Peyzajda kullanılan çalı türleri çevre ve bahçe düzenleme çalışmalarına estetik bir görüntü kattıkları gibi, doğal çit gibi amaçlarla da kullanılarak farklı tasarımların ortaya çıkmasında da etkili olmaktadırlar. Bununla birlikte bu bitkilerin yaprak dökmemesi gibi özelliklere sahip olmaları, peyzaj çalışmalarında daha fazla tercih edilmelerine neden olmaktadır.
Peyzajda Kullanılan Çalı Çeşitleri
Peyzaj çalışmalarınızda yer verebileceğiniz birçok çalı çeşidi bulunurken, bu makalede daha çok Türkiye iklim koşullarına uygun bitkilere yer verilmiştir. Bakımı kolay ve şekil alabilir yapılarıyla peyzajda kullanılan çalılar arasında en fazla tercih edilenler şunlardır;
Mersin – Myrtus Communis
Mersin veya Latince ismiyle Myrtus Communis, peyzaj çalışmalarında estetik zenginliği, kolay bakımı, yaprak dökmemesi ve şekil alabilir yapısıyla tercih edilmektedir. Ortalama 3 ila 5 metre boylarına kadar yükselen çalı, kokulu bitki türlerinden biridir.
Özellikle oval 3-4 santimlik yapraklarının el ile sıkıştırılması halinde, çok güzel bir kokusunun olması çalının daha fazla tercih edilmesine neden olmaktadır. Beyaz çiçek açan ve yıldız şeklini alan çiçeklerinin, ayrı bir estetik sunduğu bilinmektedir. Anavatanı Kuzey Afrika ve Güney Avrupa olan çalı, Türkiye’nin genel iklim şartlarıyla da harika uyum sağlamasıyla bir başka tercih sebebidir.
-10 dereceye kadar dayanıklı olması nedeniyle, soğuk iklimlerde de kullanılabilir. Ancak bitkinin kendini tam olarak geliştirmesi ve beklenen görüntüyü sunması için, havadar toprak yapısı ve güneş alması önemlidir. Erkek tomurcuklardan alınan tohumları ilkbahar veya sonbahar aylarında dikildiğinde, yaz mevsiminde çelik vermeye başlar.
Yemişen – Crataegus Monogyna – Peyzajda kullanılan çalı türleri
Alıç türleri arasında yer alan ve Gülgiller ailesine mensup olan çalının ortalama boyu, 6 metreyi bulabilmektedir. Ana vatanı Avrupa olmakla birlikte Kuzey Doğu Afrika ve Batı Asya ülkelerinde de sıklıkla görülür.
İlkbaharın gelmesiyle birlikte hoş kokusu ve beyaz renkli çiçekleriyle, oldukça estetik bir görüntü sunar. Peyzajda kullanılan çalı türleri arasında toprak seçiciliği bulunmamasıyla dikkat çeken Yemişen, tuzlu sulara, kuraklık ve hava kirliliği gibi olumsuzluklara karşı yüksek mukavemet gösteren yapısıyla dikkat çekmektedir.
Çalının -25 dereceye kadar dayanıklı olması, en soğuk yerlerde bile tercih edilmesine sebeptir. Türkiye iklim şartları ile elverişli olan bitkinin, yaprak dökmeyen yapısı nedeniyle bakımı kolaydır. Bitkinin dikenli dallara sahip olması, onu doğal çit yapımında ideal seçenekler arasına sokmaktadır.
Biberiye – Rosmarinus Officinalis
Nanegiller ailesinde bulunan Biberiye, ince kokulu yaprakları ile dikkat çeken iğne şeklindeki yaprakları ile bilinir. Anavatanı Asya olan bitki, Akdeniz bölgesine kıyı ülkelerde daha rahat yetişmektedir.
Mavi, mor ve beyaz çiçeklere sahip olan bitkinin, kuraklık ve susuzluğa dayanıklı yapısı olduğu bilinmektedir. Yaprakları 1 santimi bulan bitki, ilkbahar ve yaz aylarında çiçek açmaktadır. Güneşli kış aylarında da çiçek açması muhtemeldir. Peyzajda kullanılan çalılar arasındaki Biberiye, -10 dereceye kadar dayanıklıdır.
Francis Mason
Güneş gördüğünde altın sarısına dönen yaprakları, gölgelerde ise açık yeşil renktedir. -10 dereceye kadar dayanıklı çalının, daha çok ılıman bölgelerde kullanımı uygundur. Sarı açan çiçekleri ile küçük bir çalı formu olan Francis Mason, peyzaj ve bahçe düzenlemelerinde tercih edilmektedir.
Limon Otu – Aloysia Triphylla
Soğuk olmayan ortamlardan hoşlanan çalılar arasındaki limon otunun anavatanı, Arjantin ve Şili bölgeleridir. Açık yeşil renkli yapraklara sahip olan ve her zaman yeşil görünümü ile ılıman ortamların tercih edilen çalılarından olan limon otu sahip olduğu limon kokusu ile dikkat çekmektedir.
Deniz Semizotu – Peyzajda kullanılan çalı türleri
-10 dereceye kadar dayanıklılığı bulunan deniz semizotu, düzensiz gelişen çalı türleri arasındadır. Deniz kenarlarındaki peyzaj çalışmaları için oldukça elverişli olan çalının anavatanı, Asya bölgesidir.
Peyzajda kullanılan çalı türleri üzerine hazırladığımız içeriğimiz sonrasında peyzaj konusu üzerine daha fazla bilgi edinmek adına “Kokulu bahçe ağaçları” yazımızı da değerlendirmenizi öneririz.
Bu Yazıyı Paylaş!