Duvarda ve Döşemede Seramik Yapılması Birim Fiyat Analizi nasıl yapılır?
Duvar ve Döşemede Seramik Birim Fiyat Analizi yapılmasının birimi m2 olarak verilir.
Genellikle duvar ve döşeme seramik analizinin ayrı ayrı yapılması istenir. Bazı ihalelerde duvar ve döşeme için tek poz istenebilir. Örnek analizimiz duvar ve döşeme seramik birim fiyat analizi tek poz olacak şekilde yapılacaktır.
Genellikle yüklenici ana firma seramik malzemesini kendisi alır ve belli bir zayiat yüzdesini geçmeyecek şekilde taşerona verir. Zayiat oranının geçilmemesine dikkat edilmelidir. Zayiat oranı mesela yüzde 5 olsun. İmalat bittikten sonra zayiat oranı işçilik hatalarından dolayı yüzde 7 olursa ana yüklenici firma aradaki yüzde 2 farkı hakedişten kesebilir. Şartnamede bu tür durumlarla ilgili maddeler olabilir.
Kullanılacak seramiğin ebatları önemlidir. Şartnamelerde genellikle kullanılacak seramiğin boyutları yazar. Mesela 60×60, 30×30, 60×120 gibi. Hangi boyutlarda seramik kullanılacaksa ona uygun işçilik fiyatı yazılır.
Seramiğin kesim şekli önemlidir.
Seramik klasik kesim makinesi ile mi kesilecek yoksa sulu kesim makinesi ile mi kesilecek.
Kullanılacak yapıştırıcının ve derz dolgunun sınıfı, özellikleri de önemlidir. Şartnamede belirtilen ürüne göre yapıştırıcı ve derz dolgu malzemesi fiyatlandırılır.
Güncel malzeme fiyatlarını alabileceğiniz malzeme tedarikci firmanızın olması gerekir. Her farklı işte güncel malzeme fiyatlarını almak gerekir.
Birim fiyat analizine ilk olarak kullanılacak malzemelerden başlıyoruz.
Duvar ve Döşeme Seramik Yapılması İle İlgili Malzemeler:
- Fleks Seramik Yapıştırıcı
- Fleks Derz Dolgu
- Aderans Artırıcı Astar
- Seviye Tespit Takozu
- Alüminyum Köşe Profili
- Sarf Malzeme – İşçilik İçin Gerekli Malzemeler
Birim fiyat analizinin nasıl yapıldığını, kulllanılacak malzemeleri ve sarfiyatlarını tek tek açıklayalım.
SERAMİK YAPIŞTIRICI
Seramik Yapıştırma Harcı; Seramik, mozaik, dekoratif tuğla, doğal taş, traverten gibi kaplama malzemelerinin yatay ve düşeyde, banyo, mutfak gibi ıslak hacimlerde, beton, sıva, şap gibi yüzeyler üzerine uygulanmasında kullanılır. Çeşitli sınıfları vardır. Şartnamede tam olarak ne istendiği çok iyi anlaşılmalıdır. İmalatı yapılacak seramik malzemesine uygun yapıştırıcı kullanılmalıdır. Mesela bir havuz yapılacaksa orda kullanılacak yapıştırıcı farklıdır. 60×120 gibi veya daha büyük ebatlarda seramik yapılacaksa kullanılacak yapıştırıcı farklıdır. Şartnamede ne istendiği önemlidir. Ayrıca seramiğe uygun kullanılacak yapıştırıcıda önemlidir. İmalata uygun yapıştırıcı kullanılmazsa bunun vereceği zarar, daha ucuz yapıştırıcı kullanmanın vereceği kardan daha fazla olacaktır.
Seramik Yapıştırı Sınıfları:
C: Çimento Esaslı
D: Dispersiyon (Akrilik) Esaslı
R: Reçine Esaslı
1: Standart Performanslı
2: Yüksek Performanslı
T: Kayma Özelliği Azaltılmış
E: Uzatılmış Çalışma Süresi
F: Hızlı priz alan (sertleşen)
S1: TS EN 12002’ye göre ESNEK
S2: TS EN 12002’ye göre ÇOK ESNEK
Seramik yapıştırıcının kalite standartlarında mesela C2TE S1 gibi ifadeler yazar. Yapıştırıcının özelliklerinin kalite standartlarında yazması önemlidir. Mesela S1 sınıfı yapıştırıcı esnek – fleks bir malzemedir. Ama bazı yapıştırıcı torbalarının üzerinde fleks olmamasına rağmen fleks yazar.
Kullanılacak yapıştırıcılarda da fiyat açısından farklılıklar vardır. Ana yüklenici firma hangi üretici firmaya onay vermişse o firmanın fiyatları yazılmalıdır.
