Parapet; çatı, teras, köprü, yürüyüş yolu, balkon vb. kenarları boyunca inşa edilmiş, halk arasında korkuluk adı ile bilinen kısa duvarlardır. Parapet duvarları betonarme, çelik, alüminyum, taş duvar, tuğla duvar, paslanmaz çelik, cam vb. farklı malzemeler kullanılarak yapılabilir. Korkuluk veya diğer mimari tasarımlara göre inşa edilebilir.
Parapet Duvarların Kullanım Amacı
1. Güvenlik
Parapet duvarı hareket güvenliği sağlar. Çatı kenarlarından düşme sonucu oluşabilecek kazaları önler.
2. Alan kullanımı
Parapet duvarı, insanların çatıdaki veya balkonlardaki boşluktan korkmadan yararlanmalarını sağlar. Bu, bir binanın kullanım alanını arttırır.
3. Estetik
Bu duvarlar bir binaya güzellik katar. Parapet duvarı, binanın görünümünü iyileştiren bir mimari unsur görevi görür. Modern evler, bir binanın yüksekliğini artırmak için genellikle camdan yapılmış korkuluklar kullanır.
4. Gizlilik / Mahremiyet
Parapet duvarı aynı zamanda dışardan görünmeye engel olarak alanın mahremiyetini sağlar. Ayrıca, genellikle terasta tutulan pompalar, aletler vb. gibi hoş olmayan ekipmanların dışarıdan görülmesini engelleyebilir ve böylece binanın estetiğini iyileştirebilir.
5. Rüzgarla mücadele eder
Parapet duvarları sağlanmazsa, rüzgar kuvvetleri binanın kenarlarına etki eder. Parapet duvarı bunun olmasını engeller. Bu nedenle, binanın kenarlarındaki basınç farkını azaltır.
6. Yangını önler
Parapet duvarı, yangın çıkışında güvenlik duvarı görevi görerek yangının yayılmasını engeller. Ateş için bir abluka görevi görür.
7. Temiz bir cephe sağlar
Parapet duvarı çatıda biriken toz ve molozların aşağıya düşmesine izin vermez. Bu sayede bina cephesinin kirlenmesini önler ve binanın cephesinin görüşünü iyileştirir.
8. Binanın daha uzun ve zarif görünmesini sağlar.
Parapet Duvar Çeşitleri
Farklı parapet duvar tipleri aşağıda açıklanacaktır.
1. Savaş Zamanlarında Yapılan Parapet Duvarlar
Bunlar insan eliyle yapılmış ilk tür korkuluk duvarlarıdır. Bu duvarlar, belirli mesafelerde tekrarlanan bir şekilde sağlanan tam açıklıklardan oluşur.
Antik çağda, bu duvarlar savaş sırasında okçular için güvenlik koruması sağlama amacına hizmet ederken, açıklıklar oklarını nişan almalarına ve atmalarına yardımcı olmuştur.
2. Düz Parapet Duvar
Bu duvarlar, aralarında herhangi bir açıklık olmaksızın bina uzunluğu boyunca devam eden sağlam yapılardır. Güvenliğin estetikten daha öncelikli olduğu yerlerde en yaygın olanlarıdır.
3. Delikli Parapet Duvarları
Bu parapetlerde düz parapet duvarlarından farklı olarak aralarında açıklık bulunur. Açıklıklar herhangi bir şekilde olabilir. Açıklıklar sağlandığından, duvar malzemelerinin düşmesini önlemek için kalıplar kullanılmalıdır. Ancak prefabrike delikli çelik kullanılıyorsa işlem çok basittir.
4. Panel Parapet Duvarlar veya Çift Duvarlar
Bu duvarlar, herhangi bir açıklık olmaksızın sağlam bir duvara yansıtılmış şekillere sahiptir.
Özel Parapet Duvar Çeşitleri
1. Kompozit Parapetler
Bu korkuluklar bir veya daha fazla malzemeden yapılmıştır.
2. Köprülerde Korkuluklar
Bu tip korkuluklar araçlara bariyer görevi görür ve trafiği düzenler. Betondan yapılırlar ve hatta bazen başka malzemelerle takviye edilirler. Araçların bariyerlere çarpmasıyla ilgili yüklerin üstesinden gelmek için yapısal olarak tasarlanmıştır.
3. Yeşil Parapetler
Bunlar, büyük şehirlerdeki karbon ayak izini azaltmaya ve sürdürülebilirliği artırmaya yönelen son trendlerdir.
Bu korkuluk tipinde mevcut parapetin üzerine özel kaplamalar döşenir ve bu özel kaplamalar bitkiler için bir büyüme ortamı olarak kullanılır. Yeşillik sadece binanın estetiğini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda çevredeki hava kalitesini de iyileştiriyor.
Parapet Yüksekliği Ne Olmalıdır?
Parapet imalatlarında duvar yükseklikleri değişiklik göstermektedir. Mimari yapının planına göre yükseklik değişebilmektedir. Yükseklik yapının teras, balkon veya çatıda korkuluk amaçlı yapımına göre değişebilir. Bununla birlikte teras, balkon veya çatı gibi alanlarda parapet yapılacaksa güvenlik ve yönetmelik gereği 110 cm’den daha az yapılamaz.
3 Temmuz 2017 tarihli ve 30113 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre;
- Teras çatılarda 1,10 metre parapet yapılabilir. Teras çatının kullanıma açık olması durumunda 1,10 metre yüksekliğinde parapet veya korkuluk yapılması zorunludur.
- Teras çatılarda çatı bahçesi olarak düzenleme yapılabilir. Bahçe düzenlemesi yapılabilmesi için gerekli olan 0,50 metre toprak dolgu, parapet yüksekliğine dâhil edilmez.
- Bina son kat açık teraslarında düzenlenen korkulukların ve parapetlerin 1.10 metresi bina yüksekliğinden sayılmaz.
Parapet Yapımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Parapet imalatında dikkat edilmesi gereken en önemli husus kullanılacak malzemelerin cinsi, sağlamlığı, uzun yıllar boyunca dış etkilere karşı dayanımı ve yerine montajının istenilen şartlarda yapılmasıdır. Bunun haricinde su yalıtımına önem verilmelidir. Su yalıtımı yapılacak teras ve bina cephesi gibi kısımlar parapet ile birlikte düşünülmelidir. Aksi takdirde suyun yapıya vereceği zarar binanın kullanım ömrünü azaltacaktır.
Bu Yazıyı Paylaş!