Arsa veya konut almak isteyen kişiler tapu devri öncesinde parsel sorgulama işlemi yaparak taşınmazın konumu hakkında detaylı bilgiye sahip olabiliyor.
Gayrimenkul sektöründe arsa ve konut söz konusu ise en fazla kullanılan terimlerden birisi parsel olarak karşımıza çıkıyor. İmar kanununa göre sınırları belirlenmiş ve arazinin geri kalan kısmından ayrılmış toprak parçasına parsel adı verilmektedir.
Herhangi bir parsel üzerinde bir veya daha fazla kişinin payı olabilir. Parsel sahipleri gerçek veya tüzel kişiler olabilir. Arsa veya konut gibi herhangi bir taşınmazı satın almak isteyenler için tapu parsel sorgulama yapmaları kendi menfaatleri için gereklidir.
Parsel Sorgulama Ne Demektir?
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından verilen bir hizmet sayesinde tapu parsel sorgulama işlemi akıllı telefonlardan veya bilgisayarlardan kolaylıkla yapılabiliyor. Tapu müdürlüğüne gitmeye gerek kalmadan ilgili parselin bilgilerine erişim sağlanabiliyor. Arazi, konut, dükkan, apartman, bina, fabrika, tarla ve bahçe gibi taşınmazların ada ve parsel sorgulama işlemi yapılabiliyor.
Gayrimenkul sektöründe en çok kullanılan kavramlardan birisi de “Ada” kelimesidir. Ada; birden fazla parselin bir arada bulunduğu, parsellerin çevresinde kamuya ait yol, cadde gibi yapay sınırlarla veya deniz, göl, orman gibi doğal sınırlarla belirlenmiş alanlara denilmektedir. Yani birden fazla parselin bir arada olduğu, bu parsellerin çevresinin doğal veya yapar sınırlarla belirlendiği kısımlardır.
Tapu ve kadastro müdürlüklerinde arsa, konut, dükkan, fabrika gibi tüm taşınmazlara ait ada ve parsel bilgileri kayıtlıdır. Bu bilgiler taşınmazların bir çeşit kimliği gibidir. Yapılacak olan kadastro parsel sorgulama işlemi ile bu bilgilerin doğruluğu kontrol ve teyit edilmiş olur. Halk arasında ada parsel sorgulama adı da verilen bu işlem büyük kolaylık sağlamaktadır.
Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bir ev veya arsa gibi taşınmazı satın almaya karar verdiğinizde ilk yapmanız gereken iş parsel sorgulama işlemi olmalıdır. Bu işlemi yapabilmek için birçok yol bulunmaktadır. Bunlardan birisi taşınmazın bulunduğu bölgedeki belediyeye gitmek ve orda taşınmazın durumunu öğrenmektir. Bunların haricinde belediyeye gitmeye gerek kalmadan online olarak öğrenebileceğiniz iki farklı yol daha vardır.
Bunlardan ilki e-devlet üzerinden sorgulama yapılması diğeri ise Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) iledir. E-devlet ile tapu bilgilerinin arama yapılabilmesi için kimlik doğrulaması yapılmalıdır. Tapu ve kadastro sisteminin sunmuş olduğu hizmette ise sadece taşınmaza ait bilgilerin girilmesi yeterli oluyor. Online olarak sorgulama yapılabilmesi vatandaşlar için büyük kolaylık sağlamaktadır ve kamu kurumlarının iş yükünü azaltmaktadır.
E-Devlet Sistemi Üzerinden Sorgulama Yapılması
E-devlet üzerinden günümüzde pek çok farklı işlem yapılabilmektedir. Taşınmazlara ait tapu bilgilerinin sorgulanması e-devlet üzerinde en çok yapılan işlemlerin başında geliyor. Tapu bilgilerine göre parsel sorgulama işlemi birkaç dakika gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilebiliyor. E-devlet üzerinde işlem yapılabilmesi için ilk önce T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapılması gerekiyor. E-devlet şifresi olmayanlar herhangi bir PTT’ye giderek şifre alabilir.
E-devlet üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresinden işlem yapmalısınız. Burada bilinmesi gereken en önemli konu e-devlet üzerinden yapılacak sorgulamanın kişinin kendi üzerine olan taşınmazlar için yapılabiliyor olmasıdır.
E-devlet üzerinde sorgulama yapan kişinin kimlik numarası ile eşleşen tüm taşınmazlar tablo halinde listelenir. Tabloda taşınmazların bulunduğu il, ilçe, mahalle, köy bilgileri bulunur. Ayrıca taşınmazın tipi, niteliği, ada ve parsel bilgileri de mevcuttur. Bunların haricinde daha detaylı bilgi edinmek istenildiğinde detaylar butonuna tıklanmalıdır. Bu sayede parselin harita üzerindeki uygu görüntüsü gibi pek çok detaylı bilgiyi elde edebilirsiniz.
Takbis Sistemi Üzerinden Sorgulama
TAKBİS Tapu ve kadastro bilgi sisteminin kısaltılmış halidir. Bu sistem sayesinde vatandaşların belediyeye gitmesine gerek kalmadan sorgulama yapmasına olanak tanır. Bir e-devlet projesi olan TAKBİS sisteminde tüm taşınmazların kadastro bilgileri elektronik ortama aktarılmıştır.
TAKBİS ile tapu kadastro işlemleri hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. TAKBİS sistemi sayesinde parsel sorgulama işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir. TAKBİS sistemine giriş yapıldığında ilk başta 11 maddelik kullanım koşulları gelmektedir. Kullanım koşulları kabul edildikten sonra sisteme giriş yapılabilir.
https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ üzerinden sisteme girildiğinde sol tarafta taşınmaza ait il, ilçe, mahalle, parsel ve ada bilgileri bulunmaktadır. Bu kısımdaki bilgiler doğru bir şekilde girildikten sonra sorgulama butonuna basılarak ilgili sonuca kısa bir sürede ulaşılabilir. Arama sonucunda bilgileri girilen parsel sistem tarafından bulunur ve taşınmaza ait alan harita üzerinde gösterilir. (Bkz. Resim 1)
Parselin ve Arazinin Durumunu Google Earth ile Öğrenme
E-devlet veya TAKBİS üzerinden tapu kadastro parsel sorgulama yaptıktan sonra parseli ve çevresindeki yapıları harita üzerinden görmek mümkündür. Fakat arazinin eğimini ve çevresindeki yapıları, yolları, doğal ve yapay oluşumları google earth kullanarak daha detaylı bir şekilde öğrenebiliriz. Aşağıdaki video üzerinden sizlerde kolaylıkla bunu gerçekleştirebilirsiniz.
Bu Yazıyı Paylaş!