Bir evde konuk ağırlamak için oluşturulan en geniş odaya salon denilmektedir. Bu yazıda salon dekorasyonu nasıl yapılır, bunu anlatacağız.
Aynı zamanda salon kelimesi davet ve organizasyonların düzenlendiği, eğlencelerin yapıldığı düğün, toplantı ve sergi salonları anlamlarına da gelmektedir. Evin bu bölümleri en fazla kullanılan yerlerdir.
Yatak odası ve çocuk odaları bu odaya nazaran daha özel kalmaktadır. Çünkü salonda bütün aile sakinleri ve misafirler ağırlanmaktadır.
İnsanlar yapıları gereği her daim güzel görünmek ister. Evlerini de kendilerinin bir parçası olarak görürler. Bu yüzden evlerini de güzel dekore etmek isterler. Biz de bu yazımızda salon dekorasyonları hakkında bilgi vereceğiz.
Öncelikle salonunuzda herhangi bir değişiklik yapmadan evvel salonu bir bütün olarak görmemiz gerekir. İyi bir salon dekorasyonu için salon boyutları konusunda etraflıca bir inceleme yapılmalı, içeriye süzülen ışığa kadar analiz işlemini titizlikle yürütmelisiniz.
Bir uzmandan ya da çevrenizdeki kişilerden de bu alanda fikir alabilirsiniz. Farklı bakış açıları her zaman ufuk açıcıdır. Akabinde renklendirme ve mobilya seçim işlerine geçilmelidir. İlk olarak renk seçilmelidir. Sonrasında buna uygun mobilya seçimi yapılmalıdır.
Ton farkı olmaması, renk uyumsuzluğu gibi bir sıkıntı doğmaması için mobilya seçiminden sonra badananın yapılmasını ve duvar kağıdının buna göre yerleştirilmesini tavsiye ediyoruz. Rengin doğru olarak belirlenmesi ve buna uyumlu mobilya seçiminden sonra salon dekorasyonu için aksesuar seçimine geçilmelidir.
Bu aksesuarlar mobilyalar ile bir bütünlük oluşturmalı, mobilyaların birer parçasıymış havası verilmelidir. Sıradan olan ve salon rengi, mobilya şekilleriyle uyumsuz olan parçalar göz yormaktan ve dağınıklık gibi durmaktan başka bir işe yaramayacaktır.
Salon Dekorasyonu Nasıl Yapılır?
Salon dekorasyonu için planlı programlı hareket etmek gerekir. Çünkü bu başarılı bir çalışmanın temelini oluşturmaktadır.
Doğaçlamalar ile güzel salon dekorasyonları elde etmek neredeyse imkansızdır. Sonradan çıkabilecek pürüzler için salon planlaması mutlaka yapılmalıdır.
Yapılacaklar ve alınacaklar konusunda liste oluşturmalı ve bunları tek tek yazıp, tasarımı kabataslak kağıt ve hayal üzerinde oluşturmalıdır. Elbette plansız programsız çalışma da yapılabilir, bu size kalmış.
Daha başarılı sonuçlar almak için bir iç mimardan yardım alınması da ayrıca tavsiyemizdir. Çünkü modayı ne kadar yakından takip ederseniz edin, tasarım konusunda ne kadar bilgi birikiminiz olursa olsun, işinin ehli olan bir kimsenin yardımı daha başka olacaktır.
Bir uzmandan yardım alma imkanınız yoksa o vakit sizi biraz yoracak ama güzel sonuçlandığı vakit tatlı bir yorgunluğa dönüşecek serüvene hazırsanız salon dekorasyonu konusunda yapmanız gerekenleri size kısaca anlatalım.
Öncelikle salonun yapısı belirlenmelidir, ışığın yönünü hesaba katmalı, yemek masası ve şömine gibi seçenekler olacak mı olmayacak mı bunları kararlaştırmalıdır.
