Mutfak tipi; tek duvar tipi, L tipi, U tipi, koridor tipi, yarım ada ve ada olmak üzere 6 farklı şekilde sınıflandırılmaktadır.
Tek duvar tipi mutfak
Tek duvar tipi mutfak, yapıların dar ve uzun mekanlarında yapılan bir mutfak çeşididir. Pişirme, depolama, yıkama, hazırlama gibi bütün etkinlikler arasında birinden öbürüne doğrusal bir hareket vardır. İki kişinin bu tip mutfakta çalışması zor olacağı için tekerlekli, katlanabilir veya çekmece içi gizlenmiş tezgah tercih edilmektedir. Bu çeşit mutfaklar çoğunlukla çok küçük yerlerde yapılırlar ve sürgülü kayar kapı ile erişimi sağlanır. Fakat günümüzde, geniş mekanlarda ada ile birleştirilerek de kullanım alanı bulmaktadır.
Koridor tipi mutfak
Koridor tipi mutfak da, tüm etkinlikler mutfak içerisinde karşılık iki duvarda çözümlenir. Tek duvar tipi mutfağa kıyasla daha fazla depolama alanı imkânı vardır ve iki kişinin birlikte çalışması daha kolay olur. İki tarafı açık mutfak, U tipi mutfağa göre daha fazla ışık alır.
L mutfak tipi
L mutfak tipinde, etkinlik mekan içerisinde birbirini takip eden iki duvarda gerçekleşir. Ayrıca yemek yenilen kısım mekan içerisinde ayrı bir bölüm içerisinde tasarlanabilir. Öteki mutfak çeşitlerinde olduğu gibi, buzdolabının giriş kısmına yakın, pişirme bölümünün de mutfak ortasında bulunması, pişirme esnasında meydana gelebilecek tehlikelere karşı emniyet sağlar.
L tipi mutfakların köşe dolaplarında iç kısımlara ulaşmak daha zor olacağı için alt dolaplar farklı ve pratik kiler sistemleri ile çözülmelidir. Yeterli miktarda çalışma yüzeyi bulunduğu için tezgah üzerinde küçük ev aletleri için yer sıkıntısı olmaz.
U tipi mutfak
U tipi mutfaklar da, yapılacak etkinlikler üç duvarda çözülür. Alan sıkıntısı olmayan büyük konutlar için elverişlidir. Bu mutfak tipinde karanlık köşeler oluşabileceği için tasarımda dikkat edilmesi gerekir. Çoğunlukla bu çeşit mutfakların depolama ve tezgah alanı yeterli olur ve aktivite üçgeni kendiliğinden oluşur.
U tipi mutfak alanı büyükse ortaya sabit masa konulabilir, sabit masa için yer sıkıntısı varsa katlanır masa kullanılabilir. Tezgahın uç kısmı genişletilerek hem çalışma hem de yemek masası bir arada düşünülebilir.
Yarım ada mutfak
Yarım ada mutfak tipinde, tezgahın bir kısmı duvardan bağımsız yarımada biçiminde yapılır. Çalışma alanını arttırmak ve yemek yeme için bölüm oluşturmak için yapılır.
Ada mutfak tipi
Ada mutfak tipinde, yapılacak etkinliğin bir yada daha fazlası mutfak ortasında çözülür. Mutfağın kalbi ada olur ve farklı fonksiyonlar içerir. Bu kısım da yerleştirilen cihazlara bağlı olarak fazladan tesisat veya havalandırma sistemi yapılması gerekebilir. Ada tipi mutfakların en önemli özelliği, yemek yapan ve dinlene kişi arasında iletişim en ideal şekilde sağlanır. Çünkü mutfakta çalışan kişi arka tarafta oturma alanındaki kişiye sırtını dönmek mecburiyetinde olmaz. Ayrıca bu tip mutfaklarda iki kişin uygun çalışma alanı meydana gelir.
(Bkz. Mutfak ada modelleri hakkında detaylı bilgi)
Gelir düzeyi yüksek kullanıcıların çoğunluğunun ada mutfak istediği görülmektedir. Sonuçta, mutfak plan tiplerine göre değişiklik gösteren mutfaklar, kullanıcının mutfak çalışma verimini doğrudan etkilemektedir. Mutfak seçimi, kişinin yaşam tarzı, mutfak alanı ve depolama ihtiyacı, mutfakta kaç kişinin çalışacağı gibi ihtiyaçlara göre belirlenmesi gerekir. Aydınlatma, güvenlik, havalandırma öğeleri mutfak tipine göre düzenlenmesi gereken yardımcı elemanlardır.
Bu Yazıyı Paylaş!