şap Kullanım Alanları
Genellikle ağır yük trafiğine ve aşınmaya maruz kalan yerlerde döşeme kaplaması olarak yapılır. Kapalı veya açık otoparklar, fabrika, depo, akaryakıt istasyonu, hangar, mekanik atölyelerde, yeraltı geçiti, metro istasyonu, hava alanları gibi yüke ve aşınmaya maruz kalan yerlerde kullanılır.
Endüstriyel Şap Kullanılan Malzemeler
Kuvars agregalı yüzey sertleştirici
Taze beton üzerine ortalama 5 kg/m2 olacak şekilde serpiştirilen, tozumaya, aşınmaya, darbelere karşı dayanıklılık sağlayan, betonun geçirimsizliğini ve durabiletisini sağlayan çimento, kuvars mineral agrega, çeştili kimyasal katkılar ve pigmentlerden oluşan, toz halinde tek bileşenli, kullanıma hazır, renkli, mineral, beton yüzey sertleştiricisidir.
Aderans Artırıcı Astar
Yüzey Sertleştiricili Endüstriyel Şap uygulaması beton üzerinde yapılacaksa, eski beton ile şap arasında aderansın ve geçirimsizliğin artırılması için kullanılan bir katkı maddesidir.
Kimyasal Beton Kürü
Akrilik esaslı bir malzemedir. Yüzey sertleştirici uygulama sonrasında yüzeyde film tabakası oluşturarak şap içerisindeki suyun hızlı buharlaşmasını engeller. Böylelikle rötre ve çatlak oluşma riskini azaltan bir kür malzemesidir.
Polietilen Şilte
Betonarme kolon, perde duvar, bims blok duvar, tuğla, gazbeton duvar ile yüzey sertleştiricili şap arasında kullanılan, şapın genleşmesinden dolayı oluşabilecek çatlakların önüne geçmek için kullanılan bir malzemedir. Yüzey Sertleştiricili Endüstriyel Şap imalatına başlamadan önce mevcut duvarlara sabitlenmelidir. Şap imalatını birkaç santimetre geçecek şekilde yapılmalıdır.
Çelik Hasır
Zeminin sağlamlaştırılmasında ve çatlamaların önüne geçmekte istenirse kullanılabilir.
Çelik Fiber Tel
Çelik hasır yerine betonun mukavemetini, çatlamaları önlemek için çelik fiber tel kullanılabilir. Çelik hasıra göre kullanımı daha pratik ve kolaydır. (Bkz. Lifli (fiber beton) nedir? )
Sarf ve Diğer Malzemeler
Toprak zeminlerde şap döküm işlemi yapılacaksa naylon kullanılır. Ano için kutu profil, perdah makinesi, perdah makinesi yakıtı, kürek, mastar, lazer terazi, eldiven, metre, japon arabası, su jeti v.s. malzemeler kullanılır.
Endüstriyel Şap Uygulaması
Şap Öncesi Hazırlık
Şap öncesi mevcut zeminin kot taraması yapılarak sorunlu olan yerlerin tespiti yapılmalıdır. Şap imalatının en az 4 – 5 cm olacak şekilde yapılması gerekir. Şap dökülecek zeminde hatalı dökülmüş kot farkı fazla olan alanlar işaretlenerek traşlanır. Böylelikle yüzey sertleştiricili endüstriyel şap uygulamasında 4-5 cm nin altına düşülmemiş olur.
Şap dökülecek alanın altı toprak ise su kayıplarını engellemek için naylon serilmelidir. Otopark gibi mevcut betonarme döşeme üzerine şap imalatı yapılacaksa alt zemin çok iyi bir şekilde temizlenmelidir. Betonarme döşeme üzerinde gevşek malzeme bulunmamalıdır. Bu tür malzemeler raspa ve kırıcı matkap ile temizlendikten sonra, fırça ve su jeti ile iyice temizlenmelidir. Temizlenen döşemeye aderans artırıcı astar sürülerek kuruması beklenir.
Şap altında kalan tüm tesisat imalatlarının tamamlanmış olması ve testlerinin yapılmış olması gerekir. Şap dökülmesi esnasında yapılan tesisata zarar vermemeye azami derecede gayret gösterilmelidir.
Şap altında kalan tesisatların sabitlenmesi ve üzerine rapis teli konulması gerekir.
Şap imalatı öncesinde rezervasyon boşluklarının bırakılmış olması gerekir.
Kutu profil anoları, lazer terazi ve nivo yardımı ile istenilen kota getirilerek beton harç ile sabitlenir.
Duvarın şap gelen kısımlarına polietilen şilte veya xps gibi bir malzeme sabitlenir.
Şap dökülecek alanın yağış, don gibi dış etkilere karşı korumaya alınmış olması gerekir.
Uygulama sıcaklığı 5-35 derece arasında olmalıdır.
Endüstriyel Şap – Uygulama
Hazır beton endüstriyel şap dökülecek alana mobil pompa, sabit pompa, mikser, japon arabası, traktör gibi araçlarla getirilerek döküm işlemine başlanır. İsteğe bağlı olarak hazır beton için çelik fiber tel ilave edilebilir.
Önceden yapılan anoların arası doldurularak alüminyum mastarlar ile düzeltme işlemi yapılır. Genellikle yapılan imalatlarda 3 mm hata payının geçilmemesi istenir.
Ano kutu profiller beton kurumadan sökülerek yerleri betonla doldurulur.
Yüzey sertleştirici imalatı aşamasında, beton üzerinde gezilebilir hale gelinceye kadar beklenir. Beton üzerine çıkıldığında 0,5 – 1,5 cm derinliğinde ayak izi kalacak şekilde sertleşmiş olması gerekmektedir. Kuvars agregalı yüzey sertleştirici, toz halinde bütün yüzeye elle veya çeşitli ekipmanlarla serpme olarak dağıtılır. Serpilen malzeme beton içerisindeki suyu çekerek renk değiştirmeye başlar. Homojen bir şekilde tüm yüzeye serpilen malzeme helikopter tepsi perdah ile sıkıştırılarak betonla özdeşleşmesi sağlanır. İstenilen parlaklık elde edilinceye kadar tepsi perdahdan sonra bıçak perdahı yapılır.
Yüzey sertleştirici uygulama sonrasında kür malzemesi kullanılarak suyun hızlı buharlaşması engellenir.
Derz kesim planına göre beton prizini tamamen aldıktan sonra 1/3 oranında kesim yapılır. Kesilen derzler fitil ve mastik ile doldurulur. Kolon diplerinde genellikle baklava dilimi şekli yapılır. Kesim yapmanın amacı çok büyük alanı bölerek şapın çalışma alanını küçültmek, dolayısıyla çatlamaların önüne geçmektir.
Endüstriyel Şap Uygulama Videosu
Kuru Şap Yapılması ile ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.
Bu Yazıyı Paylaş!