Sebze bahçesi düzenlenmesi bahçenin bakımını kolay hale getireceği gibi, verimliliğin artırılmasını sağlayacak adımlarda içermelidir. Bu yüzden en ideal şekliyle sebze bahçesinin düzenlenmesi için bu makalede yer alan bilgiler, size yol gösterici olabilir.
Sebze Bahçesi Düzeni Nasıl Olmalı?
Bahçe düzeni oluşturmadan hatta sebzelerinizi yeni ekmeye başlayacağınız sırada, ileride iyi bir düzen oluşturmak ve bahçenizden daha az maliyet ile yüksek verimi almanız için, öncelikle şunları dikkate almanız gerekir;
Sebze Bahçesi Düzenlenmesinde Güneş Faktörü
Bahçenizin bazı kısımları gün içerisinde daha fazla gölgede kalıyorsa, düzen oluştururken mutlaka bunu dikkate almanız gerekir. Farklı sebzelere bahçenizde yer verecekseniz güneş seven ve güneşte daha verimli yetişen sebzeleri, bahçenin gün boyu daha fazla güneş aldığı yerlere ekmek gerekir.
Bazı sebzeler için bir miktar güneşe maruz kalmak yeterli olabileceği için, bu sebzelere de bahçenizin daha az güneş alan kısımlarında yer vermeniz daha mantıklı olabilir. Bu sayede güneş ışınlarından en iyi şekilde yararlanarak, daha verimli ve lezzetli ürünler yetiştirebilirsiniz.
Hangi Sebzeleri Yetiştireceksiniz?
Sebze bahçesi düzenlemesi için, işin başında karar vermeniz gereken şeylerden biri de hangi sebzeleri bahçenizde yetiştirmek istediğinizdir. Çünkü sebze bahçesi düzeni sağlarken, yetiştireceğiniz sebzenin özelliklerine göre sınıflandırma yapmanız bahçe bakımını daha kolay hale getirir.
Sulama, gübreleme ve çapalama işlemlerini ileri de daha kolay şekilde yapabilmeniz için yetiştirilecek sebzelere karar verilmeli, buna göre bir düzen sağlanmalıdır.
Sebze Bahçesi Oluşturmada Alan Değerlendirilmesi
Daha fazla sebze yetiştirmek istiyor olabilir ve yeteri kadar alana sahip olmayabilirsiniz. Bu yüzden mevcut alanın en iyi şekilde değerlendirilmesine özen göstermeniz, daha fazla ürün yetiştirmenizi sağlayabilir. Sırık modeli ile verimli yetişecek sebzeleri ayrı konumlandırabilir veya gölgeden oluşan diğer sebzelerin yanında yer verebilirsiniz.
Bahçe düzeni oluştururken çok büyük alandan ziyade, alanın en iyi şekilde değerlendirilmesi önemlidir. Güneş seven sebzeleri ekerken sırıkların gölgesinde kalacak şekilde ekmeniz aynı fidanlardan daha az verim almanıza neden olur. Bunun tam aksini yapmanız ise, daha az alandan az maliyetle daha fazla ürün hasat etmenizi sağlar.
Rahat Bir Sulama ve Bakım İçin Önceden Önlem Alın
Suyu verimli kullanmak, maliyetinizin düşmesine etki edecek en önemli unsurdur. Bu nedenle çok büyük bölümler oluşturmak yerine, Anadolu’da karık diye tabir edilen bahçe bölmelerini sıralı şekilde yapmanız gerekir.
Büyük bahçe havuzları yani bölmeleri oluşturmaktan uzak durulmalı, suyun en verimli şekilde kullanılmasını sağlayacak düzenlemeler tercih edilmelidir.
Sebze fidanlarının 10 santim kadar sağ ve sol kısmında tümsekler oluşturmanız, fidanların daha az su ile en iyi şekilde sulanmasını sağlar.
Az güneşe ihtiyaç duyan sebzelerin sağ ve solunda bulunan tümsek alanlara fasulye, bezelye veya mısır gibi farklı sebzeler ekerek bu alanları değerlendirebilir hem de asıl yetiştirdiğiniz sebzeleri sularken aynı miktar su ile tümsekteki sebzelerin sulanmasını da sağlayabilirsiniz.
Sebze Bahçesi İçin Yürüyüş Yolu Unutulmamalıdır
Bahçenizde yeteri kadar yürüyüş yolunun olması, sebze bahçesi nasıl düzenlenir? Sorusuna verilecek cevaplar arasındadır. Daha rahat sulama ve çapalama için, mutlaka yeteri kadar yürüyüş yolu bıraktığınıza emin olun.
Bahçenizde yol için ihtiyaç duyacağınız alanlara sebze ekerek yürüyüş yolunu kısıtlamanız, size kar değil zarar sağlar. Çünkü daha fazla alanda ekim yapmak yerine daha az alanı en az maliyetlerle verimli şekilde değerlendirmek önemlidir. Sebzelerin sulanması, gübrelenmesi ve çapalanması gibi önemli bakımları, ancak yeteri kadar yürüyüş alanı olursa doğru bir şekilde yapılabilir.
Sebze bahçesi nasıl düzenlenir? Sorusuna verilebilecek cevaplar genel hatları ile bu şekildedir. Ancak bu sorunun cevapları arasında ekilecek sebze türü, bakım ve hasat zorluğu gibi unsurları da dikkate alarak düzenleme yapmanız faydalı olacaktır.
Bu Yazıyı Paylaş!