Teknolojinin gelişmesi ve inşaat ihtiyaçlarının artması ile iş makinesi sektörü de oldukça genişledi. Şantiyede karşımıza çıkabilecek, pek çok işe yarayan çeşitli iş makinesi türü vardır. Bu iş makinelerinden birisi de syreyper (İngilizce olarak scraper) adındaki ağır iş makinesidir. Skreyper nedir sorusuna en yakın cevap olarak; sert zeminlerin gevşetilmesine, bu gevşetilen zeminin kazısının yapılmasına ve kazı ardından hafriyat taşınmasında kullanılan bir iş makinesidir yanıtını verebiliriz. Özellikle yol inşaatlarında sıklıkla karşılaşılan scraper ile malzeme, homojen bir şekilde serilebilir. Skreyper iş makinasının kendi içinde pek çok çeşidi vardır.
Skreyper iş makineleri, kullanıldıkları amaca, boyutlarına ve modellerine göre farklılık gösterirler. Hafriyat yükleme kapasiteleri ise 8 ila 34 metreküp arasında değişir. Büyük taşıma kapasiteleri scraper modellerinde biri ön tarafta öbürü ise arka tarafta olmak üzere çift motor vardır. Bu çift motor sayesinde elde edilen güç 536 beygire ulaşır.
Bu iş makinelerinin belki de en önemli özelliği ardı ardına katar oluşturacak şekilde çalışabiliyor olmalarıdır. Dozer, kamyon, ekskavatör, yükleyici gibi pek çok iş makinesinin birlikte yapacağı gevşetme, kazma ve ardından taşıma işlemini tek başına yapan skreyper, inşaat sahasında oldukça önemlidir. Her ne kadar avantajlı bir iş makinesi olsa da Türkiye’deki şantiyelerde sıklıkla görülen bir iş makinesi değildir.
Skreyper Çeşitleri Nelerdir?
Skreyper nedir sorusunu yanıtlarken çeşitlerini de belirtmekte yarar vardır. Skreyper iş makineleri genellikle 3 ana başlık altında incelenirler. İlk ana başlık olarak yürütme elemanlarına göre ayrımdan bahsedebiliriz. Yürütme elemanlarına göre skreyperler, lastik tekerlekli ve paletli olarak ikiye ayrılırlar. İkinci ana başlık ise kumanda şekline göre yapılan ayrımdır. Kumanda şekline göre skreyperler halatlı ve hidrolikli olarak ikiye ayrılırlar. Üçüncü ve son ana grup ise tahrik şekline göredir. Bu ana grup ise römork şeklinde ya da kendi motoruyla çalışan olarak ayrılmaktadır.
Skreyper avantajları ve dezavantajları nelerdir?
- Skreyper nedir sorusunu incelerken de skreyperlerin en büyük avantajı olarak gevşetme, kazma ve taşıma işlerini bir arada yapabiliyor olmasını söylemiştik. Fakat bunun yanında kazıma/kazma gücünün düşmesi sebebiyle çalışabildiği zemin sınıflandırmaları da oldukça sınırlıdır.
- Çalışamadığı zemin türlerine örnek olarak kohezyonu yüksek, büyük kaya ve parçalarını içeren zeminlerı, aynı zamanda da büyük yabancı cisimler içeren zeminleri örnek olarak verebiliriz.
- Başka araçlarla taşınıyor ise mesafeleri sınırlıdır. En verimli çalışma aralığı 150 – 450 metre aralığıdır.
Nerelerde Kullanılır?
- Toprak dolgu işlerinde kullanılabilir.
- Yol inşaatı ve alt yapı çalışmalarında kullanılabilir.
- Tevsiye işlemlerinde kullanılır.
- Kanal ve yarma açımında kullanılır.
- Ayrıca madenler ve taş ocaklarında ise sıyırma işlerinde, taşıma ve yükleme safhalarında kullanılabilmektedir.
Skreyper Ne zaman Kullanılmalıdır? Verimi Nelere Bağlıdır?
Skreyper kullanımının verimli olup olmaması bazı değişkenlere bağlıdır. İlk olarak çalışma sahasının büyüklüğü değerlendirilerek uzmanlardan görüş alınmalıdır. Çalışma mesafesi ve iklim koşulları da skreyper verimini etkileyen faktörlerdendir. Daha önce de belirttiğimiz gibi skreyperlerin bazı zeminlerde çalışmasının sınırlı olduğu göz önüne alınıp, zemin özellikleri iyi tahlil edilmelidir.
Arazöz nedir? konu başlıklı yazımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.
Bu Yazıyı Paylaş!