Suntalam nedir?
Suntalam, suntanın her iki yüzeyinde 1 mm’ye yakın bir lamine kaplaması ve cumbalar ile kaplanmasıyla elde edilir. Yapı itibariyle sert, dayanıklı ve mukavemete karşı dayanıklıdır. Sunta kelimesine lam kelimesinin eklenmesiyle ortaya çıkmış olan kelime, aynı zamanda malzemenin temeli hakkında da bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Yani suntaya laminat kaplama yapılarak suntalam elde edilir.
Bu malzemeler, dayanıksız kereste ürünlerine göre daha uzun ve sağlam olabilmesi için ortaya çıkartılmış plaka türü mobilya malzemeleridir. Hammaddesi iki türlü olarak elde edilir. Bazı durumlarda sunta lam elde etmek için büyük odunlar parçalanır ve kurutulduktan sonra yapıştırıcı kimyasallarla bir araya getirilir. Elde edilen malzemeler lamine edilmeden önce makinelerle pürüzsüz yüzey elde etmek için zımparalanır.
Suntalam tıpkı sunta gibi, ahşap kesim ve biçim işlemleri sırasında arta kalan ve talaş adı verilen parçaların birleştirilmesiyle oluşturulur. Çeşitli kimyasalların bir araya getirdiği ufalanmış ahşaplar, moleküler yapıların birbirine sarmalandığı gibi bir araya getirerek dayanıklı bir malzeme oluşturur.
Günümüzde mobilya sektörünün en sık kullanıldığı ürünlerin başında gelir. Özellikle komodin, şifonyer, yatak başlığı, koltuk kenarları gibi mobilya eşyalarının büyük çoğunluğu bu malzeme ile üretilmektedir. Bizler genellikle bu malzemelerin suntalam olduğunu görmüyoruz, çünkü bunlar iskelet yapıda görev alırlar.
Suntalam Dayanıklı mıdır?
Özellikle kullanım alanlarına bağlı olarak suntalam dayanıklı mıdır sorusunun cevabını da bulmuş oluruz. Suntalam, özellikle ağır yüklere maruz kalan mobilya eşyalarının ayakta durmasını sağlayan iskelet kısmında görev alırlar.
Fakat gene de açık hava iklim koşullarına, banyo ve mutfak gibi suyla temas edilen kısımlarda kullanılması tavsiye edilmez. Çünkü genelde ağırlık ve basınca bağlı ortamlarda direnç sağlamakla beraber, su ve neme çok uzun süre maruz kalmaları tavsiye edilmez. Ancak suntanın çevresini kaplayan laminenin kalitesine göre suya olan direnci artar.
Sonuç itibariyle bu malzeme dayanıklı olsa da daha küçük parçacıklarla elde edilen diğer ahşap türleriyle kıyaslandığında daha az sağlam olduğu söylenebilir. Sunta ve suntalamların içerisinde bulunan ahşabın cinsi çok önemli değildir.
Suntalamı sağlam yapan şey, dış yüzeyindeki lamine kaplama ve talaşların işlenmesidir. Talaşlar ne kadar sıkı olur ve birbirleriyle ne kadar iyi şekilde birleştirilirse sağlamlıkları da o kadar fazla olur. Bazı durumda üreticiler, iç iskeletler için kullandıkları suntalara lamine kaplama yapmazlar.
Sunta, Suntalam ve MDF Arasındaki Fark Nedir?
Birbirlerine benzerliklerinden ötürü sunta ve suntalam arasındaki fark kafa karıştırıcı olabilir ancak basittir. Ayrıca mobilya üretimi olarak çelişki yaşayan kullanıcıların birçoğu sunta MDF ve suntalam arasındaki farkları da araştırmakta. Bu durumda temel farklılıklarına tekrar bakmak gerekebilir.
Suntalam ile MDF Arasındaki Fark
Makalemizin başında dile getirdiğimiz gibi, suntalam ve sunta, ince talaşların tutkal ve benzeri yapıştırıcı maddelerle bir araya getirilmesiyle yekpare bir ahşaba benzer görev üstlenmesidir. Fiziksel olarak, birbirini tamamlayan moleküler parçalar ne kadar ufak ve sert olursa, mukavemetleri de o kadar kuvvetli olacaktır. Bunu göz önüne aldığımızda MDF daha sağlamdır denilebilir. Suntaya göre çok daha ufak talaşların bir araya getirilmesiyle oluşur ancak genel itibariyle daha kalın, sert ve ağırdır. Buna bağlı olarak fiyatları suntaya göre daha pahalı olabilir. Yani MDF içerisindeki talaşlar suntalama göre daha yoğun olduğu için daha ağır olur.
Buna bağlı olarak daha fazla direnç sağlar ancak mobilyaların işlevselliğini azaltabilir. Özellikle kalın ve ağır olmaları, kullanım kolaylıklarını arttıran faktörler arasındadır. Çok fazla darbeye maruz kalmayan sabit mobilyalar için sunta lam kullanılmasının sakıncadan ziyade faydaları vardır. Ayrıca fiyat açısından bütçe dostu olduğu ve bariz bir ucuzluğa sahip olduğu bir gerçektir.
Sunta ile Suntalam Arasındaki Fark
Sunta ve Suntalam arasındaki fark ise, suntalamların dış yüzeylerinin koruyucu bir lamine ile kaplanmasıdır. Burada birkaç farklı husustan dolayı suntalam daha sağlamdır. Dış yüzeyinde yer alan lamine tabakası, su ve neme karşı fazladan bir direnç sağlar. Aynı zamanda dış etkenlere bağlı darbeler için de koruma görevi sağlar. Neme, rutubete veya güneş ışığına maruz kalacak sunta malzemelerinin dayanıklılıklarının artması için lamine edilmesi önemlidir.
Suntalam ile mdf arasındaki farkları, avantajları ve üstünlükleri ile ilgili aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim.
Bu içeriğimizin ardından “Kontraplak nedir?” yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.
Bu Yazıyı Paylaş!