Çalışma alanlarının şantiye alanları olmasını isteyen ve özelliklerini taşıdığını düşünen kişilerin şantiye şefliği için gerekli belgeler neler? Öğrenmeye çalışması mümkündür. Söz konusu belgeler bireylerin şantiye şefi olarak istihdam edilmesinde yardımcı olur. Ayrıca şantiyenin kurulumu ve inşaatın yapılması konularında da gerekli bulunur. Bu nedenle mutlaka belgelerin edinilmesi ve sunulması gerekir.
Şantiye Şefliği Nedir?
Müteahhit kişiler adına şantiyenin yönetimini, denetimini, yapım ya da yıkım işlerini takip eden kişilere şantiye şefi denir. Müteahhitler inşaat yönetimini takip etmesi için istihdam edilen şantiye şefleri sorumluluk duygusu yüksek olan kişilerden oluşur. Böylelikle eski yapıların yıkılmasından yeni binanın inşasına kadar geçen sürecin kurallara uygun şekilde gerçekleşmesini sağlarlar.
Şantiye Şefi Nasıl Olunur?
İnşaat projesini yürüten şantiye şefi olmak iş imkanları ve maaşları nedeniyle insanların tercih ettikleri meslekler arasında bulunur. Ancak isteyen her kişinin bu mesleği yerine getirmesi mümkün olmaz. Şantiye şefi olmak için öncelikle gerekli eğitimi almaları gerekir.
Şantiye şefi olmak isteyen kişilerin mimarlık, makine mühendisliği, inşaat mühendisliği ve inşaat teknikerliği bölümlerinde eğitim almaları gerekir. Bunun dışında analitik düşünce, hızlı karar verme, iyi iletişim kurma ve liderlik kabiliyeti bulunma gibi özelliklerin taşınması gerekir.
Şantiye Şefliği Yapmak İçin Gerekli Belgeler Neler?
Müteahhitlerin projelerini hayata geçirmeleri için şantiye şefliği görevini yerine getirecek kişilerin çalışabilmeleri için hazırlamaları gereken belgeler vardır. Bu belgeler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Bu belgeler hazırlanıp gerekli kayıt işlemleri gerçekleşmeden projenin başlaması mümkün olmaz.
Şantiye şefliği yapmak için gerekli olan belgeler ise şunlardır;
- Hizmet sözleşmesi
- Kimlik fotokopisi
- Sicil durum belgesi
- İkametgah belgesi
- YDS kullanım sözleşmesi
- Ruhsat başvuru dilekçesi
- Yapı aplikasyon krokisi
- Sigorta sicil numarası
- Diploma
Şantiye şefliği için gerekli görülen belgelerin hazırlanmasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na teslim edilir. Bu belgelerin dışında yapı sahibi ve yapı mükellefinin de belgeleri hazırlanır. Tüm belgelerin hazırlanmasının ardından yapı ruhsatının alınmasıyla birlikte projenin yapılması aşamasına geçilir.
Hizmet Sözleşmesi
Şantiye şefliğinin yapılabilmesi için hazırlanması gereken en önemli belge hizmet sözleşmesidir. Bu sözleşme şantiye şefi adayı ve müteahhit arasında imzalanır. Bunun dışında yapı sahibi ile şantiye şefinin arasında imzalanması da mümkündür.
Taraflar arasında yapılan hizmet sözleşmesinin noter onaylı olması önemlidir. Böylelikle müteahhit adına projenin sorumluluğunun şantiye şefine geçtiği kanıtlanmış olur. Ayrıca sözleşmede projenin hayata geçme süresi ve proje detaylarına yer verilir.
Kimlik Fotokopisi
Şantiye şefi olarak çalışacak kişilerin kimlik fotokopilerini hazırlamaları gerekir. Bu fotokopi arkalı önlü şekilde çekilmelidir. Ayrıca kimlik üzerinde yer alan bilgilerin fotokopide net olarak gözüküyor olması gerekir. Böylelikle kimlik sahibi kişinin ilgili mesleği yerine getireceği kanıtlanmış olur.
Sicil Durum Belgesi
Şantiye şefliği için sicil durum belgesinin alınması gerekir. Bu belgenin alınabilmesi için kişinin meslek odası kaydının bulunması gerekir. Kayıtlı bulunduğu meslek odasına giderek sicil durumunu gösteren belgeyi hazırlatması gerekir.
Sicil durum belgesi projeler adına alınan bir belgedir. Bu belgenin olduğu kişilerin proje adına çalışabilecekleri anlaşılmış olur. Özellikle kamu alanında yapılacak projeler için mutlaka bu belgenin alınması gerekir.
YDS Kullanım Sözleşmesi
Şantiye şefliğinde alınması gereken belgelerden birisi de YDS kullanım sözleşmesidir. Bu sözleşmenin alınabilmesi için adayların YDS kayıtlarının oluşturulmuş olması gerekir. Bu kayıt e-devlet sistemi üzerinden oluşturulabilir.
YDS (yapı denetim sistemi) başvuruları sayesinde yapı projelerinin denetimi kolaylaşmış olur. Kayıt başvurusu yapan kişilerin başvurularının onaylanmasının ardından kullanım sözleşmesini sistem üzerinde çıktı alarak imzalamaları gerekir.
İkametgah Belgesi
Şeflikte gerekli olan belgelerden birisi de ikametgah belgesidir. Bu belgenin e-devlet sistemi üzerinden alınması mümkündür. Belgenin çıktısı alınarak teslim edilebilir.
Sigorta Sicil Numarası
İnşaat projelerinde şantiye şefi unvanıyla çalışacak olan kişilerin sigorta sicil numaralarını belirten belgelere ihtiyacı vardır. Böylelikle sigorta hakkından yararlanmaları mümkün olur. Ayrıca çalışmanın sigortalı olarak yapıldığı anlaşılır.
Diploma
Şantiye şefliği eğitim gerektiren mesleklerden birisidir. Bu nedenle şantiyenin her türlü denetimini yapacak olan şeflerin meslek için gerekli diplomaya sahip olmaları gerekir. Diplomanın aslı ya da noter onaylı aslı gibidir örneğine ihtiyaç duyulur. Diploma diğer belgelerle birlikte teslim edilir.
Bu Yazıyı Paylaş!