Muvafakatname, genel olarak muvafakat formu, iznin alındığını gösteren ve birçok konuyu kapsayabilen yazılı bir belgedir. Onay formu resmi bir yazılı belgedir. Düzenlenen konu farklı olabilir. Genel olarak konu belirlenerek ve konunun otoritesi beyan edilerek hazırlanır. Bazı resmi işlemlerin gerçekleşmesi için gerekli belgelerden biridir. Onay formu resmi ve etkili bir yazılı belgedir.
Muvafakat kelimesinin, kelime anlamına bakıldığı zaman onaylamak, uygun görmek ve kabul etmek gibi anlamları taşıdığı görülmektedir. Muvafakat belgeleri ise resmi işlemlerde çoğunlukla onay, izin ve kabul belgeleri şeklinde kullanılmaktadır. Resmi bir işlem yapmak için bir kurum, belgeyi başka bir kurumdan talep eder.
Önerilen bu tip bir işlem için onay formunun alınması, işlemde herhangi bir problem olmadığı ve ilgili kurum ve kuruluşların bilgisi dahilinde gerçekleştiği sonucunu çıkarmaktadır. Muvafakatname formu, kişinin bilgilerinin ve rızasının başka bir kişi adına bir işlemde alındığını belirtir. Kurumlar arası işlemlerde, bir kurumun başka bir kuruma işlem yapması için yetki vermesi anlamına gelir.
Muvafakatname Ne İşe Yaramaktadır?
Kısaca muvafakat formu, düzenlendiği kişinin sorumlu olduğu kişinin iznini aldığını belirten bir belgedir. Özellikle birçok kurumda bazı işlemler sorumlu kişinin onayını gerektirir. Genel olarak konuşursak, gayrimenkul en yaygın kullanılan sektörlerden biridir.
Bir eşin gayrimenkul satmayı kabul etmesi yasal bir zorunluluktur. Ayrıca ebeveynleri boşanmış 18 yaş altı çocukların miras sürecinde pasaport işlemlerinden geçmeleri için gerekli resmi bir belgedir. Ayrıca çocukların spor faaliyetlerine katılımı gibi birçok günlük konuda karşılaştığımız belgelerden biridir.
Muvafakatnameler Nasıl Alınır?
Muvafakat formunun resmi işlemler için kullanılması halinde, noter huzurunda düzenlenip onaylanması gerekir. Evrak hazırlanırken, belgelerin düzenleneceği kişi ve hukuken sorumlu kişinin noterde bulunması zorunludur. Muvafakat formunda yer alan kişilerin nüfus cüzdanı, öğrenci kimliği gibi gerekli belgeleri yanlarında taşıması önemlidir.
Verilen lisans belgesi dilekçe şeklinde yazılmalı ve ilgili tüm bilgileri ve kişinin kimliğini içermelidir. Muvafakat formunun geçerli olabilmesi için noter huzurunda düzenlenmesi ve noter tarafından onaylanması gerekir.
Muvafakatname Nereden Alınmaktadır?
Muvafakatname isimli belge, yapılacak işleme yetki veren kurumdan alınan bir belge türüdür. Kamuda çalışan bir memurun başka bir kuruma nakledilmek istenmesi durumunda kurumundan muvafakatname alması gerekir. Tapu, miras, vesayet gibi işlemlerde muvafakatname noter aracılığıyla alınır.
Tapu Nasıl Çıkarılır? Çıkarmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kendi adlarına hareket etmek istemeyen veya yetkilerini kullanamayacak durumda olanlar (örnek olarak 18 yaşından küçük olan bireyler) noter binalarına giderek ikinci kişinin bu işlemleri yapmasına imkân veren muvafakatname belgesini düzenleyebilir. Başka bir anlatım ile, noterler kişisel muvafakatname belgelerini alma ve verme hakkına sahip yerlerdir. Resmi işlemlerde muvafakat belgelerini acentenin en yetkili acentesi veya uygun gördüğü alt acentesi verir.
Muvafakatname Neden Gerekli Bir Belgedir?
İşlemin resmi bir yapı halinde olması için ilgili kurum veya kişilerin bilgisi dahilinde bu işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Resmi olarak ayrılmış bir ailede, bir ebeveynin diğer ebeveynin izni olmadan çocuklarla seyahat etmesi suç olarak kabul edilir. Bu ebeveynin kanun gereği çocukla seyahat edebilmesi için diğer ebeveynin noter tasdikli muvafakat belgesi alması gerekir.
Aynı şekilde, bir kurumda görev yapan görevlilerin başka bir yere atanabilmeleri için, geçiş yapmadan önce o kurumdan izin almaları gerekir. Kişinin çalıştığı kuruluş bir belge düzenleyerek karşı kuruluşa devir işleminde bir sakınca olmadığını bildirir ve kişinin geçişine izin verir.
Başka bir deyişle, rıza belgesi, resmi bir işlem için gerekli onay anlamına gelir. Bu gibi durumlarda diğer kurum veya üçüncü şahısların dahil olduğu farklı işlemlerin yapılabilmesi için muvafakatname belgesi alınması zorunlu hale gelmiştir.
Muvafakatname Hangi Durumlarda İstenir?
Noterler aracılığıyla temin edilebilen muvafakatnameler genel olarak aşağıda yer alan durumlar karşısında kurumlar tarafından talep edilebilir:
- Evli olan kişiler beraber yaşamış oldukları evi satışa çıkarmak istediklerinde,
- 18 yaşından küçük kişiler herhangi bir spor kulubünde spor faaliyeti gerçekleştirmek istediklerinde,
- Yerleşim merkezlerinde aynı parselde veya bina altında gayri sıhhi müessese açılmasında,
- Meskûn mahallerde aynı parsel içerisinde ya da apartman altındaki gayri sıhhi kurum açılışlarında,
- İçkili, müzikli mekan açmak istenildiği durumlarda,
- Miras yoluyla bir taşınmazın ya da taşıtın devir teslim işleminde bunları devralan kişi, 18 yaşını doldurmamış ise,
- Ebeveynlerin boşanmış olduğu durumlarda çocukları için pasaport almak istenirse,
- Bazı bankaların konut kredisi kullanmak isteyen müşterilerinin eşlerinden kredi muvafakatnamesi istemesi gibi durumlarda gereklidir.
Muvakatname örneği için tıklayınız.
Bu Yazıyı Paylaş!