İdeal Salon Ölçüsü
Ev tiplerine göre ideal salon ölçüsü değişiklik göstermektedir. Genel itibariyle 2+1 daireler için 20 m², 3+1 daireler için ise 25 m², 4+1 daireler için ise 35 m² idealdir. Tabii burada salon tiplerinin de önemi vardır. Dar ve uzun, kare ya da Amerikan mutfaklı salonlar da mevcuttur. Bu gibi durumlar ideal daire ölçülerinde değişiklik gösterecektir.
Salon Dekorasyonu Dikkat Edilmesi Gerekenler
Büyük salonlara küçük hacimli mobilya ve aksesuarlar; küçük salonlara da büyük hacimli mobilya ve aksesuarlar koymaktan kaçınmalıdır.
Küçük bir salon sahibiyseniz duvar kağıdını derinlik verecek tarzda etkili bir şekilde kullanarak salonunuza hacim kazandırabilirsiniz. Bunun için üç boyutlu duvar kağıtları kullanılabilir. Ya da siyah renginden de faydalanılabilir ki bu renk odayı büyük gösterecektir.
Aksesuarlar her zaman birer tamamlayıcıdırlar. Ortamın havasını içten içe değiştiren yegane unsurlardır. Orta sehpa veya konsol üstünde ya da salonun herhangi bir köşesinde kullanılabilir ve böylece farklı bir hava yakalanabilir. Tabii burada mübalağadan sakınmalıdır.
Bu iş abartıldığı vakit odada dağınıkmış gibi bir hava oluşur. Ve insanları psikolojik olarak sıkmaktadır. Mekanın ferahlığını gidermektedir.
Salon Dekorasyonu Yapılmasında Püf Noktaları
Salon dekorasyonu konusunda başarılı bir çalışma yürütebilmek için bazı püf noktalar vardır. Mesela günümüzde önemini yitiren vitrinler yerine artık kütüphaneler kullanılmaktadır. Siz de salon için gösterişli bir kütüphane kurabilir ve güzel bir hava yakalayabilirsiniz.
Kitapları sağda solda sıkışmış vaziyette, küçük raflarda parça parça bulundurmak, hoş bir görüntü arz etmemektedir. Kütüphanelerin cam kapaklı olarak tercih edilmesi tavsiyemizdir.
Rafların açık olması tozlanma sorununun önüne bir nebze de olsa geçecektir. Ekstra olarak LED aydınlatmalarla kitaplığın albenisi artırılabilir.
Klasik tarz tutkunuysanız ve bunu modernlikle kucaklayacak bir tasarım istiyorsanız, chester koltukları salonunuzda tercih edebilirsiniz.
Bu koltuk türlerinin hatları kıvrımlı, kapitonelidir; ayrıca zarif görünümü ile de son derece şık durmakta ve göz doldurmaktadır.
Daha modern bir hava yakalanmak isteniyorsa o vakit minimal tarzda koltuk ve kanepe modellerinden faydalanmak yerinde olacaktır. Böylece sadeliğin kusursuzluğu ve duruluğu ön plana çıkacaktır.
Monoton bir görüntü istenmiyorsa renkli aksesuarlarla ortam sıcak bir hava katılabilir, birbirine uyumlu renklerle hoş bir ahenk yakalanabilir.
Tahta mandal ve jüt iplerle duvarlarda aile fotoğraflarını veya kendi çektiğiniz fotoğrafları ihtiva eden anı tabloları oluşturulabilir.
Işıklandırma ile dikkat çekici bir ortam oluşturulabilir. Ortamın dokusuyla uyumlu bir berjer ile küçük bir yan sehpa da kullanılabilir. Böylece hususi bir dinlenme köşesi, kitap okuma bölümü oluşturulabilir.
Salon dekorasyonu fikirleri bu kadarla bitmiyor. Duvardan, zemine ve mobilya seçimlerine hatta aksesuarların seçimlerine kadar salona renk katacak pek çok kriter var.
Buralarda iş biraz da sizin hayal gücünüze kalıyor. Stickerlar, süs bitkileri, eksantrik aydınlatmalar ve akıllı mobilyalar ile şık salon tasarımı elde edilebilir.