Fayans nasıl yapılır? Nelere dikkat edilir?
Hesaplama Şekli: Üretici firmaların uygulama bilgilerinde 3-5 kg/m2 yazar. Analizde buna uyulmaması gerekir. 5 kg’nın altına hiçbir şekilde düşmeyiniz. Büyük ebatlı seramiklerde 5,5 – 6,0 kg yazılabilir. Ayrıca özellikle döşemede şap imalatında ve duvarda sıva imalatında oluşabilecek ufak tefek hatalardan dolayı sarfiyat artacaktır.
Seramik Derz Dolgusu
Seramik Derz Dolgusu; İç mekanlarda, yer ve duvarda, seramik, mermer, doğal taş, cam mozaik kaplama malzemelerinin 1-6 mm derz boşluklarının doldurulmasında kullanılır.
Şartnamede istenilen derz dolgu sınıfına göre fiyatlandırılmalıdır. Çimento esaslı derz dolgu, silikon katkılı derz dolgu veya fleks derz dolgu isteniyor olabilir.
İstenilen onaylı markalara göre de malzeme fiyatı değişecektir. Ana yüklenici firmanın onay verdiği malzemeye dikkat etmek gerekir.
Hesaplama Şekli: Kullanılacak seramiğin ebadına, derz genişliğine ve derzin derinliğine göre değişir.
ADERANS ARTIRICI ASTAR
Seramik yapılacak yüzey alçıpansa aderans artırıcı kullanılmalıdır. Ayrıca ana yüklenici teknik şartnamesinde yazıyor olması lazımdır. Seramik yapılacak yüzey çimento esaslı sıva üzeri ise astar kullanılmasına gerek yoktur.
Hesaplama Şekli: Ortalama m2’de 0,200 kg alınabilir.
Seviye Tespit Takozu
Seviye Tespit Takozu; Seramik – fayansların seviye farklarını ortadan kaldırır, seramikler arasında diş yapmasını engeller. İşçilik kalitesinin artmasını sağlar.
Ana yüklenici şartnamesinde seviye tespit takozu isteniyorsa kullanılır. İstenmiyorsa yada belirtilmemişse klasik derz artısı kullanılır. Seviye tespit takozu daha pahalı bir malzemedir.
Hesaplama Şekli: Şekildeki tablodaki seramik ebatlarına göre m2 de kaç adet kullanılacağı hesaplanır.
Seramik Derz Artısı:
Seviye tespit takozu istenmezse resimdeki gibi klasik derz artısı kullanılır.
KÖŞE PROFİLİ – GEÇİŞ PROFİLİ
Köşe profili: Seramik ve doğal taşların dış köşelerinde ve süpürgeliklerde, darbe emniyetini ve dekoratif özelliği sağlar.
Geçiş Profili: Döşemede iki farklı malzeme arasında bütünlüğü sağlamak ve dekoratif bir görüntü vermek için kullanılır.
Yüklenici ana firmada istenilen malzemenin özelliğine ve markasına dikkat etmek gerekir. Genellikle alüminyum ve krom köşe profili ve geçiş profili kullanılır. Schlüter gibi markaların ürünleri daha pahalıdır.
Hesaplama Şekli: Toplam profil metrajı, toplam yapılacak seramik alanına oranlanırsa, 1 m2 seramikte kaç mt profil kullanılacağı hesaplanır.
Mesela projede bir banyoda 30 m2 seramik metrajı olsun. Toplam profil metrajı da 6 mt olsun.
6mt / 30 m2= 0,20 mt yapar. İhaleye girerken ana firmanın vermiş olduğu proje üzerinden hesaplanabilir.
SARF MALZEME/İŞÇİLİK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:
Sarf malzeme – İşçilik İçin Gerekli Malzemeler ; Seramik malası, derz malası, seramik kesim makinesi, karıştırıcı mikser, iskele, karıştırma teknesi, metre, lazer v.s. olabilir.
Hesaplama Şekli: İşin sonuna kadar ne kadar sarf malzeme alacaksak toplam rakamı metraja oranlarsak m2 de yazacağımız rakam ortaya çıkacaktır.
Sürekli tekrar olduğu için İşçilik, sgk, vergi, yatay düşey taşıma, genel giderler, personel gideri ve kar hesabını bu sayfada vermeyeceğim. Benzer olduğu için buradaki linke tıklayarak alçı sıva birim fiyat analizinde nasıl yapıldığını inceleyebilirsiniz.
Birim fiyat analiz örneği yeterli ilgi olmadığı için kaldırılmıştır.
Bu Yazıyı Paylaş!