Tapu nasıl çıkarılır? Tapu çıkarmak için gerekli belgeler nelerdir? Sorularının yanıtlarını bu içeriğimizde bulabilirsiniz.
Tapu Nedir?
Tapu nasıl çıkarılır? Sorusunu yanıtlamadan önce ilk olarak tapunun tanımını yapalım. Tapu, toplumda doğrudan bu isimle adlandırılsa da resmi adı tapu senedidir. Tapu senedi, taşınmaz mallar üzerindeki sahipliği belgeleyen resmi bir belgedir. 4721 numaralı Türk Medeni Kanunu’na göre tanımlanmış olan sahiplik haklarını içerir.
Tapu Nasıl Çıkarılır?
Tapu senedi çıkarmak için doğrudan taşınmazın sahibi olmak zorunludur. Yakın akraba, eş ve dostlar, tapu çıkaramazlar (Vekalet mevcut ise çıkarılabilir). İlçelerde yer alan Tapu Sicil Müdürlükleri’ne başvurularak tapu senedi çıkarılabilir.
Tapu senedini çıkarabilmek için kişinin taşınmaza sahip olduğunu ispatlaması gerekir. Günümüzde birçok resmi işlem, devlet dairelerindeki elektronik ortamlarda kısa süre içerisinde halledilebilmektedir. Tapu çıkarmak için başvuran kişinin kimlik bilgilerini müdürlükteki memura vermesi halinde; memur veri tabanındaki kayıtları kontrol ederek tapu sahibini tespit edebilir. Böylece kısa sürede tapu çıkarma işlemi gerçekleştirilebilir.
Konut, arsa ve arazi satın alındıktan sonra elde edilen tapular, Tapu Genel Müdürlükleri’nde verilirken; tapu üzerinde birden fazla kişi hak iddia ediyorsa, bu durumun çözümü bu kurumda gerçekleştirilemez. Bu tür durumlar, ancak yasal yolara başvurularak mahkeme aracılığı ile çözüme kavuşturulabilir. Adliyelerde yer alan uzlaşma avukatları bu tür durumlarda, davalı taraflar arasında uzlaşma sağlanmasına yardımcı olmaktadır.
Tapu Çıkarmak İçin Gerekli Belgeler
Tapu kaydınızın varlığını Tapu Genel Müdürlüğü’nde teyit etmeniz, tapuyu çıkarabilmeniz için yeterli değildir. Müdürlüklerden birisine başvurduğunuzda yanınızda yer alması gereken bazı belgeler vardır.
Bu belgeler: tapuya başvuran kişiye ait nüfuz cüzdanının orijinali ve kopyası, belediye aracılığı ile temin edilebilen vergi borcunun olmadığına dair belge ve önceki borçların ödendiğine dair makbuz, eğer taşınmaz satışı gerçekleşiyorsa eski tapunun orijinali ya da kopyası, zorunlu deprem sigortası yapıldığını gösteren resmi sigorta belgesi, tapu harcının ödendiğine dair makbuz, emlak vergisinin ödendiğine dair makbuz, eğer tapu çıkarma işlemi başkası tarafından yapılıyorsa hak sahibinden alınmış vekalet.
Bu belgeler, müdürlüklere başvurmadan önce hazırda bulundurulmalı ve tapu harcı kesinlikle yatırılmış olmalıdır.
Eğer taşınmaz satışı ya da devri tüzel kişiye yapılıyorsa farklı belgeler gerekmektedir. Bu belgeler şu şekildedir:
- Tüzel kişiye ait ticaret odası onaylı devir yapılmasına onay veren yetki belgesi
- Devir ya da satış sırasında tüzel kişiye ait bir vergi levhası
- Tüzel kişi olarak tanımlanan şirketin imza sirküleri
- Tapu için başvuran tüzel kişiye ait vergi borcunun ve harca bağlı rayiç değerin bulunmadığını kanıtlayan ve belediyeden temin edilebilen belge
- İşlemler, eğer tüzel kişiye vekalet eden bir kişi tarafından gerçekleştiriliyorsa noter onaylı vekaletname işlem sırasında hazırda bulundurulmak zorundadır.
Tapu işlemlerini gerçekleştirebilmek için E-devlet sitesi ziyaret edilerek randevu alınmalıdır. Tapu Sicil Müdürlükleri’nde randevuda belirtilen günde, belgeleriniz hazır bir şekilde bulunmalısınız. Eğer bir sene içerisinde 5 kez randevu alınıp gidilmezse bir daha randevu alınmasına izin verilmemektedir. Bir gün için yalnızca tek bir işlem randevusu alınabilir.
Tapu nasıl çıkarılır? Sorusuna cevap verdiğimiz bu içeriğimizin ardından “İskân Belgesi” üzerine hazırladığımız detaylı yazı da ilginizi çekebilir.
Bu Yazıyı Paylaş!